annonse
AlvdølRESTAURERER: Knut Poppe, årets Alvdalsambassadør setter i stand Steien Hotel. Foto: Randi Nørstebø.

Iveren etter å forskjønne Steia gjorde at Knut Poppe (71) og kona Kristin Heyerdahl kjøpte Steien Hotel for å sette det i stand som et samlingssted for bygda.

Knut Poppes engasjement i Alvdal er 50 år gammelt. Han ble ført til Alvdal via Bakksetra, som er feriestedet til konas familie. Her har Knut Poppe tilbrakt så godt som alle ferier siden. –Slik har jeg fått tilknytning til bygda. Jeg har venner og kjente her. Som grunneier må du også ta stilling til en del saker og du får mange kontakter. Slik har det blitt naturlig å engasjere seg, forteller årets Alvdalsambassadør Knut Poppe.

Fredelig boplass

–Etter at jeg ble pensjonist ble det klart at jeg ikke ville bo i by. Kona mi og jeg begynte å se oss om etter et fredelig sted å bo, forteller Poppe. Øverli i Tronsvanglia ble kjøpt og pusset opp. Her er Knut Poppe bosatt, mens kona Kristin Heyerdahl fortsatt er bosatt i Bærum og arbeider som lege i Notodden.

Knut Poppe ble engasjert i Steia-prosjektet, og senere i stedsutviklingsprosjektet og er levende opptatt av utviklingen av Steia. –Jeg synes det er bra at kommunen har tatt tak i Steia og kjørt prosjektet med Ylva Sneltvedt i spissen så lenge, hele tre år. Nå håper jeg kommunen kjenner sin besøkelsestid. Det er mange offentlige instanser som kommer med dersom kommunen går foran, mener Knut Poppe.

Åpent og hyggelig

– Vi synes Alvdal er et trivelig sted å være. Det er ei veldig hyggelig og åpen bygd, mener Knut Poppe. – Når du kommer sørfra og dalen åpner seg.....

– Akkurat. Jeg håpte du mente folket. Østerdølene får ofte ord på seg for å være vanskelige å komme innpå....

– Nei, jeg synes folket her er veldig åpne og hyggelige også, forsikrer Poppe, men understreker at han liker landskapet spesielt godt.

– Vi har fisket mye på Kjemsjøen. Det er et veldig fint fiskevatn. Alt sammen har knytter oss nærmere bygda, forteller investoren.

Viser ikke fram Steia

Men Poppe har ikke hatt sansen for Steia slik den har framstått de siste åra:

–Jeg har i alle år prøvd å trekke vennene mine hit til bygda. Og vi har ofte hatt venner her på besøk.

–Men jeg tar dem aldri med på Steia!

–??

–Det ser jo for ille ut! Sånn som det har sett ut har det ikke vært noe å vise fram. Så da har jeg tenkt at det eneste jeg kunne gjøre noe med var hotellet. Det var da Embret Mellesmo reiste seg på et valgmøte i 2007 og fortalte de frammøtte at han ville selge hotellet, at ideen ble født. Hotellet har virkelig potensial, sier Poppe. - Og nå er det fint å se at også Østby-bygget blir pusset opp.

– Vi trenger trivelige møteplasser og da synes jeg vi må bygge på det vi allerede har. Steia har et spesielt preg, konsentrert og med noen fine bygninger, så her ligger mulighetene til å trekke folk til Steia. Folk, både fastboende og turister, må ha lyst til å komme hit og oppleve noe spesielt. Det trygger butikkene og hele Alvdalssamfunnet, mener Knut Poppe.

hotellet-med-hestSTASELIG: Steien Hotel og Skydsstasjon slik det så ut i sine glansdager. Foto: Nordøsterdalsmuseet.

Offentlig sted

–Jeg vil at hotellet skal være et offentlig sted. Et sted folk kan komme til. Selvfølgelig kunne vi laget leiligheter der. Men jeg ønsker heller et sted for alle.

– Hva ønsker du i hotellet?

–Som sagt ønsker jeg at det skal være et offentlig sted. Jeg har foreslått for kommunen at biblioteket og kulturskolen kan flytte hit. Forøvrig kan vi ha turistinformasjon og serveringssted med enkel overnatting.

Jeg vet det er lokale aktører som kunne tenke seg dette. I andre etasje ser jeg for meg gjesterom der en kunne profilere Alvdalsbygda og presentere bygda og historien til bygda, sier Poppe. Mulighetene er mange.

verandahotelletBYGNING MED POTENSIALE: Mye å ta tak i før dørene kan åpnes for publikum. Her et glimt fra den innebygde verandaen. Foto: Randi Nørstebø.

Filmklubb

I tredje etasje er det ganske store rom hvor Poppe ser for seg at det kunne bli plass til en filmklubb og andre kulturaktiviteter. Uteområdet er et kapittel for seg. Her ønsker Knut Poppe også at den gamle atmosfæres skal gjenskapes.

–Jeg har snakket med Olav Langleite og han kan kanskje utvikle hagen på bakgrunn av gamle skisser for hvordan hagen en gang så ut.

Kulturminnefondet

Knut Poppe og Kristin Heyerdahl legger ned betydelige summer for å få hotellet tilbake i sin fordums prakt. Dessuten kommer det midler fra Hedmark fylkeskommune og det er også søkt om midler fra Kulturminnefondet. Dette gjør at hotellet skal og må pusses opp i tråd med hvordan det så ut da det var i drift. Men bygningen må i tillegg utstyres etter dagens krav til framkommelighet med for eksempel heis og ventilasjon.

Garborgs rom

I andre etasje skal blant annet Arne og Hulda Garborgs rom settes i stand slik det en gang var:

– Hulda og Arne Garborg var her på bryllupsreise i 1887. I andre etasje sjekket de inn på hvert sitt soverom, men med dør i mellom. Hulda startet faktisk på sin dagbok på Steien Hotell, forteller Knut Poppe.

gulgrnnpoppePLANER: Knut Poppe har mange planer for hvordan rommene i Steien Hotell kan brukes. Her verandaen i andre etasje. – Nye Steien Hotel skal være åpent for alle, understreker Poppe. Foto: Randi Nørstebø

dagligstueSALONGEN: Knut Poppe har sikret seg mange eldre bilder fra hvordan hotellet så ut tidligere. Her fra salongen. Bilde utlånt av Knut Poppe.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse