annonse
FriluftNYSGJERRIG: Lavskrike er det riktige navnet, men på folkemunne blir den nysgjerrige fuglen fra kråkefamilien kalt rødskjære. Olav Strypet hadde hyggelig besøk av arten, mens han satt på elgpost fredag og knipsa dette bildet. Foto: Olav Strypet.

Rødskjære, som vi gjerne kaller den, kan være rimelig nysgjerrige og lite sky for mennesker. Olav Strypet fikk erfare det da han satt på elgpost fredag, og knipsa et bilde av fuglen som han delte nista si med. Elgen så han mindre til.

En stille dag på elgpost ble ikke helt stille likevel, da Olav Strypet fikk besøk av ei såkalt rødskjære, eller lavskrike som den heter blant ornitologene. Den nysgjerrige krabaten fikk smake litt av nista, og ble etterhvert svært så nærgående og tillitsfull, forteller Olav.

En fin naturopplevelse på tur mot helg, mens det ble heller lite med elg.

Fra Wikipedia kan vi lese at: Lavskrika tilhører kråkefamilien, og forekommer i barskog fra Norge til det østre Sibir. Den er en utprega standfugl, som da altså har rimelig likt tilholdsområde året rundt, i motsetningen til trekkfuglene. Den kjennetegnes ved gråbrune livlige fjærdrakta, og har ei klar rustrød farge på vingetegningene, stjerten, og overgumpen. Lavskrika er kjent for å være mye uredd, og nærmer seg ofte til menneske i skogen i søk etter føde. Lavskrika har også blitt skildret på folkemunne opp gjennom tidene, og spilt en rolle i folkeminneskildringer langt bakover i tid, heter det. 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse