annonse
Friluft

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

GOD FROKOST: Etter nok ei natt i den sjølbygde gapahuken er det tid for ordentlig frokost for kompisene Jonas Sylte Heggset (fra venstre), Audun Murud og Morten Reinertsen. Foto: Ivar Thoresen

Kompisene Audun Murud (10), Jonas Sylte Heggset (11) og Morten Reinertsen (13) har levd som noen ekte ”Villmarkens sønner” i sommer – i sjølbygd gapahuk oppi Lian.

Når Alvdal midt i væla besøker de tre Plassryssene er det frokosttid etter nok ei natt i gapahuken. Og da gjøres det ikke lettvint. Ekte husmannskost og speilegg stekt på bålvarmen står på frokostmenyen.

Trosser regn og nordavind

En skikkelig god frokost er på sin plass. For denne uka har de friluftstglade gutta trosset både øsende regnvær og bitende kald nordavind gjennom nettene i gapahuken.
  – Vi ble ikke bløte i det hele tatt, forsikrer gutta.
  Ikke frøs de heller, i følge eget utsagn. Godt med klær og gode varme soveposer holdt kulda på betryggende avstand gjennom to netter som værmessig nok lignet mer på høst enn sommer.

Bygd på ei lita uke

Gapahuken bygde de i skogkanten nedafor garden til Murud i løpet av ei lita uke tidlig på sommeren. Fem dager, for å være nøyaktig, ifølge Audun.
  – Det begynte med at vi gikk og prata om det på vei hjem fra skolen en dag i vår, forteller Audun Murud, Jonas Sylte Heggset og Morten Reinertsen.
  Som sagt så gjort. Dette er gutter som ikke lar det bli med praten.
  – Vi har gjort det meste sjøl. Fikk litt hjelp til å løfte opp og montere den største stokken. Så har vi fått presenningen av faren til Morten, forteller gutta, der de sitter rundt bålet og nyter flott utsikt utover Plassen og Alvdalsbygda.

Grillfest

Som seg hør og bør ble det høytidelig åpning med grillfest for de nærmeste familiene så fort byggeprosjektet var sluttført.
  Og rett så koselig har de fått det. Derfor har de også klekket ut ideer til utviklingsmuligheter i løpet av de nettene de har overnattet her – både tidlig i sommer og nå denne uka.
  – Vi skulle hatt oss en vedfyrt steinovn her, så kunne vi stekt pizza, mener unge Reinertsen.

Kongle i huet

Mørkredde er de i hvert fall ikke, der de har installert seg trygt og varmt og godt i soveposene innerst i kroken i gapahukene. Ikke er de redd for besøk av ville dyr heller.
  – Jeg fikk ei kongle i huet av et ekorn som satt oppe i treet her. Det er vel det mest dramatiske på den fronten, forteller Morten Reinertsen.
  Ellers går kveldene med til kortspill, småprat og bålkos.
  – Det blir nok noen flere overnattinger utover høsten, og sikkert i vinter også, forsikrer de tre gode kameratene.

Villmarksnner3
GODT OG VARMT: Med gode soveposer og god ly i den sjølbygde gapahuken holder Jonas Sylte Heggset (fra venstre), Audun Murud og Morten Reinertsen kulda ute gjennom natta. Foto: Ivar Thoresen

Villmarksnner2
FIN UTSIKT: Utsikten er flott fra ”tomta” der Morten Reinertsen (fra venstre), Audun Murud og Jonas Sylte Heggset har bygd seg gapahuk. Egne bjørker har de også plantet, for å få enda bedre ly mot vinden om noen år. Foto: Ivar Thoresen

 

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse