annonse
Politikk

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 SPENNENDE REISE: Alvdalsordfører Svein Borkhus på tur med Rørosbanen dagen etter stortingsvalget. Han frykter regjeringsskiftet kan gjøre at kommunene blir presset økonomisk. Toget ble for øvrig stående på Alvdal stasjon – alle tog i hele Norge stod tirsdag formiddag på grunn av feil med nødsambandet. Foto: Ivar Thoresen

Valg2013– Vi får bite tenna sammen og jobbe videre, sier Alvdalsordfører Svein Borkhus (Ap) etter mandagens stortingsvalg. Han frykter regjeringsskiftet vil føre til at kommunene blir presset økonomisk. Olov Grøtting (Sp) innser at hun må ut på jobbjakt og er spesielt bekymret for landbruket under ny regjering.

– Jeg håper Venstre og Kristelig folkeparti kommer i posisjon så det ikke blir bare blå-blått framover, sier ordføreren.
  Han spår en turbulent periode i diskusjonene for  å skape et parlamentarisk grunnlag for ny regjering og begrunner det med at det sjelden har sprikt mer enn det har gjort foran årets valg.

Kommunesammenslåing

– Det blir spennende tider, og ut fra signalene om kommunesammenslåing frykter jeg at kommunene blir presset økonomisk, sier Borkhus til Alvdal midt i væla.
  – Men vi får bite tenna sammen og jobbe på videre.

Ønsker Høyre i Alvdal

Samtidig er Ap-ordføreren klar på at han ønsker Høyre etablerer seg i Alvdal og blir en del av lokalpolitikken. Med 8,3 % av stemmene i Alvdal ble Høyre tredje største parti i kommunen, bak Arbeiderpartiet med 38,4 % og Senterpartiet med 34,5 %.
  – Vi trenger ambassadører for distriktene inn i regjeringen. Derfor håper jeg Høyre etablerer seg i Alvdal, sier Borkhus og får støtte for det av Olov Grøtting (Sp), som med bakgrunn i valgresultatene går fra å være stortingsrepresentant til jobbsøker.
  – Høyre er et mer ansvarlig parti enn Fremskrittspartiet, så om jeg skal finne en positiv ting ved valgresultatet er det at Høyre har spist mye av Frp, sier Grøtting.

Kritisk for landbruket

Overfor Alvdal midt i væla legger Grøtting ikke skjul på at valgresultatet var skuffende.
  – Jeg hadde håpet på en fortsatt rød-grønn regjering, og jeg er spesielt lei meg på vegne av landbruket, distriktene og kommuneøkonomien.
  – Spesielt landbruket vil bli satt under sterkt press med ny regjering. Situasjonen kan bli kritisk, mener Grøtting.
  Hun finner litt oppmuntring i at Senterpartiet gjorde et godt valg i Alvdal og kaller framgangen på 2,7% for veldig bra.
  – Jeg hadde trodd vi skulle gått litt fram i Hedmark, for jeg synes Trygve Slagsvold Vedum har gjort en kjempejobb som landbruksminister, og jeg hadde håpet at folk hadde sett betydningen av den jobben han har gjort.

Må søke jobb

– Den blå vinden som har blåst over Norge fikk blåse litt for lenge i fred. De kritiske spørsmålene ble stilt for sent, sier Olov Grøtting i sin vurdering av valgresultatene.
  – Så får vi se om det varer. Mange spår blå-blått kaos, og etter min oppfatning er det synd at ikke Krf er på vippen her, men at Høyre, Frp og Venstre har flertall sammen. Det er dumt, for Venstre er ikke lenger et distriktsparti. De er urbane og egentlig en light-utgave av både Høyre og Fremskrittspartiet, mener Grøtting.
  – Men velgerne har sagt sitt og da må vi forholde oss til det.
  Sjøl innser Olov Grøtting at tida som stortingspolitiker er over – i hvert fall i denne omgangen, og at hun dermed må se seg om etter ny jobb.
  – Det er en situasjon jeg har vært klar over kunne oppstå, men som jeg ikke har brukt energi på så langt. Alt har handlet om å gjøre en så god valgkamp som mulig. Nå begynner det å sige inn at jeg er jobbsøker, og jeg er naturligvis interessert i å vurdere alle tilbud som måtte komme, sier Olov Grøtting.

OlovG
JOBBSØKER: Regjeringsskiftet gjør at Olov Grøttings tid som stortingsrepresentant er over for denne gang. Nå blir hun jobbsøker. Foto: Ivar Thoresen

 AmivAbbAnnRedaksjonelt

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse