annonse
PolitikkKJEMPET HARDT: Landskvinnestemmerettsforeningen var sammenslutningen som kjempet hard og gikk i bresjen for mer enn 100 siden, og gjorde at det i 1913 ble gitt allmenn stemmerett også til kvinnene i samfunnet. Her fra et møte på Lillehammer. Kilde: Nasjonalbiblioteket.

I forbindelse med kvinnedagen har tidligere alvdøl, Randi Palm Kvande, oversendt oss en hilsen med kopi av et brev som gikk fra sterke kvinnestemmer i dengangs Lille-Elvdalen, da kampen for stemmerett pågikk som verst. I 2013 er det 100 år siden både disse og resten av kvinnene bak kampen vant fram, og med det gratuleres det med dagen!

Randi Palm Kvande, opprinnelig alvdøl, men nå bosatt i Sunndal på Nordmøre har sendt oss en passende hilsen i anledning Kvinnedagen. I anledning kampen for kvinners stemmerett, innført for 100 år siden i 1913, kjempet mange i Nord-Østerdalen hardt på for dette, også i Alvdal.

I et leserinnlegg Randi Palm Kvande har funnet i Aura Avis, skrevet av Helge Husby i Fosna Kulturverkstad på Tingvoll, siteres det til et brev sendt til Stortinget i 1906, og det lyder som følger:

Til  Stortinget

Led av L.K.S.F. i Lille-Elvedalen vaager hermed aa minne Stortinget um, at det lyt gjera rett mot kvendi og gjeva oss riksborgaleg røysterett. Kvendi her i dalom maa slite jamhardt med mannen og maa leggja på seg like stor otte og andsvar som han skal alt gaa vel. Difor krev me og same retten som han. Gjev oss retten i liksom godt i dag, so slepp me aa koma att i morgo. 

Vyrdsamt Styret v. Karen Mortenson, Johanna Bjerke. f.m., Gundlaug Kveberg og Online Kveberg.

  - Dette brevet må vel være skrevet av noen sterke alvdalsdamer! Gratulerer med dagen til alle alvdøler av det feminine kjønn, skriver utflytta alvdøl, Randi Palm Kvande. Vi har med god hjelp fra Nord-Østerdalsmuseet fått tilsendt et bilde av den ene av kvinnene som stod bak dette brevet, Karen Nilsen, som tok navnet Mortenson etter å blitt gift med Ivar Mortenson Egnund. 

stemmerett karen nilsenSTOD I KAMPEN: En av de som kjempet for kvinners stemmerett i dengangs Lille-Elvdalen, Karen Mortenson. Kilde: Nord-Østerdalsmuseet.  

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse