annonse
FriluftSNART JUBILEUM: De tre eldste i denne gjengen feirer snart 10-årsjubileum på Langodden gard, og for første gang har de tatt med seg to fra neste generasjon. F.v. Calle Ragnarsson, Lasse Ragnarsson, Christian Björkmann, samt Otto og Benny Andersson. Foto: Ole Sylte Heggset

  - Det er snart tjue år siden vi var her første gang, diskuterer trioen Lasse Ragnarsson, Christian Björkman og Benny Andersson, uten helt å bli enige om årstallet. Uansett er det i år niende gang de drar til Alvdal og Langodden gård for å slappe av med fiskestanga, og i år er også neste generasjon med.

Hvert år pakker de tre fiskeglade svenskene fluestanga og annet nødvendig utstyr ned i bagasjerommet, og drar til ulike steder i Norge og Sverige for å fiske. Trioen med bosted i Stockholm og Gøteborg lover at det ikke er siste gang de besøker Grete Langodden og Alvdal. 

  - Nei, her på Langodden er vertskapet godt, og langs elven slipper vi å møte alt for mange andre fiskere. Samtidig er Glomma i Alvdal svært sikker med tanke på fangst, i alle fall harr. Helst skulle de tre ønsket seg mere ørret på kroken, og spør en ikke alt for godt kjent lokal helt om tips på steder for å fange ørreten på flua.

Fant Alvdal i dansk tidning

Hvorfor de første gang fant fram til Langodden og Alvdal var et oppslag om Glomma og Alvdal i et dans fiskeblad.  - Jeg husker jeg rev ut et oppslag i bladet og tok med til de to andre, og dermed ble Alvdal satt opp som årets reisemål. Det har vi ikke angret på, fastslår trioen.

Fluefiske er det som gjelder for svenskene, og mange av de andre fiskerne som står i Glomma på denne årstiden. - Ja, og med de svermene av fluer vi har sett ved bekkeløp og langs elven siden vi kom i går kveld, lover dette bra.

Neste generasjon på opplæring

Med seg på årets tur har de for første gang to av sønnene, Calle Ragnarsson og Otto Andersson.

  - Ja, de må bli for å lære, og allerede da vi prøvde oss sent i går kveld, ble det fangst på dem, sier Benny Andersson, som ikke vil forveksles med ABBA-Benny.

Benny er til daglig utvikler hos Volvo i Gøteborg, mens Christian er el-konsulent. Lasse har sin jobb hos Garmin hvor han har salgsansvar opp mot det marine markedet.

Catch and release

All fangst slippes i hovedsak ut i elva igjen, slik flere og flere av fisketuristene praktiserer.

  - Ja, det vi tar opp er kun 1-2 fisker som vi røyker eller griller til kveldsmiddagen, sier svenskene. Fisken er best fersk, og det må nok hugge på en ordentlig stor en om de tre skal tenke på å bruke fryseboksen på returen.

  - Men nå må vi komme oss ut i elva, avrunder de tre vel ferdige med frokostkaffen og innkjøp av fluer og annet utstyr på Alvdal-Tynset Sport på Steia. Først går imidlertid turen innom Grete Langodden for å kjøpe fiskekort fram til avreise på søndag.

Skitt fiske!

FiskekortFISKEKORT: Christian Björkman kjøper fiskekort av vertskapet Grete Langodden, som byr på guiding om både elv og mye anna i Alvdal som tips til fiskerne. Foto: Ole Sylte Heggset.

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse