annonse
Alvdøl TRIST SYN: Det var et trist syn som møtte gjeter Anders Follstad og resten av redningsgjengen søndag formiddag. Trolig var hingsten Øijo bare timer fra døden i det kalde, leirete hullet oppe ved Knutshø-toppene. Alle foto: Arvid Røsten.

Anders Follstad opplevde sitt verste mareritt som gjeter i Bekkelegeret sist helg. På opp mot 1550 moh i Knutshø landskapsvernområde fant han lørdag hingsten Øijo nedsunket og utmattet i leire og isvann. Gjennom forsøk på å redde hingsten lørdag kveld og natt, var det først med ytterligere forsterkninger søndag at hingsten ble berget fra en sikker død. Tirsdag bedekket han ei av hoppene i sitt følge.

  - Jeg, hingstens eier og alle i Nord-Østerdal Dølehestlag er utrolig takknemlig for den velviljen som ble vist fra samtlige som stilte opp og bidro til at vi fikk reddet hingsten fra en sikker død. En spesiell takk også til vakthavende hos Hedmark Politidistrikt som rekvirerte tillatelse til å ta med oss to ATV'er inn i landskapsvernområdet. Uten vinsjene på disse to 6-hjulingene ville vi neppe klart å berge hesten, fastslår Anders Follstad via sin bror Odd Eivind som bisto sammen med flere alvdøler og folldøler i redningsaksjonen.

Et forferdelig syn

Anders Follstad er en av fire gjetere i Bekkelegeret i sommer, en sommer som nok vil gå over i historien som den hittil mest dramatiske i fjella mellom Folldal og Oppdal. Tidligere sommer fikk den opprinnelige slepphingsten, 4-årige Nerleirens Ludvik, ødelagt sine vitale deler og måtte tas vekk fra sitt harem. Sju år gamle Øijo, eid av Roger Blystad fra Vang i Hedmark ble erstatningen for de drøyt  20 hoppene og åtte følla som ble med videre.

  - Øijo har fungert godt i flokken siden han kom inn, og da Anders besøkte han og hoppefølget fredag ettermiddag var alt normalt. Ved ankomst lørdag var så Øijo borte, men av og til er dette normalt og det er ikke bestandig så lett å se hestene om de går nede i et lite søkk og beiter heller, sier Anders sin bror, Odd Eivind Follstad. Etter et par timer med kikkerten uten at Øijo dukket fram ante imidlertid Anders at noe kunne være galt, og startet letingen. Ei stund senere var det et forferdelig syn som møtte gjeteren.

Leire og isvann

Nedsunket i leire og isvann på rundt 1550 moh mellom Midtre og Nordre Knutshø fant han Øijo nedsunket i leire og isvann fra en smeltende snøfonn like ovenfor. Bare ryggpartiet og hodet stakk opp, og innsauset i grå leire var det nesten godt gjort å finne hesten. Anders måtte lenger opp i landskapet for å få dekning på mobilen, og ringte sin bror Odd Eivind i Alvdal rundt kl. 16.00 lørdag ettermiddag. Derfra tok det et døgn før Øijo på mirakuløst vis og med solid hjelp fra en stor mengde hestekarer i Alvdal og Folldal, kunne skue ut over hoppefølget sitt.

  - Jeg fikk med meg Tond Grøtting, samt min egen sønn Martin, pluss folldølene Arnulv Husom og Asbjørn Engvoll. Vi dro ut fra Bekkelegeret kl. 18.00, og brukte rundt to timer inn til stedet der hingsten lå. Hesten var totalt utmattet, men etter å ha spadd og gravd fikk vi drenert noe av vannet bort fra hesten og etter mye løfting og lirking fikk vi han løs nok til å få rullet han over i en mer normal liggestlling, forteller Odd Eivind.

  - Øijo var imidlertid totalt utmattet, og klarte bare såvidt å ta til seg litt næring. Å få han løs og ut på tørt og fast underlag var nytteløst, så rundt kl. 01.30 natt til søndag var vi tvunget til å forlate hesten i fjellet og komme oss fram etter ytterligere forsterkninger, sier han.

