annonse
UtabygdsFRA FILMEN: I dokumentaren E-TEAM som har premiere under Sundance Filmfestival i Utah i USA neste helg, portretteres alvdølen Ole Estein Solvang (t.v.) og hans kone Anna Neistat (nærmest), samt to av deres kollegaer, i deres komplekse og utfordrende arbeid for menneskrettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: Big Mouth Productions/E-TEAM.

Alvdølen Ole Estein Solvang og hans russiske Anna Neistat arbeider begge for den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Nå er de, sammen med ytterligere to kollegaer, portrettert i en dokumentarfilm som neste helg har premiere på en anerkjent filmfestival i Utah i USA, kjent for å løfte fram Oscar-kandidater.

Alvdal midt i væla hadde et intervju med Ole Estein Solvang i desember 2011, etter at han la fram en omfattende rapport om overgrep på menneskerettighetene i Syria. I periode fra 2001, samt fast fra 2008 har han arbeidet for menneskerettigheter verden over i Human Rights Wath (HRW), og i sitt arbeid møtte han også kona Anna Neistat fra Russland. Daglig etterforsker de overgrep i alle konfliktfylte verdensdeler, og nå er de begge filmaktuelle i dokumentaren E-TEAM. 

– Anerkjennelse av arbeidet

Kommende onsdag setter familien seg på flyet fra Paris til Utah i USA, hvor filmen om Ole, Anna og to av deres kollegaer i HRW, har premiere. Gjennom flere måneder med opptak i ulike land, deriblant Syria og Libya, samt i møter med myndigheter og media i flere land, er de portrettert i sitt viktige arbeid. 

– Det blir utrolig spennende å delta på noe slikt og oppleve mottakelsen av filmen. Men, ikke minst ser vi på dette som en anerkjennelse på det arbeidet både vi og den øvrige staben av ansatte i HRW nedlegger daglig, sier Ole Estein til Alvdal midt i væla, og forteller at han jevnlig er innom nettavisa.

Respekt og beundring

Bak kameraene og regien til filmen står to filmskapere hos Big Mouth Productions, Kate Chevigny og Ross Kauffman, som begge har høstet stor anerkjennelse for tidligere produksjoner. I et intervju i forkant av neste helgs filmfestival forteller de om de mange inntrykk og den respekten de fikk for arbeidet HRW generelt nedlegger, og beundrer måten Ole og Anna kommuniserte på i de ulike møtene med folk utsatt for ulike overgrep. 

– For sikkerhets skyld understreker vi på det sterkeste at E-TEAM er lagd usminket, og i første omgang er ment å vise den kompleksiteten av problemstillinger og utfordringer HRW’s etterforskere stilles ovenfor i arbeidet, sett i lys av deres viktige bidrag for verdens undertrykte. 

– Filmen skal vise det ekte, uten at vi har hatt fokus på å dra seertall på noen som helst måte, sier Chevigny og Kauffman, som er de første i verden til å produsere en dokumentar om dette arbeidet. 

Springbrett mot Oscar-nominering

På Sundance Filmfestivals sider kan vi lese at flere av både dokumentarer og øvrige sjangere som har hatt premiere på festivalen tidligere, har mange fått en slik anerkjennelse at de senere er blitt nominert til blant annet Oscar-kåringen. Hvorvidt E-TEAM oppnår en slik anerkjennelse får vi ikke vite før senere, men filmens budskap og med anerkjente filmskapere i produksjonsselskapet, kan kanskje åpne dører til filmverdens aller øverste nominasjon. 

nettsidene til E-TEAM kan du lese mer om filmen, produksjonene og de involverte personene både foran og bak kameraet, som nå altså først og fremst ser fram til en spennende premiere kommende helg. En egen Facebook-side for filmen finner du her!

Ole og Anna har gitt oss tilgang til noen av bildene fra filminnspillingen, samt et privat familiebilde fra julefeiring i Paris. Vi ønsker lykke til med premiere, og god tur mot Utah, USA kommende uke!

FamilienFAMILIEJUL I PARIS: Ole Estein Solvang og Anna Neistat fikk i september sønnen Ari, som onsdag blir med over til USA for filmpremieren der også privatlivet er litt skildret i den nye dokumentaren om arbeidet deres i Human Rights Watch. Fra før har Anna sønnen Daniil Ukhorskiy, og her er hele familien fotografert klare for julefeiring i Paris. Foto: Privat.

Anna Kyrg03MØTER INDIVIDENE: I filmen og i sitt øvrige virke rundt om i verden møter Ole Estein Solvang og Anna Neistat menneskeskjebnene som er blitt undertrykte, og får situasjonsbilder som de fleste av oss sikkert ikke er i stand til å forestilles oss. Foto: Big Mouth Productions/E-TEAM. 

DSCF0033TETT PÅ: Uansett verdensdel og land må Ole Estein Solvang kommunisere, både gjennom blikk og ulike språk, mens det noen ganger trengs tolker for å få de ulike historiene verifiserte. Foto: Big Mouth Productions/E-TEAM. 

IMG 0423HVITT FLAGG: I sitt arbeid blir det ofte besøk godt utenfor normale veier for å treffe befolkningen, og et hvitt flagg med HRW's logo forteller hvem som sitter i bilen. Foto: Big Mouth Productions/E-TEAM. 

IMG 0461MANGE INNTRYKK: I filmen E-TEAM blir det anledning til å oppleve familien Neistat-Solvang både i jobb og på hjemmebane. Foto: Big Mouth Productions/E-TEAM. 

IMG 0490ULIKE ARBEIDSANTREKK: Antrekket tilpasses anledningene, og når media og myndigheter skal overbevises om historiene HRW kan dokumentere blir slips og finskjorte, framfor hodeplagg og bushantrekk. Foto: Big Mouth Productions/E-TEAM. 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse