annonse
Friluft

Foto: Ann Iren Hårdnes Sand

Stadig flere jenter tar jegerprøva. Tidligere har herrene dominert jaktterrenget, men de siste årene har damene bokstavelig talt beveget seg inn på deres jaktmarker. Likestillingen har kommet langt, og det har også blitt mer offentlig akseptert for kvinner å bedrive jakt, fiske og fangst.

Statistisk sentralbyrås nettsider opplyser om at det i jaktåret 2010/2011 var 7% kvinner som betalte jegeravgift, av 198.600 personer. Dette er en økning på 600 kvinner fra året før.

– På Alvdal var det i år rundt 10 jenter som tok jegerprøva, tre-fire flere enn i fjor, informerer leder i Alvdal Jakt- og fiskeforening, Jan Berget. Dette med at jenter tar jegerprøve er ifølge Berget en ny trend. Han mener mye av grunnen er at jenter har fått opp øynene for jakt, og at det er en fin mulighet til å ut i frisk luft.

Arrangerer jentekurs

– Jakt er veldig sosialt, det innebærer litt spenning og det er en trivelig hobby, sier Berget. Alvdal Jeger og fiskeforening arbeider for å få med flere jenter, blant annet gjennom egne kurs. I august skal det gjennomføres et kurs for nybegynnere på skyting med hagle, kun for jenter. Han tror det er lettere å bli med om alle er likesinnede, i stedet for at de som er i startfasen er nødt for å skyte sammen med godt drevne skyttere som har holdt på i mange år.

Vil jakte med Bestefar

Silje Morønning og Lise Rønning Drevsjømoen tok jegerprøva på kurset i vår, så vi tok oss en prat med de. Grunnene til at Silje tok jegerprøva i vår, var for å kunne være med bestefaren sin og jakte, fordi hennes avdøde far var veldig glad i å jakte. Hun har også vært med på å skyte på leirduer før, og synes dette var spennende. Når det kommer til jakterfaring, har hun vært med og speidet etter elg, men aldri sett et dyr falle. Hun skryter av kurset og instruktørene, og synes det var bra at det ikke bare er teori, men også litt praksis, blant annet gjennom skyting og våpenhåndtering.

Lise har vært med på både elg-, and-, rev- og harejakt før, og fikk lyst til å jakte på ordentlig selv. Det hun liker med jakta er spenningen, det å få ut i frisk luft på en annen måte og muligheten til å kunne ut i den fine naturen vi har her i Norge. Hun er veldig fornøyd med kurset og hun fikk mye ut av det. Det var lærerikt og spennende, med dyktige instruktører. I høst kan du treffe på disse frøknene ute i fjell og skog, på jakt.

206621_1774376812650_1636225630_1662872_5565691_n
Silje er glad i frisk luft, og sier ikke nei takk til en ridetur:

Foto: Maja Skarpsno

Kai Røen
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse

    Cron Job Starts