Dispensasjon til ATV

  - Søndag morgen var det klart for å få ut ytterligere mannskaper, og et par av de som velvillige stilte opp mente at vi burde få med oss et par ATV-er innover. Motorferdsel i verneområder er imidlertid ikke lovlig, men etter en kjapp samtale med vakthavende hos Hedmark Politidistrikt var dette ordnet, og uten klarsignalt til dette vet jeg ikke om det hadde vært mulig å få hingsten fram i live, sier Odd Eivind.

Tre av de som deltok lørdag kveld og natt hadde ikke mulighet for å bli med innover igjen søndag, men alle de vi etterhvert spurte sa ja tvert. Dette var Arvid Røsten, Oddbjørn Steien, Bjørn Harald Steien, Vidar Mikkelsen, samt Svein Emil Samuelshaug og Tommy Stormoen med hver sine ATV'er. I tillegg ble Arnulv Husom med også søndag, og han tok med sin egen vallak innover, noe som også betydde litt for å få litt energi i den utmattede hingsten da vi omsider fikk gravd han fram, sier Odd Eivind.

To timers kamp

Etter en drøy times kjøring på ATV'ene innover til hingsten var redningsgjengen framme rundt kl. 13.00 søndag. Sammen med gjeter Anders Follstad og kona Anne Grete startet da det møysommelige arbeidet som drøyt to timer senere hadde fått Øijo på beina igjen. 

  - Det så rett og slett ut som hingsten var død da vi kom fram, og en mann måtte hele tiden passe på hodet til hesten slik at han ikke fikk for mye søle inn i luftveiene. Etter først å ha drenert bort ytterligere vann og gravd ut masse rundt hesten, startet vi den forsiktige bruken med vinsjene på ATV-ene. Sammen med noen fjøler og bunnplaten i en av ATV-hengerne, fikk vi ført Øijo opp av hullet og dratt han på platen og fjølene bort fra leirhølet hvor han satt fast. Vi måtte omtrent være alle mann samlet rundt hesten da vi stolte og fornøyde fikk stødd han på beina. En spesiell og sterk følelse, sier Odd Eivind Follstad og Arvid Røsten.

Enormt takknemlig

  - Snarrådigheten til alle som ble med oss til fjells de to dagene i helga, er vi enormt takknemlige for, sier Odd Eivind Follstad på vegne av Nord-Østerdal Dølehestlag. Ingen var i nærheten av å si nei til å bli med, selv om det var helg og knallfint vær.

  - Været kan vi forresten også prise oss takknemlige for. Det gjorde nok sitt til at hingsten ble liggende i sollys og fikk lettere til å holde varmen, samt at han tørket fortere opp etter at han kom seg opp også. For to uker siden var det jo regn og sludd og minusgrader i lufta, forteller Odd Eivind.

- For godt til å være sant

Tirsdag kveld kunne Anders Follstad stolt berette at hingsten var tilnærmet feberfri, og etter å ha leid ei brunstig hoppe bort til hingsten skjønte han fort sin rolle.  - Bedekningen gikk greit, og selv om vi tar et forbehold om at den påkjenningen han har vært gjennom i helga, kan ha medført svakere sædkvalitet og dermed redusere sjansene for drektighet, var det helt klart at instinktet og humøret var på plass igjen.

  - Dette er nesten for godt til å være sant, avrunder Anders Follstad, som i likhet med sin bror roser de mange som deltok og fikk Øijo ut av søla og opp på beina igjen. Det var en helt enestående gjeng som alle skal ha like mye ære for at Øijo igjen er frisk og beina, avrunder de.

 Bekkelegeret hingst2GRAVD FRAM: Øijo måtte rett og slett graves fram fra leira og isvannet. Her er f.v. Tommy Stormoen, Bjørn Harald Steien, Odd Eivind Follstad, Oddbjørn Steien, Anders Follstad og Vidar Mikkelsen i ferd med å få løsnet Øijo litt, og det er snart klart for å vinsje hesten opp.

