annonse
FriluftKALDT OG PENT: Bjørn Frang spår en fryktelig kald vinter. Det er bare å håpe på at det i det minste blir pent å se på. Foto fra en vakker vinterdag i Tron: Eivind Negård. 

Det er like før det blir skikkelig kaldt i Alvdal. Og i februar blir det ei spesielt hard kuldeøkt. – De kaldeste periodene i vinter blir verre enn de i fjor, spår værprofet Bjørn Frang.

Vi er inne i en merkelig varm periode. I helga var det et tosifra antall varmegrader flere steder i bygda, noe som er ganske uvanlig så seint på høsten. Og mange vil huske at vi hadde det atskillig kaldere på den samme tida i fjor.
   Men nå er det bare stille før stormen, skal vi tro værkjenner Bjørn Frang. Han sitter på Finnskogen og spår været. Mest kjent er han for å ta abborfinner til hjelp. Men da Alvdal midt i væla spør etter lokalvarsel for fjellbygda nord i fylket tyr han til mer anerkjente metoder:  – Hvordan neste års vinter blir, kan jeg allerede se trettende dag jul, sier Bjørn Frang. 70-åringen forteller at han bruker samme metoder som har blitt brukt på Finnskogen i alle år. Ved å se på himmelen på bestemte merkedager.

Mild førjulsvinter

– Før jul blir det ikke de aller verste kuldeperiodene, sier Frang, selv om vi i disse dager står foran en kaldere periode. Været kommer snart til å slå om, og det blir kaldt. Det er jo heller ikke så spesielt, sier han. Men mye snø blir det ikke. I alle fall ikke før jul.

Neste år klart allerede 13. dag jul

– Etter jul, derimot, vil det bli kaldt og de hardeste øktene i vinter blir verre enn i fjor, forteller Bjørn Frang. Den verste perioden kommer forholdsvis seint, antakelig i februar, forteller han. 
Ikke er det lenge til vi kan ha vinterværet for vinteren 2012-2013 klart, heller.

– Vi kan snakkes på kvelden 13. dag jul, foreslår Bjørn Frang.

Vintertron3TRONFJELLVEIEN: Kulde og snø. Foto: Eivind Negård.
Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse