annonse
AlvdølMYSTERIUM: Vet bygdefolket hvem Ingebret Andersen var? Foto: Randi Nørstebø.

- Jeg har aldri sett noe lignende, sier Bjørn Pettersen, styreleder i Swami Sri Ananda Acharyas stiftelse. På kirkegården ligger en gravstein med hilsen fra Baral til Ingebret Andersen. Vet leserne av alvdalmiv.no hvem Ingebret Andersen var?

Gravsteinen var klar til å kastes, siden festeperioden for lengst hadde gått ut. Steinen er tydelig reist av Baral for å hedre vennen.

Spesielt

- Hvor spesielt er dette?

-Jeg har aldri hørt om at Baral har gjort noe liknende, understreker Bjørn Pettersen, og jeg vet faktisk ikke hvem denne mannen er. Men det er noe jeg har lyst til å finne ut. Det kan for eksempel være en som har skrevet skrifter eller hatt kontakt med Baral på andre måter.

- Hvor spesielt er det at Baral reiser en gravstøtte til en venn?

- Det er jo spesielt at ikke familien eller noen andre er nevnt på steinen. Men Baral var en raus mann, så det er ikke overraskende at han har hjulpet til med å reise en gravstein. Og at det var på en kirkegård, buddhisten Baral gjorde denne gesten, er heller ikke så spesielt. Mange trodde Baral var kristen utifra hvordan han snakket, forteller Bjørn Pettersen.

Historisk materiale

Det var for to år siden Arne Harald Maana ble oppmerksom på gravsteinen, da han var på kirkegården. I nordenden av kirkegården er det stablet gravsteiner til graver som ikke er festet lenger og som dermed skal kastes. -Jeg fikk øye på steinen med Barals inskripsjon på og ba straks om at den måtte tas vare på. –Dette er jo historisk materiale, sier Arne Harald Maana. Det har ikke lyktes han å finne ut hvem Ingebret Andersen er, og Maana ville derfor vise steinen til Bjørn Mikkelsen for å høre om han hadde noe svar.

Noe nærmere gåten kommer ikke Mikkelsen og Maana. Men innskriften tyder på at Ingebret Andersen var et menneske som sto Baral nær, og som han satte høyt:

Til minde om min ven Ingebret Andersen 9-2 1841- 9-7 1923.

Som var hos meg i mine største farer som var en troværdig mand som levet et rettskaffent liv og alltid husket på "at Gud ser deg".

Swami Sri Ananda Acharya

Ingebret er Embret

-Ingebret Andersen er nok Embret Andersen, sier Øistein Brennodden. I kirkebøkene står en Embret Andersen oppført som død samme dato som oppført på gravsteinen fra Baral.

Embret Andersen er pensjonert jernbanearbeider i følge kirkebøkene. Han ble født i Kongsvinger og døde av kreft i Alvdal 82 år gammel. Han etterlot seg en kone, men det står ikke noe om eventuelle barn, forteller Brennodden. Og han ble begravd den 16. juli 1923.

Da har vi antakelig funnet riktig mann. Men har noen tips om linken mellom Ingebret/ Embret Andersen og Baral?

Filosofen Baral

Inderen Swami Sri Ananda Acharya, eller Baral som mange kjenner han som, ble født i Bengal i India i 1881. I 1914 kom han til Norge. Våren 1915 holdt den indiske filosofen forelesninger i filosofi ved universitetet i Oslo, og 1917 kom han til Alvdal, og bosatte seg i Tronsvanglia. Baral bodde her til han døde fredsdagen 8. mai 1945.

Swami Sri Ananda Acharyas stiftelse ble opprettet i 1975 og viderefører tankene og skriftene til Baral og arbeider for å gjennomføre Barals ønsker om et fredsuniversitet på Flattron.

Ta kontakt med Alvdal midt i væla, om du vet noe om Ingebret Andersen.

steinbaral

BARALS VENN. Gravsteinen er undertegnet Swami Sri Ananda Acharya, skrevet i indisk sanskrit. Foto: Randi Nørstebø.

pettersenmaana

SPENNENDE: Arne Harald Maana og Bjørn Pettersen håper å finne ut mer om Baral. Foto: Randi Nørstebø.

  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts