annonse
Alvdøl



SPELLEKLAR: Med sin ene Spellemannspris i hånda og de sju tidligere CD-coverene på veggen bak, er Anne Nørdsti klar for nye mil i buss med besetningen sin til sommeren. Først skal hun imidlertid sluttføre sin åttende CD i studio, og kanskje kommer det en Spellemann til på hylla? Foto: Ole Sylte Heggset.

Sammen med Kristian på 1,5 år har dansebanddronning Anne Nørdsti funnet hjem til røttene. Etter spillejobber hver eneste helg i 15 år, går livet nå litt roligere for mammaen, men utpå vårparten er hun klar med sin åttende CD-produksjon.

Anne Nørdsti er fortsatt alvdøl på sin hals. – Ja, det ha ei vør hele tia, klinger det, for dialekta fra Plassen har hun ikke kvitta seg med.  – Jeg har jo etter beste evne forsøkt  å beholde den, sjøl med mange år borte, og livet heme har hele tiden opptatt meg, sier Anne når vi ankommer huset ho har kjøpt og fått pussa opp i Nedre Måna.

– Oppveksten betydde mye 

  – Når du har vært utenbygds noen år og samtidig nå fått vesle Kristian på fanget, blir det jo til at det du vokste opp med, settes litt i perspektiv. Den gode og trygge oppveksten hos mor Herborg og far Arne Harald oppe i Lian, blir jeg derfor enda mer takknemlig i forhold til. Ballasten fra ungdomsårene har nok slik sett betydd mye også for livet med musikken, sier hun.

I starten visste imidlertid ikke Anne helt om musikken kunne bli et bein å stå på, alene. Lærerutdanning rakk hun derfor å få med seg, og det er også blitt noen år med erfaring fra den delen av yrkeslivet. Men, de siste årene har det vært musikken som har vært levebrød. – Jeg har turnert mye, og mens Kristian ennå var baby gikk det greit. Nå er han ikke like interessert i å sitte rolig, så det blir nok noen skift på de rundt meg ja, smiler hun.

Stort med Spellmannspris 

Annes høydepunkt i karrieren var nok da hun i 2007 kunne motta Spellemannsprisen i dansebandklassen for albumet «Livli' på låven», som da var hennes fjerde i rekken. Utgivelsene hittil er foruten debutalbumet Bygdeliv i 2004, Bonderomantikk (2005), Her vil jeg bo (2006), Livli' på låven (2007), Livet er nå (2009), Så gøtt ... (2011) og På kryss og tvers (2011).

– Tittel på den nye CD’en er ikke bestemt ennå, ei heller utgivelsesdatoen. Vi er i en prosess, mye er gjort og noe gjenstår. Vi venter på en låt eller to fra en svært anerkjent artist og låtskirver, og det kan være verdt å vente på.
  – Utgivelsen blir når tiden er inne, sier Anne like blid, med et humør som hun nylig fikk terningkast seks for av en journalist i Østlendingen.

I studio til Ole I’dole

Ole Evenrud, som på 1980-tallet turnerte under tilnavnet Ole I’dole, er den som fra sitt platestudio i Halden mikser og setter sammen Anne Nørdstis nye CD. Evenrud er avholdt i musikkmiljøet, nærmest uansett sjanger og har jobbet med artister som Sissel Kyrkjebø og Kurt Nilsen, samt vært produsent i mange land. 

  – Det er en fryd å få jobbe sammen med han, og for dansebandmusikken tror jeg det er viktig å se etter måter å fornye seg på. Med Ole Evenrud som kreativ og for den del krevende produsent, får jeg forhåpentligvis løftet låtene ytterligere, tror Anne sjøl. Snart får vi i alle fall høre resultatet.

Scenelivet gjør butikken 

  – En plateinnspilling koster mye, og salg av CD’er og låter som tilhengerne kan laste ned fra internett og tilsvarende kanaler, er det ikke mulig å bli rik på. Turnélivet og sceneopptredener er det som må til for at det skal bli en viss butikk ut av det, sjøl om det koster å lønne bandbesetningen og ha egen turnébuss. Det er bare å henge i stroppen, sier Anne Nørdsti.

Besetningen hun nå turnerer og spiller inn sin nye CD med er disse: Bjørn Løvås (gitar), Stein Tore Sønsteli (tangenter), Åge Skaaren (bass) og Finn Andresen (trommer). Det er ikke er like lett å samle bandet til øvinger, men desto mer intenst når de møtes, og slik vil hun ha det. 
  – Vi har spilt sammen i mange år, og kjenner hverandre godt. Alle vet sine oppgaver og skal det øves inn nytt materiale, jobber vi hver for oss, før vi samkjører til slutt. Det fungerer godt og jeg har et meget dyktig band med meg!

– Best heme 

Anne trives nok best i Alvdal, så sjøl om det har sine utfordringer er det ingen tvil om at det å ha slekt og venner nære innpå, det gir en livskvalitet hun setter høyt. Med vesle Kristian i tillegg, blir nærheten til familien ekstra viktig, og Anne fullroser foreldre og andre som trør til med barnevakt når det trengs. 

Men, plateinnspillingen er altså det som opptar Anne Nørdsti mest inn mot påskehøytid, og med rundt 30-40 spillejobber utover sommeren og høsten blir det ikke bare rolige dager hjemme med Kristian.
  – Nei, det blir det nok ikke, men jeg akter nok å fortsette noen år til med dette så lenge det lar seg gjøre. Det å stå på scena med festglade folk ute på dansegulvet gir meg utrolig mye. Samtidig er det å være mamma det aller viktigste for meg. Så jeg er kjempeheldig som kan kombinere det beste i mitt liv, avrunder Anne, klar for sin åttende plateutgivelse og kanskje kan det komme en ny Spellemannspris på hylla i løpet av det neste året. Tvi, tvi!

Anne1ALVDØL: Med utsikt rett inn i Alvdal vestfjell, og for den del bort til hjemgården i Lian, koser Anne Nørdsti seg som alvdøl igjen. Foto: Ole Sylte Heggset.

  • Ingen kommentarer funnet
annonse