annonse
PolitikkOPPRØRT: – Jeg synes det mangler noe om hva Anno Museum vil med Aukrustsenteret her. Nå ser vi Flåklypatoppen komme på plass, men det vil bli snakk om nye tiltak for å holde populariteten til Aukrustsenteret ved like. Hvordan når senteret opp i Anno Museum? Det vet vi lite om, og en ting er i alle fall soleklart for meg. Det lokale og regionale engasjementet blir minst like viktig i fortsettelsen her, avrundet Hvamstad, da han motvillig gikk med på å konsolidere Aukrustsenteret inn i Anno Museum fra 1.januar 2016. Foto: Ole Sylte Heggset.

Saken om Aukrustsenteret sin ferd inn som en del av Hedmark Fylkesmuseum, nå med nytt navn som Anno Museum, ble diskutert fra flere i sist tirsdags kommunestyre. Flere uttrykte skepsis i forhold til Aukrustsenterets kommersielle profil, inn i en organisasjon der konservering har mere fokus.

Styreleder Hans Jacob Bull innledet med en orientering om hvorfor styret i Aukrustsenteret etter lengre tids forhandlinger, endte på å gå for en avtale med Anno Museum. – Vi tror dette kan tilføre oss mye kompetanse gjennom det miljøet som finnes i det fylkeskommunale museumsorganiseringen, og tror det blir for sjanseartet å holde oss utenfor, sa Bull innledningsvis. 

Ønsket avklaring

Varaordfører Ola Eggset (V) var blant skeptikerne, og frykter for at Aukrustsenterets satsinger kan bli overstyrt. Museumsmannen framfor alle i kommunestyret, Per Hvamstad (Sp), var mere skeptisk enn Eggset også. – Jeg protesterer egentlig på dette, men ser det kan bli vanskelig å snu, sa han innledningsvis. 

Hvamstad fikk imidlertid med et tillegg inn i kommunestyrets til slutt enstemmige vedtak om å konsolidere Aukrustsenteret inn i Anno Museum, der det står: 
Alvdal kommunestyre forventer i løpet av 2015 en nærmere avklaring på hva en konsolidering mellom Anno Museum og Aukrustsenteret betyr i praksis. Kommunestyret ber om at styret og ledelsen i Anno Museum i en intensjonserklæring skisserer hvilken strategi de har for videre utvikling av Aukrustsenteret og senterets framtidige plass i Anno Museum og avdeling Nord-Østerdalsmuseet.

For tilbakelent

Hvamstad mente prosessen mot Hedmark Fylkesmuseum beviser at de har vært litt for tilbakelente i forhold til å få med Aukrustsenteret, selv om de utvilsomt vil godt av det. – Jeg liker vel rett og slett ikke forutsetningene her, ved at vi skal få være med, men må dekke egen økonomi sjøl. Hva gir dette av nytte egentlig, spurte museumsmann Hvamstad. 

– Så lenge Aukrustsenteret driftes med overskudd, mjølker nye Anno Museum av godene, men ikke motsatt, fortsatt han, og pekte på at det i saksutredningen er gjort et nummer av at Alvdal kommune vil kunne spare årlig driftstilskudd på kr 350.000,- til Aukrustsenteret. – Det er da for meg en forutsetning at Alvdal kommune fortsetter å bruke dette beløpet til kultur. 

– Jeg synes det mangler noe om hva Anno Museum vil med Aukrustsenteret her. Nå ser vi Flåklypatoppen komme på plass, men det vil bli snakk om nye tiltak for å holde populariteten til Aukrustsenteret ved like. Hvordan når senteret opp i Anno Museum? Det vet vi lite om, og en ting er i alle fall soleklart for meg. Det lokale og regionale engasjementet blir minst like viktig i fortsettelsen her, avrundet Hvamstad. 

Etter noe mer ordveksling ba Venstre om gruppemøte, mens diskusjonen etter møtet endte opp i en avstemning hvor altså et enstemmig kommunestyre gikk for konsolideringsavtalen, men med Hvamstads avklaringstillegg som et nytt punkt.

  • Ingen kommentarer funnet
annonse