annonse
Alvdøl ET PLAGG FOR LIVET: – Denne bunaden blir nok eldre enn meg, tror Håkon Esten Steimoen. 17. mai debuterer han i splitter ny østerdalsdrakt. Foto: Randi Nørstebø.

Else Løkken syr bunader så fingrene verker. De siste tretti årene har mer enn fem hundre skreddersydde nasjonaldrakter fått bein å gå på. I går var det Håkon Esten Steimoen sin tur.

– Jeg har ønsket meg bunad lenge, forteller Håkon Esten Steimoen mens han trekker på seg lag på lag med ull og lin. – Men det er jo et økonomisk spørsmål også, sier han mens han tørker svetten fra panna. 

Er du varm?

– Neida, ull og lin puster, avbryter skredderen.

Nå er det endelig klart for å prøve det ferdige festantrekket for første gang. Stoffet ble kjøpt inn under martn i fjor høst. Og nå er antrekket for kommende høytidsdager klart. – Men jeg må nok ha en dress likevel, tror Håkon Esten Steimoen.

Syr på gammel måte

– Jeg ble sendt på bunadskurs på 70-tallet, forteller Else Løkken. Det skulle bli starten på år ut og år inn med nål, tråd, ull og lin. Gjennom tretti år har hun holdt kurs i bunadssøm i tillegg til sitt eget virke som bunadssyerske. Else Løkken er interessert i mange former for håndarbeid. Og husflid har vært den store interessen ved siden av et langt yrkesliv som håndarbeidslærer ved Alvdal ungdomsskole. Mye av tida har altså gått med til nasjonaldrakta. Og skulle det først være bunadssøm, så skulle det være skikkelig.

Rekonstruerer selv

På 1990 tallet brøt hun med de andre bunadssyerne for å kunne sy bunadene enda mer opp til kildene: – Jeg driver enda mer rekonstruert enn de gjør på Husfliden på Elverum, sier Else og forteller at ho har lånt plagg fra Nordøsterdalsmuseet Ramsmoen for å tegne av bunadsmønstrene sjøl. – Den aller første bunaden sydde jeg faktisk til en elverumsing, smiler ho. For historien bak plaggene hører med. – Skjorta er etter modell av Peder Gjermundsen Grindflek, forteller den pensjonerte læreren. – Originalskjorta kom fra Ulset i 1780. Det vet vi, for det sto inni. Det kan godt hende du stammer fra han du også. Mange gjør det her i Alvdal, nikker hun mot Håkon Esten Steimoen.

Alltid mange prosjekter

Else fortsetter: – Vesten er det nyeste plagget. Originalen er fra Os, lagd i 1850 og henger nå på Folkemuseet på Bygdøy. Så er det buksa. Den kommer fra Nordmoen på Fåset. Modellen her er fra første på 1800-tallet og er også plassert på Bygdøy. Men jakka kommer fra Ålborg på Fåset og den kan du se på Ramsmoen, forteller Else Løkken ivrig. Hun har alltid flere prosjekter på gang samtidig, gjerne opptil ti stykker. Hun tar på seg både sying av nye bunader og omsøm av gamle. Konfirmant Kristine Follstad er en av de som får en perfekt tilpasset arvebunad denne våren.

Konfirmeres i arvet bunad

Kristine Follstad skal konfirmeres i Alvdal kirke 1. pinsedag. Da skal hun ha på seg en Marie Aaen-drakt etter gamle-tanta si. – Det er fordi den er arva jeg vil ha den, sier den bunadsinteresserte jenta. – Senere skal jeg få meg en østerdalsbunad, og jeg har hatt bunad tidligere også, forteller hun. – Jeg tror alle jentene skal ha bunad til konfirmasjonen, forteller Kristine Follstad.

Bunad10SKIKKELIG HÅNDTERK: Else Løkken syr jakka på den opprinnelige måten. – Vil noen ha det annerledes får de gå et annet sted, slår Else Løkken fast.

Bunad4

Bunad7LAG PÅ LAG: Håkon Esten med perfekt påkledte bunadslegger på første forsøk.

Bunad8MYE ARBEID: – Det går med rundt 150 timer for å sy i sammen mannsbunaden, sier Else Løkken. 

Bunad6TØRKLE-PENT: – Joda, detta tørkleet vart pent attåt, mener Else Løkken.

BUnad11

Bunad1AKKURAT: – Den passer, konstaterer konfirmanten. 

Bunad2GUL KANT: – Her måtte jeg sette på en gul kant, forklarer Else.

Bunad3FIKS FERDIG: Marie Aaen-drakta er sydd om og passer perfekt til Kristine Follstad. Else Løkken er fornøyd. Alle foto: Randi Nørstebø.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse