annonse
AlvdølLIVSGLAD: Magnhild Øian Vårtun er nærmest daglig på plass i skiløypene på Haustdalen med kjelken sin. Kreftperioden og amputasjonen av høyrefoten fortrenger hun, og er mer livsglad enn de fleste av oss når pigger hun seg fram i skiløypene og holder seg i topp fysisk form. Foto: Ole Sylte Heggset.

Forbilde er et mye brukt ord i disse VM-tider, når de norske skiheltene dag etter dag henter medaljer i VM-trasèene. Men, Magnhild Øian Vårtuns kamp mot sykdom og den måten hun har tatt livet tilbake på, gjør at hun kanskje mer enn VM-vinnerne, med rette kan kalles et forbilde. Derfor fortjener hun opplagt tittelen som Månedens alvdøl.

For et drøyt år tilbake i tid måtte Magnhild Øian Vårtun etter et tungt halvannet år med kreftdiagnose innse at eneste sjanse for å kunne bli friskmeldt, var å fjerne hele høyre foten og deler av bekken/hofte. Resten av livet ville bli en handikappet tilværelse, men livet ville hun ta tilbake.

- Så mange som skal ha takk

I dag er Magnhild kvitt kreftdiagnosen, og selv om angsten for å få den tilbake innimellom trenger seg på, fortrenges den etter beste evne. Magnhild er selv med bare en fot, blitt en over gjennomsnittet sprek pensjonist. Med krykker, rullestol, og ikke minst skikjelken kommer hun seg stort sett dit hun vil, og syns ikke synd på seg sjøl i det hele tatt.

  - Nei, jeg gjør ikke det. Men, jeg hadde ikke vært der jeg er i dag, uten ektemannen min i 48 år Asgeir, samt oppbackingen fra barn, barnebarn og deres familier. Både i sykdomsperioden og nå i opptrening og hverdagsutfordringene, stiller de opp på en utrolig måte, skryter Magnhild.

I tillegg må du love å nevne alle andre som har stilt opp for meg. Folk har sendt brev, stukket innom med kaffe, kaker, blomster og ikke minst pratet med meg. Noen jeg nesten ikke trodde visste om meg, har til og med sendt kaker og hilsener til meg gjennom mine nærmeste. Jeg er SÅ glad for at jeg slik hverdagen nå er blitt, får bo i ei lita bygd hvor folk stopper opp og bryr seg i en travel hverdag, sier Magnhild med stor takknemlighet i stemmen.

Trener seg opp

  - I hverdagen er jeg nå opptatt av å klare meg sjøl mest mulig, og prøver å trene litt hver dag, fortsetter hun. Spesielt glad er Magnhild i mulighetene hun nå har for å kunne ta seg en skitur. I løypenettet fra Gammelseteråsen og innover mot Malenaåsen pigger hun seg fram henter hun nye krefter, og denne uka kom hun seg helt til postkassa på Malenaåsen for egen maskin. 

  - Ja, sist tirsdag ble en merkedag når jeg kom meg helt dit. På det gode føret måtte Asgeir holde igjen skikjelken min litt ned bakkene ved Gløtheimvangen, men ellers klarte jeg meg helt sjøl, sier Magnhild stolt og glad.

  - Til slutt er det også to til du må huske på å takke. Løypekjørerne Olav Magne Samuelshaug og Audun Eggset har startet med å lage trasè for meg fra parkeringsplassen og ut på løypa, og samtidig slipper de opp sporsetteren der, slik at jeg lettere kommer meg inn og ut av sporet. Det er service det, avrunder månedens alvdøl i februar.

Begrunnelsen

Magnhild Øian Vårtun ble nominert av flere til tittelen Månedens alvdøl, og nominasjon var som følger:

"Ei fresk dame full av humør, pågangsmot og optimisme. Har taklet alvorlig sjukdom og store operasjoner på en beundringsverdig måte, og ikke latt det være noen hindring for en aktiv og positiv tilværelse. Et forbilde for alle"

Magnhild2UT PÅTUR IGJEN: Nok en tur i skiløypene på Haustdalen starter opp. Sammen med ektemann Asgeir er Magnhild Øian Vårtun nesten dagstøtt på plass her oppe, for å hente krefter og prise livet. Foto: Ole Sylte Heggset.

Andre kandidater i februar:

Jarle Tronslien; Han fortjener tittelen februa-alvdølen for sitt engasjement til planleggingen av ny rv. 3-trasè i Alvdal. Han legger vekt på trafikksikkerhet for oss i bygda, og vil ha tungtrafikk utenfor sentrum. Han har skapt debatt ut av et viktig tema, og har stått på i lang tid. I februar antydet Tronslien etter formannsskapets nei til folkeavstmningskravet at politikerne ikke kunne ha lest saksdokumentene godt nok og heller ikke satt seg tilstrekkelig inn i saken. Han vil derfor "hjelpe" politikerne med å sende dem informasjon han og de andre han har skrevet høringsuttalelsene sammen med, mener har vesentlig betydning for saken. 

________________________________________________________________________________________________________

 

Kandidater til Månedens alvdøl for mars 2013

Vi ber leserne komme med forslag på Månedens alvdøl. La oss få de fram i lyset, alvdølene som står på for omgivelsene sine. Bygda er stappfull av engasjerte mennesker på så mange ulike områder. Det er mange som kunne fortjent en vennlig dult i ryggen og takk fra resten av bygda.

Derfor ønsker vi å presentere Månedens alvdøl hver måned her i Alvdal midt i væla. Månedens alvdøl er en som gjør litt ekstra for at bygda skal bli litt bedre dag for dag. Hvem, hva og hvordan bestemmer dere.

Send inn forslag til hvem som bør være Månedens alvdøl neste måned, gjerne med en omtale om personen og forklar hvorfor denne fortjener hederstittelen Månedens alvdøl. Vi trekker ut en alvdøl hver måned som får overrakt diplom og som vi presenterer med bilde, heiarop og trampeklapp på vegne av bygda.

Send inn forslag til mars-alvdølen 2013 til tips@alvdalmiv.no Vi kårer neste måneds alvdøl ved nytt månedsskifte og forslag må være oss i hende innen 31.mars, det vil si Påskeaften!

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse