annonse
AlvdølSKIGLEDE: Bare smil og glede hos elevene i skitimen denne uka. Efrem (fra venstre) og Hidray fra Eritrea, Mohammed Omar og Omar Baadon fra Somalia sklir avgårde på sjølpreppa ski. Foto: Randi Nørstebø.

Elevene ved voksenopplæringa hadde sin første skidag for sesongen denne uka. For flere var den aller første skituren i livet. – Målet er å komme til Allmannstua i mars, sier lærer Trond Strypet. 

Elevene startet dagen med prepping av ski i kjelleren på ungdomsskola. Først fjerna de gammel smurning og lærte hvordan kan ordner skiene for sesongen. Så bar det ut i surt, norsk vintervær med store smil og korte, nølende fraspark.

Må prøve ski i skibygda

– De bor jo her i bygda og her er skigåing viktig. Det er klart de må prøve ski, mener læreren Trond Strypet mens elevene forsiktig staker seg rundt på Grindegga. Idrettsplassen har fått kjørt opp spor for anledningen, og de nypreppa sporene gjør den første skituren noe enklere for elevene. Noen er i bygda på andre året og drar snart i fra nybegynnerne med faste stavtak. 

Nordmenn er født med ski på beina. Hvis man ikke er det, kan det være vanskelig å se vitsen med å spenne på seg plankene. – Noen har nok lurt på hvorfor de ikke bare kan kjøre bil, forteller Strypet men legger til at det å ha glede av naturopplevelser er likt for alle.

Målet er at mange av elevene skal klare å få komme seg en tur til Allmannastua i mars. – Ellers kanskje det blir april, for vi må nok trene en del, smiler Strypet. Skigåinga er sosial og skaper samhold. Etterpå går elevene inn og snakker om hva som skjedde ute. – Slik blir det norsk av det, forklarer læreren.

Trenger praksisplasser

Elevene er på skolen mandag til torsdag. Fredagen er det meningen at de skal være utplassert ved ulike bedrifter i bygda, men det har vist seg vanskelig å få til. Det er synd for her er det muligheter for å få hjelp fra trivelige, ferske alvdøler en arbeidsdag i uka. – Det går dobbelt så fort med norsklæringa om de kommer seg ut litt, understreker Trond Strypet. 

Hvis noen har noe passelig oppdrag for elevene hver fredag håper Trond Strypet at de tar kontakt med voksenopplæringa ved ungdomsskolen. Men det må være arbeid som gjør at de lærer norsk,  gjerne noe de kan utføre sammen med en annen og samtidig kommunisere: – Så det kan ikke være å bli plassert alene bak en låve for å kløyve ved, avslutter Trond Strypet.

Ski1DEBUTERER: Marian Abdi tar sine aller første stavtak på Grindegga denne formiddagen. Foto: Randi Nørstebø.

Ski6NY I LANDET: Efrem har vært i Norge en måned og staker avgårde. Foto: Randi Nørstebø.

ski4SUSER AVGÅRDE: Thung (Thailand) og Susanna (Filippinene) i farta. Foto: Randi Nørstebø. 

 

Ski5IMPONERT: Trond Strypet og Karoline Løkken ved voksenopplæringen for de fremmedspråklige er imponerte over innsatsen til elevene. Foto: Randi Nørstebø.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse