Foto: Ivar Thoresen
Når skal du kjøpe inn mandelpoteta og hvordan skal den lagres for å sikre kvaliteten best mulig utover vinteren? Alvdal mandelpotetdyrkerlag kommer her med noen råd på veien til deg som kunde.
Mandelpotetfestivalen er årvisst satt til siste helg før start på elgjakta 25. september. I år betyr det at jakta starter allerede dagen etter Mandelpotetfestivalen. Den poteten vi selger ut under årets arrangementshelg er tatt opp kun én dag eller to før du kjøper den med deg hjem, og det stiller store krav til både oss som produsent og leverandør og deg som kunde.
Tidlig ennå
Selv om flere av oss har smugkikka under potetkålen og vurdert både kvalitet og mengde jevnt de siste ukene, er det først rundt årets festivalhelg at potetopptakerne kjøres ut på åkeren for fullt. Fortsatt er det litt for tidlig for den avlange jordepla vår, og derfor råder vi deg også til å kjøpe med deg bare litt av årsforbruket under årets festivalhelg.
Modningen av poteten er knappest unnagjort ennå, og derfor er kanskje ikke helgas potet den du tenker på som den aller, aller beste mandelpoteten. Den gule og faste med den virkelig gode smaken. Det er gjerne den som har fått hvilt seg litt på lagrene våre til ut i oktober, men bevares – vi kan med hånda på hjertet garantere at helgens utgaver også smaker veldig godt.
Marginalt gir best smak
Mandelpotetproduksjon i Alvdal og Nord-Østerdalen for øvrig er en marginal produksjon. Men, nettopp den lange, men litt forsiktige vekstsesongen i ikke alt for varmt klima, gir deg også den beste poteten til middagsbordet. For når modningen avrundes ved at sukkerinnholdet omdannes til stivelse i poteten, da kommer den spesielle komposisjonen som gir mandelpoteten fra fjellandbruket vårt den søte, gode smaken.
Ei godt moden potet blåner ikke så lett som den som kanskje er tatt opp litt for tidlig, og som samtidig havner på kjølelager for fort. Unngå derfor kjølelagring på nypotet, men la den roe seg ned noen uker, mørkt men ikke for kaldt.
Tips til lagring
• Lagring av potet skal skje mørkt. Lystilgang vil kunne forårsake blåfarging i poteta.
• Etter akklimatisering er lagringstemperatur lik kjøletemperatur, altså 3-4?C.
• Skal mandelpoteten lagres lenge bør det gjerne være litt fuktighet i lageret. Dette forhindrer uttørking, og en gammel jordkjeller er ofte et godt egnet lokale.
• Har du ikke egnet lokale hjemme, kjøp potetene jevnt etter hvert som du forbruker. De fleste dyrkere har egne lagre som sikrer en god og stabil lagring utover hele vinteren
Velkommen til Norsk Mandelpotetfestival i Alvdal 2011!
Alvdal Mandelpotetdyrkerlag