Bekkelegeret hingst3STROPPER PÅ PLASS: Det er klart for vinsjen og stropper rundt hesten kombinert med graving og forsiktig lirking med ATV-ene bodro til at hesten ikke fikk skader underveis i redningsarbeidet.

Bekkelegeret hingst4VIKTIG MED MANGE: Det var avgjørende at såpass mange ble med på redningsaksjonen, mener gjeter Anders Follstad midt i bildet. Nærmest f.v. Oddbjørn Steien, Vidar Mikkelsen, Odd Eivind Follstad og Anne Grete Follstad som bidrar med stropper og bordfjøler under hesten, mens Svein Emil Samuelshaug, Bjørn Harald Steien og Tommy Stormoen styrer vinsjongen ved ATV-ene.

Bekkelegeret hingst5SAKTE, MEN SIKKERT: Sakte men sikkert kommer Øijo ut av leirhullet han har ligget i halvannet døgn.

Bekkelegeret hingst7DRAS FRAM: Da Øijo omsider var oppe var det ikke mye energi og livskraft å spore. Hesten har gjennomgått en enorm påkjenning, men blir her dratt fram på ei bunnplate fra den ene ATV-hengeren samt noen bordfjøler. F.v. Odd Eivind Follstad, Arvid Røsten, Anders Follstad, Vidar Mikkelsen og Oddbjørn Steien.

Bekkelegeret hingst8MIRAKULØST: Nærmest mirakuløst at denne hingsten to døgn etter redningsaksjon var i stand til å bedekke ei av hoppene i sitt harem inne i Bekkelegeret.

Bekkelegeret hingst10DRAS RUNDT: Etter at Øijo var på fast underlag, ble han dratt rundt og over på bobleplast. Etterhvert ble han pakket inn i denne plasten og massert godt, noe som sikkert bidro til å få opp kroppsvarmen i hesten igjen. F.v. Anders Follstad, Odd Eivind Follstad, Arvid Røsten, Vidar Mikkelsen, Oddbjørn Steien, Svein Emil Samuelshaug og Tommy Stormoen.

Bekkelegeret hingst11GIS NÆRING: Både havre og energidrikk ble gitt Øijo underveis i redningsaksjonen.

Bekkelegeret hingst13LØFTER HODET: Etter ei stund på bobleplasten løftet Øijo hodet ved egen hjelp og lurte sikkert litt på hva han hadde vært med på.

Bekkelegeret hingst14SPISSE ØRER: Omsider er Øijo oppe og instinktivt spisser han ører, og begynner å se etter hoppefølget sitt. De kan skimtes på bildet i noen mørke flekker nede fjellsida, til høyre for hingsten. Gjeter Anders Follstad går over hingsten med kona Anne Grete.

Bekkelegeret redningsgjengenSTOLT GJENG: Redningsgjengen var både stolte og glade for at Øijo omsider ble berget opp av søla. Arvid Røsten bak kamera, mens vi f.v. ser Oddbjørn Steien, Anders Follstad, Øijo selv, Vidar Mikkelsen, Anne Grete Follstad, Tommy Stormoen, Svein Emil Samuelshaug, Bjørn Harald Steien, Odd Eivind Follstad og Arnulv Husom med sin vallak.

Bekkelegeret hingst15MØKKET, MEN FRI: Øijo sammen med Vidar Mikkelsen var møkkete og fæl, som sine redningsmenn, etter timene i søla. Men, etterhvert ble han sluppet fri, og tirsdag kveld bedekte han sin første hoppe etter de dramtiske timene ved Knutshø-toppene.

Bekkelegeret hullHULLET: Lørdag ettermiddag ble Øijo funnet i det øverste av disse hullene. Mannskapene som lørdag kveld og natt fikk han rundt og over i en bedre liggestilling, samt de som søndag fikk han opp av det nederste hullet, gjorde en heroisk innsats, og berget dølahingstens liv.

 

 

 

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse