annonse
PolitikkVIL OPPKLARE: Etter innledende møter på Synnøve Findens meieri i Alvdal med konsernledelsen og deretter visitt innom Storsteigen VGS, er landbruks- og matminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum kampklar på Aukrustsenteret til duell mot de andre partiene omkring toll på ost og andre matvarer, samt generelt landbrukets framtid i regionen og landet for øvrig. Foto: LMD.

Torsdag 5. september braker det løs når Hedmark Bondelag og LO i Hedmark har satt seg fore å bringe klarhet i «toll-tullet», slik de selv spøkefullt kaller det. Etter innledninger ved Norges Bondelags leder Nils T Bjørke, samt leder Jan Egil Pedersen fra LO-forbundet NNN, skal landbruks- og matminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) duellere mot Knut Storberget (Ap), Tor André Johnsen (FrP), Randi W Krogstad (H) og Bersvend Salbu (SV).

Valg2013For en drøy uke siden antydet vi at statsråd i Landbruks- og matdepartementet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum, ville komme til å avlegge Alvdal et besøk i siste innspurt av valgkampen. Etter FrP-topp i Hedmark Tor André Johnsen sitt besøk ved Synnøve Finden tidligere i august, endte bygdas største arbeidsplass midt i valgkampens nasjonale disputter omkring norsk landbrukspolitikk og tollbeskyttelse. 

– Toll-tullet er vel et navn vi selv med et glimt i øyet har begynt å kalle alt oppstyret rundt den prosent-tollen, som Landbruks- og matdepartementet med statsråd Vedum fikk innført sist høst. Temaet er dog alvorlig nok, med konsekvens for flere tusen arbeidsplasser i Norge, fastslår leder Einar Myki i Hedmark Bondelag i sin pressemelding om kommende torsdags stormøte i Aukrustsenteret kl. 19.00.

Finden som eksempel-anlegg

– Vi arrangerer derfor folkemøte og debatt sammen med LO’s Norsk Nærings- og Nytelsesmiddeforbund, som på vegne av sine medlemmer er minst like oppgitt som oss rundt den diskusjonen som har oppstått i det senere. Møt opp på Aukrustsenteret i Alvdal kommende torsdag kveld, oppfordrer Myki.

– Bakgrunnen for det topptunge møtet er at Synnøve Finden-meieriet i Alvdal ble trukket fram som kroneksempel på betydningen av ostetoll-endringen, mens Frp forsøkte å bruke Finden som sitt sannhetsvitne i stikk motsatt retning, skriver bondelaget og LO i sin invitasjon til møtet. 

Sannheten skal fram

På folkemøtet samles framtredende politikere fra flere partier, sammen med LO og Bondelaget som innledere. – Målet vårt er å få sannheten om tolleffektene fram i lyset, påpeker arrangørene. 

Det er ingen grunn til å tro at folkemøtet blir et rolig møte, med vennlige ordvekslinger. Politikerne som utgjør panelet vil nok garantert framstille det som at de har rett og vet best i denne saken, men innfallsvinklene er som kjent svært ulike.

I spiss i panelet finner vi landbruks- og matminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) som jo var den som innførte prosenttoll på utvalgte osteslag. Motparter blir blant andre Tor André Johnsen (Frp) og Randi Wetterhus Krogstad (H), mens rødgrønne alliansepartnere denne gang er Knut Storberget (Ap) og Tynset-ordfører og regionrådsleder Bersvend Salbu (SV).
Før duellantene braker løs er det imidlertid altså Nils T. Bjørke som leder i Norges Bondelag, samt de nærings- og nytelsesmiddel-ansatte i LO sin leder, Jan Egil Pedersen, som skal innlede.

Viktig for regionen

Temaet om toll på matvarer er noe som bør oppta Fjellregionen spesielt, sier avslutningsvis Hedmark Bondelags Einar Myki, og peker på både det aktive landbruket, samt de mange arbeidsplassene innen videreforedlingen i regionen. 

– Her er ligger det mye krutt, så møt opp til en spennende ordveksling, avrunder han.

AmivAbbAnnRedaksjonelt

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse