annonse
Alvdøl
Audun Murud (14) representerer Norge i bridge-EM for unge spillere, som arrangeres i Tromsø i neste uke. Her under fjorårets alvdalsmesterskap. Arkivfoto: Privat
Audun Murud (14) representerer Norge i bridge-EM for unge spillere, som arrangeres i Tromsø i neste uke. Her under fjorårets alvdalsmesterskap. Arkivfoto: Privat
Trine Asphaug
Journalist

 Alvdølen Audun Murud (14) er en av fem norske spillere som er blitt tatt ut til å utfordre verdenseliten når Norge for første gang deltar i EM i bridge for unge spillere.

Europamesterskapet i bridge for unge spillere arrangeres for 25. gang i år, men Norge har aldri tidligere stilt lag. Da Norges første landslagsuttak ble gjort for spillere under 15 år, var Audun Murud ett av de fem navnene som ble listet opp. 14-åringen var spent før avreise til Tromsø, der han ikke helt vet hva som venter ham.
  – Jeg har ikke satt meg noe høyt mål, for jeg tror det kan bli hardt. Men jeg aner egentlig ikke hvordan nivået er, det er jo første gang Norge stiller i u-15, sier Murud.

Det han vet, er at en del av motspillerne både har erfaring fra tidligere mesterskap og fra bridgeopplæring i skolen. Selv har han spilt bridge siden mommo tok ham med på kurs som 10-åring. De siste fire årene har han spilt en kveld i uka, vinteren gjennom, i Alvdal bridgeklubb. Muruds medspiller og læremester i bridgeklubben, Stian Sandli, omtaler unggutten som en dyktig bridgespiller i forhold hans lave alder.
  – Han har hatt bra utvikling og det har løsnet for ham de siste par årene, forteller Sandli, som vet hva han snakker om.

Potensiale til å bli god

De to har spilt sammen på klubbkvelder siden Sandli var kursholder for blant andre Audun og hans mormor i 2011. Han synes det er trivelig at 14-åringen er en del av bridgemiljøet, og skulle gjerne hatt med flere på hans alder.
  – Vi skulle hatt med flere av de yngre spillerne, og flere jenter og damer. Alle er velkomne til å komme for å lære av og bryne seg mot EM-debutanten og de andre bridgespillerne i klubben, oppfordrer Sandli.
  – Bridge er en idrett på linje med sjakk, en tankeidrett der gamle og unge kan møtes og gjøre det samme. Det er bare å melde sin interesse, så holder vi nye kurs!
  Nå gleder Sandli seg til å følge «eleven» sin i EM i Tromsø, og gjennom neste vinter.
 – Audun har potensiale til å bli veldig god, han, om han ønsker det. Det vil i tilfelle kreve mye trening, som med alt annet man vil bli god i. Det er sunt at han kommer seg ut og får spille mot gode motstandere, det er det man lærer mest av.

Forbereder seg via internett

Den siste tiden har Muruds forberedelser til europamesterskapet foregått over internett.
  – Vi spiller egentlig ikke bridge på sommeren, så nå har vi som skal til EM bare spilt på nettet. Det er de forberedelsene jeg får gjort. Det er ingen andre på min alder her som spiller, så da blir det vanskelig å gjøre det annerledes, forteller Murud, like blid.

Kan overraske

Han kjenner ingen av spillerne han skal reise eller konkurrere sammen med, men er glad for å ha blitt tatt ut, og han gleder seg til det han har i vente.
  –  Jeg reiser til Tromsø for å delta i NM til helga, og så starter EM på mandag. Det blir veldig spennende, sier Murud, som ikke avviser at det er muligheter for å overraske positivt, i mangelen på kjennskap til nivået.

 

Trine Asphaug
Trine Asphaug
  • Ingen kommentarer funnet
annonse