annonse
Utabygds

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 FANTASTISK NATUR: Audun Lutnæs lever ut drømmen og satser på å gjøre levebrød av toppturer på ski i Georgia. Fantastiske opplevelser venter for de som kaster seg på en tur. Foto: Audun Lutnæs.

Audun Lutnæs lever ut drømmen, bruker ferie, fritid og avspasering for å satse på skiturisme og toppturer på ski i Georgia, ikke altfor langt unna OL-byen Sotsji.

I dag satte han seg på flyet østover og i ni uker framover skal den eventyrlystne og driftige Alvdalsgutten teste ut om det går an å gjøre levebrød av slikt i Svaneti-regionen nordvest i Georgia.

Audun2Utenfor opptråkka løyper

Konseptet handler om at han tar i mot grupper, plukker dem opp på flyplasser i nærheten og innlosjerer dem i familiegjestehus i fjellandsbyer i Svaneti-regionen.
  Med det som utgangspunkt gjennomføres det toppturer, enten med eller uten guide.
  – Folk kan gå fra døra der de bor og rett til topps, forteller Audun Lutnæs (bildet), som naturligvis har vært i området, gjort seg kjent og skaffet seg viktige samarbeidspartnere både når det gjelder transport, innkvartering og bespisning før han nå setter i gang for fullt for å sjekke ut om han gjennom selskapet Svaneti Backcountry kan finne en nisjé som kan bli noe å leve av fremover.
  Enn så lenge beholder han sin fulle stilling i UDI, der han har jobbet seg opp nok timer og ferie til å kunne bruke ni uker som eksotisk reisevert i Georgia i vinter.

Satser på nordmenn

– I første omgang, satser jeg på nordmenn, sier Audun om det markedet han sikter seg inn mot.
  – Toppturer er blitt veldig populært og etter hvert er markedet blitt bredt. Dette er noe for de mest eventyrlystne og de som har lyst til å prøve noe som ligger litt utenfor de mest opptråkka stiene. Her har de en hel fjellkjede omtrent for seg sjøl, og prisen er godt innenfor det du måtte betalt for tilsvarende for eksempel i Alpene. Prisene skal ikke skremme noen. Samtidig vet vi at det er noen pengesterke som er ivrige innenfor dette segmentet og jeg ønsker å tilby noe som er attraktivt, fortsetter Lutnæs.

Litt tilfeldig

At valget falt på Svaneti-regionen i Georgia var egentlig litt tilfeldig.
  – Jeg satt med kartet da jeg planla en tur for egen del. Jeg har lenge hatt en tanke i bakhodet om å prøve å skape noe sjøl rundt dette med skiturisme og toppturer – gjerne utaskjærs, og etter hvert som jeg studerte kartet mer og mer fant jeg ut at dette stedet ville jeg besøke.
  Det endte med at Audun tok turen for å kikke nærmere på forholdene. Han fant akkurat det han så etter: Et spennende område godt egnet til formålet, og der så å si ingen er der om vinteren og tar utfordringene med toppturer.
  Dermed rullet snøballen videre. Selskapet ble etablert, planene lagt og ettersom Auduns turkamerat på første turen er nybakt far, har det blitt til at alvdølen kjører løpet alene, med gode samarbeidspartnere både på eiersida hjemme og når det gjelder praktisk gjennomføring i Georgia.
  – Fjellturen i seg sjøl er jo flott, men det at vi samtidig bruker lokale samarbeidspartnere på mat, overnatting og transport, gjør at de som tar turen får ta pulsen på lokalmiljøet på en helt unik måte, understreker Audun Lutnæs.
  Han får de første gjestene nedover 23. januar og håper han gjennom ni vinteruker får nok besøk og erfaring så dette kan bli et helårs tilbud fra 2015. For å se på nye muligheter planlegger han også en test-tur til området i sommer.
  – Responsen avgjør hva som skjer framover. Målet er å leve av det og jeg har lyst til å jobbe med fjell, sier Audun Lutnæs.

Rapporter på Alvdal midt i væla

I løpet av det  ni uke lange oppholdet i Georgia vil også Audun Lutnæs rapportere hjem via nettavisa Alvdal midt i væla.
  Gjennom tre blogginnlegg og to nyhetsartikler vil Audun formidle noen av sine inntrykk og fortelle mer om skiturismeprosjektet sitt.
  Les mer om Svaneti Backcountry her.

Audun3
HJEMME HOS: Innkvartering skjer hjemme hos lokale familier i deres gjestehus, en opplevelse i seg sjøl. Her er Audun Lutnæs på besøk hos en georgisk familie i området der han skal tilbringe de ni neste ukene. Foto: Privat

 

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse