annonse
PlanerOLINEBUA: Det kunne være full fart i butikken. Fra venstre Marie Kristiansen, handelsbetjent i Olinebua Johannes Gjelten, "Svart-Anna" (med sjal) og Oline Kveberg. Foto fra folkets eige bygdealbum.

Olinebua fra 1887 titta såvidt fram under oppussinga av Einar Østbybygget. Nå pakkes det inn igjen, og det nyrestaurerte Østbybygget kan være klart til jul.

Under restaureringa av Einar Østbybygget i høst har det vært mulig å få en aldri så liten gløtt av et hundreårgammelt landemerke på Steia. Ene veggen på Olinebua var så vidt synlig før den ble pakket inn igjen. Olinebua var den gamle butikken på Steia. Da Einar Østby starta opp i 1913 ble Olinebua bygd inn i den nye butikken. Storparten av det nye bygget brant i 1917, men ble bygd opp igjen to år senere.

Finfint tømmer

Men på samme måte som som Olinebua ble bygd inn for rundt hundre år siden blir den bygd inn igjen nå. Det vil si, det som er igjen av bua: – Det er i grunnen bare denne ene veggen pluss en vegg innover som er igjen, forklarer Rolf Brandsnes. Men tømmeret i veggen var helt fint, bortsett fra den nederste stokken.

Lokalt arbeid

Einar Østby-bygget går gjennom en totalrenovering utvendig i disse dager og resulatet kan vi se allerede til jul, dersom været holder, forteller Rolf Brandsnes. –Bygget blir seende ut slik det gjorde da det var nytt i 1917. Vinduer, panel og takrenner, inngangsparti og veranda, forteller han. Brandsnes forteller at de har vært bevisste på å bruke lokale snekkere, blikkenslagere og produkter. Hogg og Slå står for arbeidet og panelet kommer fra Alvdal Skurlag. – Da vet vi at skattepengene blir igjen i bygda, understreker Brandsnes. Vinduene er spesialbestilt. – Jeg har båret de inn. 80 turer opp med vinduer, og 80 turer ned att, humrer Rolf Brandsnes.

Oline4ANNO 1917: Så fint blir det. Kanskje allerede til jul.

Oline1GAMMELT OG GODT NOK: Tømmeret i Olinebua fra 1887 holder seg godt. Den nederste stokken måtte erstattes med mur i 2011. Foto: Helge Rasmussen.

Oline2TITTER FRAM: Bak panelet ser vi tømmeret fra Olinebua. Foto: Helge Rasmussen.

Olinebu1OLINEBUA: Olinebua til venstre. Steien Hotell til høyre. Bildet er fra rundt 1900 og fra Bygdefolkets eige fotoalbum.

OlineRolfVIL GJØRE DET FINT: – Det så ikke så fint ut her. Men nå blir bygget seende ut slik det gjorde i 1917, forteller Rolf Brandsnes. Foto: Randi Nørstebø. 

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse