annonse
Alvdøl
SISTE TUREN: Snart fyller Jarle Tronslien 75 år. Da får han ikke fornyet kjøreseddelen for buss. Fredagens skolerute, da han kjørte sommerferieklare skoleunger hjem, ble dermed hans siste tur som bussjåfør – 57 år etter den første. Foto: Ivar Thoresen
SISTE TUREN: Snart fyller Jarle Tronslien 75 år. Da får han ikke fornyet kjøreseddelen for buss. Fredagens skolerute, da han kjørte sommerferieklare skoleunger hjem, ble dermed hans siste tur som bussjåfør – 57 år etter den første. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

Fredag kjørte Jarle Tronslien (74) sin siste tur som bussjåfør. En av passasjerene på avskjedsturen var også med på hans første tur for 57 år siden – nemlig kona Astri.

Hadde det vært opp til aktive Jarle sjøl, hadde nok ikke fredagens oppdrag med å kjøre skoleungene hjem til sommerferie vært siste tur bak bussrattet.
  – Men jeg blir 75 år i sommer og da får jeg ikke fornyet kjøreseddelen, så da blir det ikke mer busskjøring. Det er nok ingen dispensasjon å hente, dessverre.

57 år bak rattet

Hvor mange mil han har kjørt buss i løpet av disse åra, har han ingen formening om. Men det er mange.
  Og første turen var altså for 57 år siden. Han husker det som det var i går.
  – Jeg kjørte buss til og fra fest på Fåset. Som 18-åring hadde jeg ikke lov til å kjøre buss med passasjerer i vanlig transport. Så bussen ble brukt som «privatbil». Vi fylte opp med lokale ungdommer som skulle på fest og jeg kjørte, husker Jarle.
  Én av passasjerene fra den gangen har vært med ham på reisen siden – nemlig kona Astri.
  – Ettersom jeg var med på første turen, måtte jeg jo også være med på den siste, sier hun, mens ferieklare skoleungdommer spanderer potetgull på reservesjåfør Jarle Tronslien som takk for mange fine turer.

Reservesjåfør siden 1999

– Jeg har vært reservesjåfør siden 1999, forteller Jarle, som fortsatt trives godt bak rattet.
  – Det er jo lettvint når jeg bor ved garasjene. De første åra kjørte jeg mye sjøl, men i Feriebussen-tida ble det mest kontorarbeid. Derfor har det vært artig å være på veien igjen med jevne mellomrom de siste åra. Jeg er bare glad for å kunne hjelpe til.

Feriebussens far

Den gleden var også en viktig drivkraft da han var hjernen bak etableringen av Feriebussen i regi av Østerdal Billag. Feriebussen var i mange år blant landets ledende og mest anerkjente operatører på bussturer.
  – Den mottakelsen Feriebussen fikk i markedet og den posisjonen vi greide å opparbeide oss, er noe av det jeg husker aller best og ser tilbake på med størst glede etter alle disse åra.
  – Feriebussen er fortsatt et begrep i markedet, sier Tronslien – med et snev av stolthet i stemmen, og med Østerdal Billag-slipset godt på plass slik det sømmer seg på en avskjedstur.
  Han husker godt milepælene med Feriebussens turer til St. Petersburg, mens det ennå het Leningrad, og ikke minst til verdenskorets konsert i Verona i 1990.
  – Da hadde vi mellom 35 og 40 sjåfører i aksjon på ett oppdrag.

Total omveltning

I løpet av sine 57 år med lisens til å kjøre buss har Jarle Tronslien vært med på både opp- og nedturer – og ikke minst sett en totalt omveltning av det norske bussmarkedet.
  Fra å starte i det små, til å bygge opp eventyret Feriebussen og videre måtte se det smuldre opp igjen i et reisemarked i voldsom endring.
  – Det har skjedd en total strukturendring i buss-Norge. Mens det før var mange og mindre selskap er det nå store konsern og til og med internasjonale aktører som dominerer, sier Tronslien og trekker fram det selskapet han kjører for som et eksempel:
  Det som var Østerdal Billag ble til Gauldal-Østerdal Buss og så igjen til Trønderbilene – som er eid av Torghatten, et av landets største transportkonsern, med en omsetning på rundt 8 milliarder kroner og 4 500 ansatte.

JarlesSiste2DA OG NÅ: Kona Astri Tronslien var med på mannen Jarles første tur som bussjåfør for 57 år siden. Fredag var hun med da han kjørte sin siste tur som reservesjåfør på skoleruta for Trønderbilene. Foto: Ivar Thoresen

JarlesSiste3POTETGULL: Skoleelever i sommerferie-modus spanderte potetgull på bussjåfør Jarle Tronslien før han siste tur med skoleruta. Foto: Ivar Thoresen

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse