annonse
AlvdølKUNSTNERE I HØSTSOL: Unni Lise og Ola Jonsmoen byr på nok ei barnebok. Foto: Randi Nørstebø.

Unni Lise og Ola Jonsmoen gir ut si tredje bok om Johannes. Denne gangen møter gutten på villrein.

Det var ikke et lettvint prosjekt ekteparet ga seg i kast med: – Vi møter to kravstore grupper. Den ene gruppa er fjellfolket. Jegere og anna folk som vet mye mer om reinen og fjellet enn oss. Og så er det ungene. De krever kvalitet i alle ledd, sier forfatter Ola Jonsmoen. – Denne gangen måtte det ekstra mye forarbeide til siden vi skulle skrive om et felt vi ikke er så bevandret i, forteller forfatteren. Vi har prata mye med fjellfolk, forteller han.

– Og dratt på fjellturer blant anna til Grimsdalen, supplerer kona og illustratøren Unni Lise. – Vi måtte få tak på omgivelsene, hvordan fjellene så ut der reinen er.

– Og lydene. Hvordan høres et reinsdyr ut? spør Ola Jonsmoen.

Etter hvert fikk forfatterparet begreper om både omgivelsene og reinsdyras vaner, slik at de kunne finne rette ord og rette farger. Ekteparet har sett mye rein under prosjektet og snakka mye om rein. – Vi har rett og slett lært mye om rein, slår ekteparet fast. Manuset skrives først, og så er det Unni Lise sin tur til å tegne til.

Unni Lise Jonsmoen synes det er viktig å formidle norsk natur og bygdeliv: – Jeg ønsker at vi skal se oss om og verdsette det vi har rundt oss der vi bor. Det gir tilhørighet. En ung leser av en av de forrige Johannes-bøkene pekte på et bilde av Tron-fjellet og sa " Der er Tron-en min". Jeg ønsker at barna skal bli glade i der de bor, sier bildekunstneren.

Johannes og villreinen er ei billedbok, en fortelling, og det er en faktabok. Alt skal være riktig, bortsett fra når Johannes fantaserer. Da er det fri fantasi. – Det må være rom for fantasi. Og for unger er fantasi ramme alvor, minner Ola Jonsmoen om, som mener boka passer for unger fra 2-90 år. Og at den passer godt som på fanget-bok. – Det er ei bok som passer å bli lest for og bladd for, mener forfatteren. – Det passer godt for en bestefar og legge inn egne opplevelser mens han leser for barnebarnet, for eksempel, sier Ola Jonsmoen.

Bakerst i boka finner leseren ei liste over ord og begreper som kanskje ikke er så kjente for de yngste lenger, som hulder, ryss og rosenkrans. 

I helga ble Johannes og villreinen lansert under Fossedagene, med Ola Jonsmoen som foredragsholder og Unni Lise Jonsmoen som utstiller.

JonsmoenATVNORSK OG ENGELSK: Boka er den tredje i Johannes-serien. Og boka gis også ut på engelsk. Det viser seg at bøkene er ynda suvenirer for turister.

JonsmoenkalvingKALVING: Johannes blir vitne til kavling på høgfjellet.

JonsmoenunniliseNORSK NATUR: Unni Lise Jonsmoen formidler norsk natur og bygdeliv i bildene sine. Foto: Randi Nørstebø.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse