annonse
Utabygds

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 FANTASTISKE FORHOLD: En meter nysnø skapte drømmeforhold for skikjøring i Georgias høyfjell rett før Audun Lutnæs tok i mot sine første gjester til en skiferie utenom det vanlige. Foto: Privat

To uker før det braker løs i med OL Sochi har sju nordmenn testet ut snøforholdene i Kaukasus. Konklusjon – fantastisk.

Alvdølen Audun Lutnæs realiserer en drøm og tilbringer ni uker i Svaneti-regionen i Georgia som reiseguide for norske skiturister som vil ha en opplevelse utenom det vanlig. Auduns sender jevenlige rapporter tilbake til hjembygda via Alvdal midt i væla. Hans første blogg stod i forrige uke.

Kun dager før den første gruppa kom til Svaneti begynte snøen å lave ned.  I løpet av tre døgn dumpet det en meter snø, og bordet var dekket for en pudderuke i Kaukasus. Etter en lang transport med transittproblemer, og manglende bagasje var det en sliten gjeng som satte seg ved middagsbordet kl 22 på fredag kveld.  

Trøttheten ble raskt kurert dagen etter da de inntok det lokale skianlegget. I europeisk målestokk er skianlegget i Mestia som en kuriositet for å regne, men for de som elsker å kjøre i løssnø er det et lite mekka. Frikjøring utenfor løypene er fortsatt en uoppdaget sport for de fleste i Øst-Europa, noe snøhungrige nordmenn visste å sette pris på.  Sola stakk fram fra skylaget og omhyllet fjelltoppene i et gyllent slør, men våre skitupper pekte nedover. Mot skogen, mot pudderet, og mot lykke.

En avslappende dag med heis ble byttet ut med blodslit, både i form av store mengder hjemmelaget vin, cha-cha (georgisk brennevin), og toppturer. Det mannlige overhodet i vår vertsfamilie var glad i en god skål, og som ekte vikinger fikk vi ikke forlate bordet før vi hadde smakt på alle lokale varianter av hjemmebrygg. En litt medtatt gjeng ruslet ned til frokostbordet dagen etter, men i skogshellingene lå over en meter snø og ventet. Gledeshylene runget utover fjellsidene mens sju euforiske nordmenn suste gjennom skogen. Ordet ”snorkelføre” har sjelden vært mer passende enn i løpet av våre tre første dager.

Halvveis i oppholdet begynte mildværet å gjøre seg gjeldende. Vi tok en fridag og dro på sightseeing i Ushguli, Europas høyeste permanente bosetting, for deretter å oppsøke nye områder. Mer skogskjøring, mer cha-cha og mer hvitt gull ventet oss. Hundre høydemeter ovenfor landsbyen hvor vi bodde fant vi det vi lette etter. Åpne skogsområder og kald snø. I to dager lekte vi oss gjennom skogen før vi avsluttet med et hvileskjær i skianlegget på den siste dagen. Selv en uke etter sist snøfall kunne vi boltre oss i urørt snø, og den siste dagen gjorde pudderlykken komplett.

Den siste kvelden i Svaneti tok vi del i en svanetisk festaften. Bordet var overfylt med lokale svanetiske retter, og på kortenden av bordet satt landsbyhøvdingen. Han var toastmaster for aftenen, og sørget for at vi ble guidet gjennom alle de obligatoriske skålene, og mer til. Underholdningen ble besørget av lokale folkemusikere. Svaneti har en særegen folkemusikalsk tradisjon som består av manns-sang og det lokale strengeinstrumentet Chang. Fra nabolandsbyen kom et lite kompani på fem musikere og sangere som holdt liv i festaftenen til de sene morgentimer.

Åtte dager etter ankomst satte den norske delegasjonen kursen hjem mot moderlandet med en fantastisk ski-uke i bagasjen. Timingen for oppholdet var tilnærmet perfekt, og etter en drøy uke i Kaukasus kunne vi konkludere med at de norske OL-deltakerne har noe å se frem til.

Svaneti2
GJESTER OG VERTSKAP: Hans Steien Rasmussen (bak til venstre) fra Alvdal var en av deltakerne i den første gruppa Audun Lutnæs hadde besøk av i Georgie. Her er han sammen med de andre norske gjestene og lokalt vertskap i Georgia. Foto: Audun Lutnæs

Svaneti1
FRIKJØRING: Drømmeforhold for frikjøring i Svaneti, der Audun Lutnæs har hatt sine første eventyrlystne nordmenn på besøk. Foto: Privat

Svaneti3
EUROPAS HØYESTE: Audun Lutnæs tok med seg sine første gjester til Ushguli, Europas høyeste permanente bosetting. Foto: Privat

 

Ivar Thoresen
Audun Lutnæs
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse