annonse
AlvdølLADER OPP: Sigrid Ekran skal kjøre seksti mil med hundene sine fra torsdag. Nå lader hun opp i Lomsjødalen sammen med katten Emily. Foto: Randi Nørstebø.

Verdensmester i hundekjøring Sigrid Ekran har funnet sitt treningsparadis. På gården Sølve i Lomsjødalen har hun alt hun trenger for å toppe formen mot vinterens store mål; Iditarod i Alaska. Denne uka står hun på startstreken i Femundløpet for å forsvare fjorårets triumf. – Det hadde vært flott om Femundløpet gikk innom Alvdal, sier fjorårets vinner.

Det er tidlig morgen og Team Ekran er i full gang med arbeidet. Medhjelperne Dries Jacobs og Even Bøen steller de 36 hundene som er i trening til vinterens løp. I tillegg har Sigrid Ekran en gjeng med valper under opptrening. Det er viktig å ha et lilleputtlag som sikrer rekrutteringen til konkurransespannene. Det er bare de tolv beste hundene som får trekke sleden i Femundløpet. Og hundene liker å springe.

Sigrid Ekran slapper av foran peisen i stua på Sølve. Et par katter spankulerer på sofaryggene. Mor Ekran har kommet fra Trøndelag og serverer lemse til journalisten. – Å nei, ho har ikke fått hundekjørerinteressen fra oss, forsikrer hun.

Femundløpet vil vokse

– Jeg tror det hadde vært fint for Alvdal om Femundløpet gikk innom kommunen, sier 31-åringen fra Sparbu og legger beina med reinskinnstøfler på bordet.  Sigrid Ekran tror løpet kommer til å vokse seg større i årene som kommer og føre mye godt med seg for kommunene som får besøk av kjørere og publikum. I år vil løpet bare være en siste gjennomkjøring før ferden går mot Alaska for hennes del. I fjor var Femundløpet VM i hundekjøring og Sigrid Ekran kom først i mål i det lengste løpet på 600 km. Hun tviler på om det samme vil skje denne uka: – Alt skal klaffe, og alle skal være i god form, sier hun og fortsetter:  – Det stiller en ti-tjue løpere som er knallgode i år.

Sikter mot verdens lengste hundeløp

Alaska og Iditarod, verdens lengste hundeløp, er vinterens store mål. Sigrid Ekran har deltatt to ganger tidligere siden hun startet som profesjonell hundekjører i 2007. Derfor har hun ikke spisset formen inn mot Femundløpet i år. Starten for Femundløpet går fra Røros på torsdag og det var her Sigrid Ekran hentet hjem VM-tittelen i fjor. – Vi er jo som andre toppidrettsutøvere som trener for å nå formtoppen akkurat i det løpet som er viktigst, forklarer hundekjøreren fra Sparbu.

Alvdal ypperlig til hundekjøring

Sigrid Ekran landet i Lomsjødalen etter å ha bodd i Alaska i flere år. – Det skulle bare være en kanotur men det endte med at jeg bodde der i fem-seks år, forteller Ekran. Det var her interessen for hundekjøring ble født. – Det måtte nesten bli slik. I Alaska er å kjøre med hunder som skigåing i Norge. 

Alvdal ble den nye boplassen, mye på grunn av de gode treningsforholdene: – Alvdal ligger sentralt til i forhold til småløpene i Sør-Norge, som Hallingen og Gausdal Maraton. Dessuten er det nesten sikrere værforhold her enn i Finnmark, mener hun.

– Her er det også veldig fint terreng, skryter Ekran. – Det er ikke for bratt, og løypesystemet er godt utbygd siden mange hundekjørere bor i området. Selv har Sigrid Ekran sikret seg gode treningsforhold til Femundløpet. Hun kan bare kjøre rett opp fra gården, over Savalen og vips være inne på løypenettet til Femundløpet.

Saken fortsetter under bildet.

SigridEkran2PÅ VEI TIL ALASKA: Sigrids eldste hund Claire på åtte er klar for Alaska og Iditarod. Foto: Randi Nørstebø.

Legger gjerne løypa om Alvdal

– Ja, hvorfor ikke. Femundløpet kan godt komme til Alvdal. Det kommer helt an på hva Alvdal vil selv, sier daglig leder i Femundløpet, Vanessa Quinche. – Alt er mulig, understreker hun. Det kommer bare an på om kommunen kan finne nok frivillige til å for eksempel drifte et sjekkpunkt. Da trengs det støtte både i fra kommune og innbyggere, sier Quinche og skisserer at en mulig løsning kunne vært å ha to ulike traseer til og fra Dalholen. Nå kjører løperne fram og tilbake. – Dessuten er jo Juniorløpet med løpere mellom 16 og 18 år helt nytt og der kunne man også tenkt seg nye muligheter, avslutter daglig leder Vanessa Quinche i Femundløpet.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse