annonse
Politikk HJEMME I ALVDAL: Olov Grøtting er hjemme i Alvdal og nyter sommeren før høsten og valget setter inn. Foto: Goro Skarpsno

Olov Grøtting har tatt seg tid til en liten sommerprat. Det er sommerferie og ho befinner seg for tida på Alvdal, sjøl om ho presiserer at med et valg til høsten jobber en egentlig hele tida. Det er lite tid for ferie i et valgår.

Som stortingsrepresentant er det vanskelig å skulle gi noen eksakt stillingsbeskrivelse. Olov sitter i familie- og kulturkomiteen som eneste medlem fra Senterpartiet. – De større partiene har jo flere medlemmer i den enkelte komité, mens vi som er mindre har et medlem. Dette gjør jo at du blir den i ditt parti som har god greie på ett felt. Det er krevende, men også veldig interessant. Vi har en rådgiver i en halv stilling som er gull verd, og gir oss mye hjelp og som vi kan diskutere saker med, sier Olov.

Familie- og kulturkomiteens arbeidsområder er blant annet familie, barn og ungdom, likestilling mellom kvinner og menn, barnevern, idrett, forbrukersaker og saker om kultur. – Alt jeg jobber med har jo med mennesker å gjøre. Det vi gjør betyr mye for mange mennesker, samtidig jobber jeg jo med saker som er viktig for Hedmark. Her kan det nevnes veispørsmål og jernbane, landbruk og ikke minst rovdyr.

Tett samarbeid

Olov sier at de rødgrønne jobber tett sammen, men at det i en flertallsregjering alltid vil måtte bli mange kompromisser. – Utad virker vi nok veldig samstemt og enige, men vi vil jo alle ha fram våre ønsker og det er mange diskusjoner internt før vi til slutt blir enige. Da vil vi alle stå bak det vi har blitt enige om, men alle har ikke fått vilja si helt gjennom. Dette er utfordrende ovenfor velgerne våre, vi ønsker jo alle å få gjennom det nettopp vi står for.

Dagene går med til mange møter, og hver onsdag er det satt av tre timer til møte med Kristin Halvorsen, Hadia Tajik og Inga Marte Thorkildsen. Hver minister har et time langt møte med de rødgrønne komitemedlemmene, og dette er kjempeinteressant. Her diskuteres og snakkes det om så mye viktig, sier Olov.

Ut i fylket

Som stortingsrepresentant prøver Olov å dra ut i Hedmark fylke så ofte det lar seg gjøre. – Før jul og sommer er det nesten kaostilstander på Stortinget. I juni hadde vi 18-timersdager, men i de rolige tidene på året prøver jeg å komme meg ut så mye det lar seg gjøre. Det er mye mer effektivt å møte folk i deres eget nærmiljø enn om de skulle kommet til meg på Stortinget for et møte. Jeg synes selv at jeg lærer mest av å dra ut og møte folk, sier Olov.

Sjukehusdebatten

En ting som engasjerer stortingsrepresentanten er sjukehusdebatten som befinner seg på framsida av avisene om dagen. – Akuttfunksjonen MÅ beholdes! Jeg blir i stuss og ganske provosert over at fylkesmannen blander seg inn i en sak som denne. Dette er en sak som er opp til politikerne, og det er bra det er bred politisk enighet om at akuttfunksjonen ved Tynset må beholdes.

- Vi må ikke glemme at Hedmark og Oppland er fylker med enormt store avstander. Du har mjøsregionen hvor det er tett befolkning, også har du resten av fylkene der det er store avstander. Vi trenger sjukehuset, sånn er det bare, sier Olov.

Fagfolk snakker om at på grunn av mer kompliserte inngrep og spesialisering, vil det etter hvert bli vanskeligere å opprettholde distrikssjukehus. Men det blir bare desto viktigere å beholde dem, sier jeg. All ære til ambulansepersonell, de gjør en fantastisk jobb, men de er nå en gang ikke leger. Vi trenger å bli vurdert og diagnostisert før vi eventuelt blir sendt videre.

Levende bygdesamfunn

- Jeg brenner for distriktene, det er alt for mange sentraliserende krefter ute og går. Jeg vil ha levende bygdesamfunn, og for å få til det må vi jobbe hardt. Ja, det koster å produsere mat i Norge, men det må vi bare godta.

- Vi har en plikt til å produsere den maten landet vårt trenger. Vi vil jo ikke at Norge skal bli seende ut som Sverige der det omtrent ikke finnes folk ute i distriktene. Det koster å ta i bruk hele landet, men det koster oss mye mer om vi skulle gi slipp på muligheten til å bo overalt i landet vårt, fastslår Olov som ser fram til å fortsette i Oslo til høsten.

Goro Skarpsno
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse