annonse
AlvdølSPREK 80-ÅRING: Ola Jonsmoen er fortsatt aktiv med penn og papir, eller kanskje snarere sin PC. I starten av november skal den spreke og folkekjære alvdalsforfatteren feires med forestillinger på Aukrustsenteret. Foto: Ivar Thoresen.

Ola Jonsmoen fylte 80 år den 9.juli i år, og i starten av november vil musikerparet Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen stå i bresjen for flere i sin hyllest av den folkekjære alvdølen, som fortsatt har ei kvass penn klar til samfunnsengasjerte avisinnlegg, et dikt, et musikkstykke eller for den saks skyld ei ny bok i en eller annen sjanger.

Ola Jonsmoens virke som forfatter kan regnes tilbake i mer enn 50 av hans 80 år gamle liv. I 1959 kom han ut med diktsamlingen "Dagen, vinden og hjartet" og etter det har blitt mange, ja enormt mange utgivelser i alt fra dikt til musikkspill. Nærmere 60 tror vi tallet må bli om alt tas med, og i tillegg kommer alle hans utallige leserinnlegg og kronikker omkring samfunssrelaterte tema, og som er publisert i både lokale og nasjonale aviser.

100 % samfunnsengasjert

Det er nettopp samfunnsengasjert Ola Jonsmoen er, og på den måten har han også satt spor etter seg i lokalpolitikken. Som Venstre-representant i to perioder fra 1963-1971, samt senere to nye perioder fra 1995-2003, hvorav de siste fire årene som varaordfører, vitner litt om hans kvaliteter.

Likeledes har Ola vært levende opptatt av skole og utdanningsnivå, og som mangeårig rektor ved tidligere Holmen videregående skole, nå Nord-Østerdal VGS,  har han klart betydd mye for manges veivalg videre i skole eller jobb.

Mange vil feire

Men, det er som alvdøl med kvass penn at Ola Jonsmoen først og fremst har satt seg sjøl og Alvdal på kartet. Som 70-åring fikk han da også den flotte utmerkelsen med Kongens fortjenestemedalje i gull, for først og fremst denne innsatsen.

Når 'n Ola nå fyller 80 år er det så mange som vil feire, og intiativtakerne Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen er bare to av de som skal på scenen i Aukrsutsenteret når Ola feires med to forestillinger, henholdsvis 2. og 3. november.

Sammen med seg får de nemlig et stort spenn av alvdalsmusikkens flotte aktører. Strømmen spelmannslag vil servere egenkomperte tonesettinger av Olas tekster, mens Lars Eggen, Victoria Korban, Helge Ness, Alvdal mannskor, Travellin' Imbesilles, Olav Kjernmoen og  Tore Reppe er noen av de andre som vil delta.

Utdrag fra to

Konsertene spilles fredag 2.november kl. 18.30 med en ny matinè kl. 14.00 lørdag 3.november, og dette er spilletider som alle alvdøler bør merke seg allerede nå. Begge oppsetningene er basert på de to stykkene Ola Jonsmoen leverte til henholdsvis åpningen og 10-årsjubileet ved Aukrustsenteret, henholdsvis "Kring 'n Kjell" og "Vår kjærlighet på pinne".

 Arrangørene av konsertene er Nord-Østerdal musiker, Alvdal kommune og Aukrustsenteret.

  • Ingen kommentarer funnet
annonse