annonse
Samferdsel 

TRYGGERE: Refleksbrikken er tryggere enn refleksvesten, tror Eivind Negård. Hva er din erfaring? Foto:Trine Bjervig/ Trygg Trafikk.

–Refleksvest kan gi falsk trygghet. Bruk en dinglende refleksbrikke i stedet, mener Eivind Negård. Det beste er uansett at du bruker refleks, mener Trygg Trafikk.

En stor del av veiene i bygda er mørklagte, og enda mørkere er det nå som snøen lar vente på seg. Farten kan også være stor på bygdeveiene i Alvdal. Fotgjengere som våger seg ut på ettermiddags- og kveldstid er prisgitt at bilistene får øye på de på få sekunder.

Tror vest er trafikkskilt

Refleksvestene gir falsk trygghet mener Eivind Negård: – Vi bør snarest få folk til å kaste refleksvestene og heller benytte refleksbrikker eller refleksbånd på armer og bein. Jeg og mange med meg som sjåfør og gående har opplevd farlige situasjoner ved bruk av refleksvester. Flere kan fortelle at de nesten har kjørt ned gående og gående kan fortelle at de nær har blitt nedkjørt når de har benyttet refleksvest, forteller Negård. Han tror årsaken til disse farlige situasjonene er den skarpe og store refleksflata vestene har, og at det ikke blir noen særlig bevegelse.

– Vestene lyser opp på mange hundre meters avstand og i den skiltjungelen vi har langs veiene våre kan skape en situasjon der den gående blir tatt for å være et skilt. Refleksvestene ble i sin tid produsert for å sikre folk som arbeidet på veiene innenfor skiltede veiarbeidsområder. Det er der de hører hjemme og ikke på folk som er ute å går på kveld og natt. Nei, få folk til å benytte de gode, gamle refleksbrikkene og gjerne refleks på bein og armer, understreker Eivind Negård. – Da ser i hvert fall vi som sjåfører at det er noe som blinker og vi vil automatisk redusere farten, mener Eivind Negård.

Bruk refleks uansett

– Det viktige er at folk bruker refleks, understreker kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk Kristin Øyen: – Jeg tror egentlig ikke at dette er et problem. Folk langs veien vil jo være i bevegelse og uansett vil bilister ta hensyn dersom de får øye på noe i veien, tror hun. Noen fakta rundt bruken av vest kontra refleksbrikker kjenner hun ikke til. Trygg Trafikk er mest opptatt av å få folk til å i det hele tatt bruke refleks:

Bare en av fire voksne fotgjengere bruker refleks, viser tall fra Trygg Trafikk. Dette er en sterk økning fra tidligere år, men det er uansett alt for lite.

Sekundene teller

I følge Trygg Trafikk er du først synlig på 25 - 30 meters hold ute refleks. Med refleks synes du på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren ti istedenfor to sekunder til rådighet, det kan være forskjellen på liv og død.

Gatebelysning skaper falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket. Det finnes mange ulike reflekser, også en som passer din stil, mener Trygg Trafik. 

Bruk godkjent refleks

– Refleksen skal være CE-merket, det betyr at produsenten skal ha testet og sertifisert produktet sitt, normalt etter EN 13356, understreker Trygg Trafikk. – Vi ser enkelte eksempler på reflekser som ikke virker, men stort sett er reflekser som er i salg i Norge gode. Men vær obs hvis du for eksempel finner en liten refleks i en godtepose. Brukerne kan enkelt teste refleksen selv, for å finne ut hvor godt den virker, understreker kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk Kristin Øyen.

Hva er din erfaring med refleksbruk langs Alvdalsveiene, som bilist og fotgjenger?

 

Elg presseBRUK REFLEKS: Mykreflekser finnes i utallige former, smykkereflekser, slap-wrap og reflekser med magnet, eller hva med en reflekselg? Det viktigste er at du bruker refleks, mener Trygg Trafikk. Foto: Anders Aa. Hagen, Trygg Trafikk.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse