annonse
AlvdølMYE MUSIKK: Det er mye musikk rundt månedens alvdøl Jon-Erik Gjelten. Foto: Randi Nørstebø.

– Det å få folk til å få til noe sammen, det er det som er moro, sier Jon-Erik Gjelten. Månedens alvdøl, riktignok en emigrert tynseting, har i løpet av de siste drøyt tjue årene satt sitt preg på musikklivet i Alvdal generelt og i Strømmengrenda spesielt.

"Han har gjennom årrekker tilført musikklivet i Alvdal energi. Han har en enestående måte å behandle ungdom på og er en fremragende musikkpedagog. Har også vært en av ildsjelene for Studio Basheim som står ferdig i disse dager." Slik lød begrunnelsen fra de som ønsket Jon-Erik Gjelten som månedens alvdøl.

Sagflis og bredbånd

Alvdal midt i væla møter den musikalske vernepleieren i de splitter nye scenelokalene i Basheim. Her både lukter og ser det ut som en byggeplass. Det er fortsatt litt som må på plass før åpningen av Basheim Studio. I lokalene lengst sør i bygget har Jon-Erik Gjelten tilbragt mange dugnadstimer som leder for Basheimgruppa:

– Først jobba vi for å få til et kombinert øvingsrom og bakrom/garderobe til scena.. Så tok det ene det andre og nå står snart både, garderobe, øvingslokale og studio klart, forklarer Gjelten. Drømmen er et lokale hvor både unge og gamle kan samles til ulike kulturaktiviterer, og at det skal gi kretslaget økte leieinntekter. Dugnadskollega Eystein Tronsmoen stikker også hodet innom mens han ordner opp med Internett til lokalene. I Bashemgruppa sitter også Tore Reppe, Tore Schjølberg og Tullemor Vorset.

– Her skal unger kunne leke. Vi håper å kunne utvide aktivitetstilbudet, sier Gjelten. Han anslår at lokalene har nytt godt av i alle fall seks-sju hundre dugnadstimer bare i praktisk håndverksarbeid. – Da er ikke noe av all planleggingen tatt med, sier Gjelten. – Her er det alt fra kakebakere, unge 4H-ere til dugnadsfolk langt oppi åra.

Dugnadsgrenda Strømmen

Strømmen har hatt en unik dugnadsånd lenge før grenda ble med i småsamfunnsprosjektet. De siste årene har det om mulig vært enda mer driv over grenda: – Det vi har fått til på Strømmen har skapt flotte treffpunkt for grendefolket. Det er klart det kan være diskusjoner innimellom. Det må det bli når en vil noe. Men alle treffpunktene som finnes her er store trivselsfaktorer, sier Gjelten og ramser opp fotballbana, grendehuset, barnehagen, hoppbakken, skøytebana.... – Studio Basheim er bare siste ledd i en lang historie med dugnadsprosjekter i Strømmengrenda. Det er mye arbeid. Men det gir så mye tilbake, forsikrer han.

Men nå er meningen å ta det litt med ro ei stund. Utover vedlikehold er målet nå bare å sørge for aktivitet i lokalene. Helst hver dag, og med akseptable leiepriser: – Vi tror det kan være aktivitet her nede hver dag, sier Gjelten. – Det har jo allerede blitt spilt inn plate her, minner han om.

Langt og mangfoldig musikkengasjenemt

– Jeg har så mange interesser, men det blir bare ikke tid til alt, sier Gjelten. I 1983 tok Tynsetingen og kona over garden til konas farmor på Strømmen. Der er han fortsatt bonde, med produksjon av korn, gras og poteter. – Alvdøl eller tynseting, jeg er det som passer seg, spøker Jon-Erik Gjelten.

Vernepleieren har hatt musikk som innfallsvinkel på mye av det han har bedrevet. — Det er egentlig vernepleier jeg er, men det er kanskje innen musikken jeg synes best, tror han. Jon-Erik Gjelten har arbeidet innen skoleverket både på Alvdal og Tynset. Nå har han permisjon fra jobb ved Nord-Østerdal videregående skole for å jobbe ved Tynset opplæringssenter. Han har hovedsakelig jobbet med psykisk utviklingshemmede, men har vært ved kulturskola på Alvdal siden den starta opp i 1988. Her har han gitt undervisning blant anna gitar og trompet, hatt ensembler for funksjonshemmede og vært korpsdirigent.

Skolekorpset har han dirigert med stødig hånd i tretten år. – Jeg husker spesielt noen skikkelig fine konserter i samfunnshuset, og konsertene "Lys i mørketida" i kirka.. Det var ei veldig fin tid, mimrer multimusikeren.

Har lett for å trives

– Jeg trives med det meste, påstår 59 åringen. – Men det er klart hele familien, jeg er til og med så heldig å ha blitt farfar, er en vesentlig faktor. Så er det musikken, da... For tida spiller jeg i et par danseband, i Strømmen Spellmannslag, i korps og symfoniorkester, og tar på meg litt andre oppdrag. Og så er det det å være ute. Gjerne jakt!


Kandidater til månedens alvdøl for mars 2012

Vi ba leserne komme med forslag på månedens alvdøl. La oss få de fram i lyset, alvdølene som står på for omgivelsene sine. Bygda er stappfull av engasjerte mennesker på så mange ulike områder. Det er mange som kunne fortjent en vennlig dult i ryggen og takk fra resten av bygda.

Derfor ønsker vi å presentere månedens alvdøl hver måned her i Alvdal midt i væla. Månedens alvdøl er en som gjør litt ekstra for at bygda skal bli litt bedre dag for dag. Hvem, hva og hvordan bestemmer dere.

Send inn forslag til hvem som bør være månedens alvdøl. Skriv en omtale om personen og forklar hvorfor denne fortjener hederstittelen Månedens alvdøl. Vi trekker ut en alvdøl hver måned som får overrakt diplom og som vi presenterer med bilde, heiarop og trampeklapp på vegne av bygda.

Vi mottok to andre forslag til månedens alvdøl i februar. Gi en skikkelig trampeklapp til:

Mona og Per Jørgen Murud: "Se hva de har skapt av næring og utvikling i Alvdal over tid, og ikke minst det siste innslaget som bør bli til året's innovasjon i Alvdal, med Nordihaugan."

Helge Granrud: "Lyser opp i bygdemiljøet med sin blide framferd i sine diverse kjøretøy,enten det er en gammel rustholk,eller en liten limegrønn sak ; der 'n Helge kjem trillende som sydfrukt og gjør en gråværsdag om til en solskinnsdag! En ekte Alvdalsambassadør der han gjennom mange tiår har solgt biler langt utafor distriktet. Og de fleste kjenner nok Helge som en som behandler alle på samme vis,enten det er fant eller fut. Et uttrykk Helge bruker er nærmest blitt et ordtak: "Detta er bra bil dæ!"

Send inn forslag til mars-alvdølen til redaksjonen@alvdalmiv.no. Vi trekker månedens alvdøl 28. mars og forslag må være oss i hende innen da.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse