annonse
AlvdølALLSIDIG UNG ALVDØL: Martin Follstad (18) er glad i musikk og friluftsliv. I musikken er det fela som står han nærmest, men han imponerer stadig vekk med nye instrumenter i handa også. Fjellturer året rundt står ellers i høysetet, og nå går kvelder og helger med til jakt etter rein i Sølndalen. Foto: Ole Sylte Heggset.

Martin Follstad spiller på mange strenger, og den blidspente 18-åringen har i august utmerket seg på flere areaner. For sine innsatser både som skuespiller i Malena-spelet, og som del av redningsgjengen som berga dølahingsten Øijo fra døden i Bekkelegret, er Martin kåret til Månedens alvdøl.

Den unge Malena-Knut

I Alvdal spell- og danselags oppsetning av Spelet om Malena-Knut, var det nok mange som lot seg imponere over Martin Follstads tolkning av spellmannen som ung og tidlig voksen. I karakteren spilte Martin ut sitt register både som felespiller og skuespiller.

  - På mange måter er det kanskje de siste 2-3 åra at Martin for alvor har tatt av. Jeg vil vel ikke lenger kalle meg noen læremester for Martin, mer en spellekompis. Sjøl om jeg har vært så heldig å få undervise han i kulturskolesammenheng, er Martin i dag sjølstending både som musiker og person. Han tør hele tiden å utfordre nye ting, nye sjangre og nye instrumenter, sier Olav Kjernmoen.

  - Kurven til Martin peker så absolutt oppover, og han kan nå så langt han sjøl vil innenfor musikken, om han vil det. Med sine personlige egenskaper som at han er pålitelig og æreskjær, samtidig som han er en  skøyer, har han de egenskapene som trengs. Allsidigheten hans er ellers enorm, og han er jo både friluftsinteressert, hesteinteressert, idrettsglad også er han jo tvers igjennom en trivelig kar.

  - Det kan kanskje bli utfordringen hans også, om han vil satse på å bli for eksempel musiker. Det å ta valget i å velge bort noe av alt det han liker å drive med, er ikke bestandig like lett, men jeg er ikke det minste i tvil om at Martin takler også den biten, når det måtte kreves, avrunder Olav Kjernmoen.

Dramatisk bergingsaksjon

En av Alvdal midt i vælas mest leste oppslag i august ble bergingsaksjonen av dølahingsten Øijo i Bekkelegret. Martin Follstad deltok også her, og var blant de som først tok seg inn til hingsten, etter at han hadde gått seg ned i leirhullet oppe ved Midtre Knutshø (1550 moh). I flere timer jobbet han og 5-6 andre på slik at de fikk fikk snudd hingsten første kvelden, mens den først kom seg fri ved hjelp ytterligere forsterkninger neste dag.

  - Heldigvis gikk det bra, sjøl om jeg ikke fikk blitt med inn andre dagen for å få hingsten helt opp av leira, sier Martin beskjedent. Med egen hoppe i hingstens følge, og felles hesteinteresse med sin far Odd Eivind og onkel Anders som er gjeter i Bekkelegeret, gjorde han seg bemerket også da det utspant seg dramatikk i Bekkelegeret.

Stolt alvdøl på scene og i fjell

Slik lyder begrunnelsen bak forslaget som førte til at Martin Follstad ble Månedens alvdøl i august:

Martin Follstad gir av seg sjøl mot alle han omgås. Bestandig har han et smil på lur, og 18-åringen er i sitt ess både fele og andre instrumenter i hånda, så vel som med tursekken på ryggen. I august har Martin gjort seg bemerket både på scene og i fjellet. Med en av hovedrollene i Spelet om Malena-Knut, viste han sine kunster som musiker og skuespiller. Midt mellom opptredenene på Husantunet deltok han så i bergingen av dølahingsten Øijo i Bekkelegeret, hvor Martin gjennom sin hesteinteresse har hatt egen hoppe med i hingstens følge. Overalt der Martin ferdes er han stolt alvdøl.

  - Dette var jo stort, jeg vet ikke om jeg har fortjent dette da, sier Martin når vi overrekker diplomet som bevis på utmerkelsen som Månedens alvdøl. Sammen med forslagsstillerne er ikke vi i redaksjonen i det minste i tvil om at vinneren er tittelen verdig. Gratulerer! 

MalenaknutKnutx3FLOTT TOLKNING: Martin Follstad (bakerst) imponerte i sin tolkning av Malena-Knut som ung og tidlig voksen i august måneds flotte oppsetning med Alvdal Spell- og Danselags spel om felespilleren fra Alvdal. Olav Kjernmoen (fremst) har vært Martins læremester med fela, mens Marianne Skogli Kjernmoen sittende i midten tolket Malena-Knut som barn. Foto: Ivar Thoresen.

Bekkelegeret hingst1DRAMATISK BERGING: Månedens alvdøl, Martin Follstad, bisto også i den dramatiske bergingen av dølahingsten Øijo i Bekkelegeret. Det så lenge stygt ut, men heldigvis fikk alt en lykkelig utgang. Foto: Arvid Røsten. 

Andre forslag

Andre kandidater til månedens alvdøl i august:  

Geir Inge Steien foreslås som månedens alvdøl, skriver en innsender og begrunner: Han startet på Nordkinn 24. juni og skal gå Norge på langs og ende opp på Lindesnes. Harding! Han befinner seg nå i området Røyrvik i Nord-Trøndelag og har lagt bak seg dager med både fine fiskefangster og mye god bær langs stiene han ferdes. Er han den første alvdølen som krysser Norge til fots? 

Alvdølene i Bekkelegeret er også foreslått som til Månedens alvdøl. Gjengen som reddet dølahingsten Øijo fra en sikker død i Bekkelegeret stod for en heltebragd og har absolutt fortjent en slik tittel. Det er ikke dagdligdags kost med slike redningsaksjoner på mer enn 1500 m.o.h, og i alle fall ikke med en slik lykkelig slutt, skriver tipseren.

 

Kandidater til Månedens alvdøl for september 2012

Vi ber leserne komme med forslag på Månedens alvdøl. La oss få de fram i lyset, alvdølene som står på for omgivelsene sine. Bygda er stappfull av engasjerte mennesker på så mange ulike områder. Det er mange som kunne fortjent en vennlig dult i ryggen og takk fra resten av bygda.

Derfor ønsker vi å presentere Månedens alvdøl hver måned her i Alvdal midt i væla. Månedens alvdøl er en som gjør litt ekstra for at bygda skal bli litt bedre dag for dag. Hvem, hva og hvordan bestemmer dere.

Send inn forslag til hvem som bør være Månedens alvdøl. Skriv en omtale om personen og forklar hvorfor denne fortjener hederstittelen Månedens alvdøl. Vi trekker ut en alvdøl hver måned som får overrakt diplom og som vi presenterer med bilde, heiarop og trampeklapp på vegne av bygda.

Send inn forslag til september-alvdølen til redaksjonen@alvdalmiv.no 

Vi trekker neste Månedens alvdøl den 30.september og forslag må være oss i hende innen da.

  • Ingen kommentarer funnet
annonse