annonse
Alvdøl

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 DYKTIG VERTSKAP: Palle Bay og Liv Karin Blostrupmoen er fortjent hedret til Månedens alvdøler for august, blant annet for den fantastiske jobben de gjør som vertskap ved Gjelten Bru Camping. Foto: Ivar Thoresen

De har brukt all ledig tid og veldig mye penger på å restaurere slektsgarden Blostrupmoen og setra i Einunndalen. Om sommeren gjør de en formidabel jobb som vertskap ved Gjelten Bru Camping. Liv Karin Blostrupmoen og Erling Palle Bay er månedens alvdøler for august.

– Det lyder fantastisk. En ære å få en slik oppmerksomhet, for det er jo mange som gjør en god jobb i bygda, sier Liv Karin Blostrupmoen når hun på vegne av seg sjøl og sin danske ektemann mottar diplomet som det synlige beviset på at de er Månedens alvdøler.

To-delt begrunnelse

Her er begrunnelsen redaksjonen fikk for å kåre Blostrupmoen og Bay til månedens alvdøler for august 2014:
  «Liv Karin Blostrupmoen og Erling Palle Bay er et "tospann" som har satt sitt preg på bygda ved å ha utført et utrettelig arbeid med å restaurere slektsgården Blostrupmoen på Plassen med tilhørende seter. De har brukt alt av penger og egeninnsats for å få gjort denne restaureringsjobben. Deretter klarte de å  få fredet eiendommene slik at de vil bli bevart for all framtid.
   I tillegg har de i flere år hatt ansvaret for Gjelten Bru Camping hvor de har vært et utmerket vertskap. De har tatt i mot tusenvis av gjester og fått dem til å føle seg hjemme på campingen.  Alltid godt humør og med god tid til å prate med folk.
På denne måten har de formidlet Alvdal til gjestene slik at de har forblitt i bygda noen dager ekstra og fått oppleve hva Alvdal har å by på. Liv Karin og Palle byr på seg selv og er levende opptatt av hvert enkelt menneske.»

Fredet av Riksantikvaren

Da Liv Karin Blostrupmoen og Palle Bay flyttet tilbake til Alvdal og overtok slektsgarden i 2003 var de fast bestemt på at de ville sette den i stand og flytte inn.
  – I første omgang handlet det om å passe på det så det ikke forfalt mer. Så har vi restaurert litt etter litt, og da både Hedmark fylkeskommune og Riksantikvaren meldte interesse for bevaring av eiendommen ble det også enklere å sette fart på restaureringen, forteller Liv Karin.
  Riksantikvaren har nå fredet både garden og setra i Einunndalen, og også der er oppussingsarbeidet i gang.

Campingverter

Samtidig har ekteparet siden 2006 hatt «sommerjobb» som vertskap ved Gjelten Bru Camping. En jobb de har høstet mange lovord om fra både gjester og andre.
  – Det er Liv Karin som har jobben. Jeg bare hjelper til, understreker Palle. Han er klar på at kona har både ansvaret og mye av æren for at det er så mange fornøyde gjester innom.
  Et ferskt eksempel på det er lederen i Stortingets familie- og kulturkomité, Svein Harberg (H), som overnattet på Gjelten Bru Camping i sommer:
  – Et fantastisk sted med flott beliggenhet, rent, ordentlig og trivelig. Vi ble raskt enige om at vi skal tilbake hit ved en senere anledning. Dette er den fineste campingplassen vi har vært på, sa Harberg til Alvdal midt i væla tidligere i sommer.
  – Vi trives med jobben. Det er givende å komme i kontakt med så mange mennesker, og her er det jo gjester fra mange forskjellige nasjoner, og mange som kommer tilbake år etter år, så vi er blitt kjent med mange, sier ekteparet fra Plassen som er hedret som Månedens alvdøler i august.

Kandidater til Månedens alvdøl for september 2014

Vi ber leserne komme med forslag på Månedens alvdøl. La oss få dem fram i lyset, alvdølene som står på for omgivelsene sine. Bygda er full av engasjerte mennesker på så mange ulike områder. Det er mange som kunne fortjent en vennlig dult i ryggen og takk fra resten av bygda.

Derfor ønsker vi å presentere Månedens alvdøl hver måned her i Alvdal midt i væla. Månedens alvdøl er noen som gjør litt ekstra for at bygda skal bli litt bedre dag for dag. Hvem, hva og hvordan bestemmer dere.

Send inn forslag til hvem som bør være Månedens alvdøl neste måned, gjerne med en omtale om personen og forklar hvorfor vedkommende fortjener hederstittelen Månedens alvdøl. Vi trekker ut en alvdøl hver måned som får overrakt diplom og som vi presenterer med bilde, heiarop og trampeklapp på vegne av bygda.

Forslaget til september-alvdølen 2014 sender på e-post til: tips@alvdalmiv.no, eller ring oss på tlf. 907 40 551. Neste måneds alvdøl avsløres i starten av september, og forslag på kandidater må være oss i hende innen 30. september.

PalleLivKarinmnd2
FREDNINGSVEDTAK: Garden Blostrupmoen på Plassen i Alvdal, samt setra i Einunndalen i Folldal er en sjelden kulturminneskatt, og er fredet av Riksantikvaren. Liv Karin Blostrupmoen og Palle Bay har gjort en formidabel jobb med restaurering. Foto: Ivar Thoresen.

 

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse