annonse
Alvdøl
FINVÆR: Mange koste seg i finværet på Romsdalssetra i går. Foto: Ann Iren Hårdnes Sand

Alvdalsbudeia Gunn Kjølhaug driver Romsdalssetra på sjette året sammen med Folldalsbudeia Hilde Tuvan. Snart er årets sesong over, men det er ennå ikke for sent å besøke sætra.

- Fra seterkafè til seterfjøs

Romsdalssetra var opprinnelig en fjellgård, bygd av Ole Olsen Romsdal, men den ble etter hvert delt opp i tre setrer, Kjølhaugsetra, Randmælssetra og Nyheimsetra. Kjølhaugsetra og Nyheimsetra driftes i dag som aktivt seterbruk. Det gamle seterfjøset på Nyheimsetra er gjort om til seterkafe, med plass til rundt 50 stykker. De har også overnattingsmuligheter i flere hus, og Gunn tar deg gjerne med på omvisning etter avtale.

romsdalssetra44
BUDEIAN: Gunn Kjølhaug og Hilde Tuvan drifter Romsdalssetra, som har 2500-3000 besøkende i løpet av sommeren. Foto: Ann Iren Hårdnes Sand

- Budeietreff og utstilling

De holder åpent hele sommeren, i år åpnet de helga 25.-26. juni, og holder åpent til søndag 7. august, og de tre påfølgende søndagene etter det. Kommende fredag arrangerer de budeietreff, hvor de inviterer setereiere og budeier til trivelig lag. – Det blir litt underholdning og god mat, og mange sitter på gamle historier de gjerne vil dele, sier Hilde Tuvan. I ei uke, frem til 31. august, har Sigrunn Gulsett Moore hatt utstilling med noen av sine bilder med motiver fra Einunndalen.De holder også åpen seter på sommeren, og seterkurs, der du kan være med å lage setermat og ta en tur i fjøset. De har i tillegg utsalg for flere lokale produsenter.

romsdalssetra33
UTSIKT: Utsikten fra Romsdalssetra og utover Einunndalen er virkelig et syn for guder. Foto: Ann Iren Hårdnes Sand

- Bra med besøkende

Tross variabelt vær, har de de fleste år hatt 2500-3000 besøkende i løpet av sommeren. Besøksmengden merkes godt på været. – På dager med dårlig vær er det ofte ikke mer enn 10-20 besøkende, mens det på finværsdager ofte er rundt 100 innom,kan de to fortelle. I går var det både alvdøler og bærumsinger der, begge deler like fornøyd med besøket. Gjesteboka inneholder mange trivelige hilsninger, og det er tydelig at dette er et populært tiltak.

- Hemlaga sæterkost

Damene lager sæterkost av flere slag, og på menyen har de sjøllaga mat fra flatbrød og soingrøt til skjørost, pultost, rømme, rabarbasaft og gubb. I helga har Gunn og Hilde hatt stand på Folldalsdager, og på søndag var de nesten utsolgt for mat, da salget gikk strålende i Folldal. Det er også muligheter for å få kjøpt med godbiter hjem, og undertegnede kan informere om at maten er av ypperste klasse.

romsdalssetra22
SÆTERKOS: – Dette er aboslutt ikke det verste å bruke helga på, sier Elise Skaret Steien og Eline Thorshaug samstemt. Foto: Ann Iren Hårdnes Sand

- Sæterhjelp

Elise Skaret Steien fra Alvdal har vært med som ekstrahjelp på sætra fire-fem helger i sommer, og syns det er en veldig koselig sommerjobb. Hun hjelper til med å steke vafler, koke rømmegrøt og ekspedere de som er innom. Hun bekrefter at det merkes godt på været hvor mange som tar turen. I helga har hun hatt med seg venninna Eline Thorshaug, da Elise "styrte showet" sammen med mamma Unni Skaret Steien og Eline på sætra lørdag, mens Hilde og Gunn var i Folldalen på stand. – Det er overhodet ikke den verste måten å tilbringe ei helg på, sier Eline smilende. De to har prøvd bademuligheten i Einunna, og innrømmer at det var kaldt nok, dog ikke like kaldt som i Glomma. – Det var fryktelig sterk strøm! utbryter Elise.

Kai Røen
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse