annonse
PolitikkVALGVAKE: Alle de politiske partiene var representert, med unntak av KrF, da valgutviklingen ble fulgt fra sofaen i kjellerpuben på Taverna. Diskusjonen gikk jevnt rundt bordet, både om Alvdals-stemmenes fasit og om mandatfordelingen inn til Stortinget. Foto: Ole Sylte Heggset.

Alle de politiske partiene i Alvdal, minus KrF, deltok i løpet av mandagskvelden i valgvaken på Taverna. I kjelleren diskuterte de utviklingen med resultatet for Alvdals vedkommende, fylkesstemmene i Hedmark, og selvsagt den endelige kabalen inne på Stortinget. Ut over nærmere 5 % økning i valgdeltakelsen, er det få endringer i den prosentvise fordelingen av stemmene i Alvdal. Alt tyder nå på at Erna Solberg blir vår neste statsminister, og da for en borgerlig koalisjon der både Alvdal og Nord-Østerdalen for øvrig kommer lenger fra makta. 

Valg2013Vår eneste kandidat til plass på Stortinget, Olov Grøtting, må nok se langt etter stolen sin, og ved midnatt er det lite som skal til før også Senterpartiets sittende landbruks- og matminister ryker ut av Stortinget. - Det er klart at valgresultatet er leit for oss i den rød-grønne sittende Regjeringen, men samtidig er det tydelig at mange ønsket noe annet, og da må vi innfinne oss med det. Jeg må nok i øyeblikket se langt etter min egen plass i stortingssalen, men jeg må si at det er synd om også statsråd Trygve Magnus Slagsvold Vedum ryker ut. Akkurat nå er vi det partiet som er nærmest å bli vippa ut, konstaterte Olov Grøtting fra valgstudio hos NRK Hedmark og Oppland like før midnatt.

Valgdeltakelsen opp 4,9 %

I hele fylket virker det som om sofavelgerne er blitt færre ettersom det i mange kommuner, inkludert Alvdal, er en oppgang i valgdeltakelsen. Mens det i 2009 var 1832 stemmeberettigede i Alvdal, var det tilsvarende tallet i år sunket til 1805. Antallet som gikk til urnene økte imidlertid fra 1304 til 1377, eller rettere opp 4,9 %. - Det er positivt og stemmegivningen avslører også at når det handler om Stortingsvalg da er vi trofaste mot partiene våre de aller fleste av oss, kommenterte ordfører Svein Borkhus sent mandag kveld. 

  - Riktignok er det en bevegelse på Senterpartiet som har fått en oppgang på 2,7 %, men når det er Olovs mulighet for fortsettelse på tinget det handler om så var dette som ventet. Blant de blå stemmene er det så liten forskjell FrP og H sett under ett, med 38 stemmer mer til Høyre nå enn i 2009, mens FrP har fått 34 stemmer mindre. Blant de øvrige er det små forskjeller, bortsett fra at Venstre som parti, nok en gang har bemerkelsesverdig svakere oppslutning enn i fylkes- og kommunevalgene.  - Helt normalt dette, kommenterer varaordfører Ola Eggset (V), og håper samtidig at partiets toppkandidat Erik Ringnes kan få sikret utjevningsmandatet i Hedmark.

Mot lokalt Høyre-parti i Alvdal

Høyre med vår kommende statsminister Erna Solberg har fått 114 stemmer fra alvdølene i år, en oppgang på 38 fra 2009, og hele 8,3 % av de stemmeberettigede. - Det er fristende å si at vi egentlig kunne trengt blåe talerør fra Nord-Østerdalen, med posisjon nok til å kunne fronte regionen inne på Stortinget. I den rød-grønne regjeringen har vi både hatt representanter fra regionen fysisk på stolene, samt at partiene som har regjert er de samme som regjerer i kommunene våre. 

  - Nå får vi en koalisjon som trolig blir på fire partier, uten at de nesten i er representert i lokalpolitikken. Det er synd, innrømmer ordfører Svein Borkhus, og tror det kan bli langt tyngre å nå gjennom for saker som er viktige lokalt og regionalt.

Både Borkhus og FrP's ene kommunestyrerepresentant, Inge Rune Wahlstrøm, uttrykte på valgvaken mandag kveld at de gjerne ser et Alvdal Høyre velkommen for å skape større bredde i lokalpolitikken også. - Sist Høyre satt i kommunestyret i Alvdal var vel i 1999, forteller Borkhus.

Mens valgsendingene og diskusjonene fortsetter ut i morgentimene på både TV, radio og sosiale medier med mer, er det ennå en stund til den endelige regjeringskabalen for de neste fire årene er lagt. Alvdal midt i væla går foreløpig av lufta, og om det ikke blir blåmandag går vi i alle fall en blå tirsdag i møte. De endelige valgresultatene finner du her:

Stortingsvalget 2013 - stemmene i Alvdal
Stortingsvalget 2013 - stemmene i Hedmark
Stortingsvalget 2013 - Landsoversikten

Valgvake OlovG NRKHedmarkFORLATER STORTINGET: Olov Grøtting (Sp) kom inn på Stortinget da Trygve Magnus Slagsvold Vedum fikk tilliten som landbruks- og matminister i juni i fjor. Nå er tiden i Regjeringskvartalet over for Sp for denne gang, og fra valgvake i NRK Hedmark og Opplands studio mandag kveld opplevde Olov også at statsråd Vedum ligger på grensa for å ryke ut av Stortinget. Foto: Privat.

Valgvakee2DISKUTERTE UTVIKLINGEN: Med NRK's valgsendinger på storskjerm, samt en PC med valgmålinger foran seg diskuterte blant flere varaordfører Ola Eggset (V) og kommunestyrets Leif Langodden (Sp), utviklingen fram til nærmere midnatt. Mens Ola og Venstre kan være noe av det nærmeste Nord-Østerdalen kommer makt i regjeringskorridorene de neste fore årene, syns Leif det var synd at Senterpartiet stod i fare for å kunne miste sitt mandat på Stortinget. Foto: Ole Sylte Heggset.

Valg MaiaGSTOR VALGDELTAKELSE: Hele 4,9 % prosents oppgang i valgdeltakelsen kom ikke uventet etter at vi tidligere i dag besøkte valglokalene, hvor det ble rapportert om bra oppmøte i følge tellekorpsene. Her fra Sølnaslottet hvor kommunestyremedlem Gerd Marie Gjermundshaug avgir sin stemme i urna, mens Bengt Jevnaker akkurat er ferdig med sin borgerplikt. I tellekorpset ser vi nærmest Vigdis Vestby, og videre Johan Arne Kjølhaug og Arne Helge Dahlen. Foto: Ole Sylte Heggset.

 

 

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse