annonse
Utabygds

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 FRA FILMEN: I dokumentaren E-team som hadde premiere på Netflix fredag, portretteres alvdølen Ole Estein Solvang (t.v.) og hans kone Anna Neistat (nærmest), samt to av deres kollegaer, i det komplekse og utfordrende arbeidet de utfører for menneskrettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: Big Mouth Productions/E-team.

Ole Estein Solvang (36) fra Alvdal risikerer livet for å dokumentere overgrep i land som Syria og Ukraina. Han og kona Anna Neistat (38) er to av hovedpersonene i dokumentarfilmen E-team, som hadde premiere på Netflix fredag.

Filmen der alvdølen har en sentral rolle vil også bli vist under Movies on War-festivalen i Elverum 12. – 15. november.

I krigssoner

Det norsk-russiske ekteparet, som er bosatt i Paris, jobber begge for menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.
  De tilhører organisasjonens såkalte Emergencies Team, som på kort varsel står klare til å dra til farlige krigssoner verden over, for å etterforske og dokumentere anklager om brudd på menneskerettighetene.   
  Land som Syria, Ukraina, Kirgisistan, Russland, Usbekistan, Georgia og Sri Lanka er blant landene de har reist til.

Verden fortjener å vite

Om bakgrunnen for filmen forteller regissør Ross Kauffman til Aftenposten:
  – Da jeg startet researchen og begynte å reise rundt i verden med E-teamet, tenkte jeg: «Stopp en halv! Hvem er disse menneskene som gjør dette utrolige arbeidet? Jeg vil vite mer, og jeg tror verden fortjener å vite mer også»
  Kauffman har regien sammen med Katy Chevigny.
  Alvdal midt i væla omtalte filmen da den i januar ble vist på en filmfestival i USA.

Gjør en forskjell

– Det er ikke alltid vi har gjennomslagskraft, at vi føler vi gjør en forskjell. Men noen ganger gjør vi det, og det er en voldsom motivasjon når vi gjør en forskjell for folk på bakken, sier Ole Solvang til Aftenposten i en stor reportasje om filmen i anledning fredagens Netflix-premiere.
  Her forteller han også om hvordan han under spesielle omstendigheter møtte sin kone – russiske Anna Neistat – da de jobbet sammen i den russiske buffersonen under krigen i Georgia i 2008.
  Uten å være klar over det krysset de grensen til Sør-Ossetia, og ble arrestert og forhørt i 12 timer, før de etter løslatelsen støtte på landeveisrøvere og kom seg i sikkerhet først etter en intens biljakt.

Skaffer viktig informasjon

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch fremskaffer mye og viktig informasjon gjennom sitt arbeid. Informasjon som ellers ikke er så lett tilgjengelig.
  – Dette er absolutt noe vi har sett de siste årene, at medier, både TV og aviser, har mindre og mindre budsjett for utenrikskorrespondanse, og færre og mindre erfarne korrespondenter ute i verden. Delvis blir tomrommet fylt av frilansere, men vi ser at det er større og større etterspørsel etter den informasjonen vi har, sier Solvang til Aftenposten.
  – Det gjør sitt til at jobben vår blir enda viktigere, men også mer krevende, i og med at vi blir en av stadig færre uavhengige observatører på bakken.
  I filmen forteller Solvang litt om risikoen de tar:
  – Er du redd for å dø her i et så fremmed land? spør en syrisk kvinne de møter i filmen.
  Solvang svarer:
  – Jeg er litt nervøs, ja.
• Se trailer for dokumentarfilmen E-team.

OleSolvang2
JOBB I KRIGSSONER: Ole Estein Solvang intervjuer ofre for menneskerettighetsovergrep i nord-Syria.  Foto: 2012 Human Rights Watch ©

OleSolvang3
MØTER INDIVIDENE: I filmen og i sitt øvrige virke rundt om i verden møter Ole Estein Solvang og Anna Neistat menneskeskjebnene som er blitt undertrykte, og får situasjonsbilder som de fleste av oss sikkert ikke er i stand til å forestilles oss. Foto: Big Mouth Productions/E-team.

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse