annonse
Friluft

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 VM I KROATIA: Bjørn Plassgård og hunden Evita er på vei til VM for stående fuglehunder i Kroatia, og deltar i Europacup og Middelhavscup på veien. Foto: Ketil Plassgård

Bjørn Plassgård med hunden Evita er sammen med to andre nordmenn godt i gang med en omfattende Europaturné som ender opp med VM for stående fuglehunder i Kroatia til helga.

I helga deltok de i Europacup i Serbia, og har nå reist videre til Kroatia og Middelhavscupen der før det endelige målet i helga – VM for stående fuglehunder, også det i Kroatia, nærmere bestemt i Zarda.
  Middelhavscupen er som en oppvarmingskonkurranse å regne, men det er vel så vanskelig å hevde seg som i VM, siden hvert land kun kan stille med et begrenset antall hunder i VM. I Europacupen kan de ulike landene stille med "ubegrenset" med hunder. 

Samme prinsipp som hjemme

Prinsippene for disse jaktprøvene er de samme som de som foregår på Hjerkinn (høyfjell) og for eksempel på Hamar (lavland) hver høst.
  På fjellet skal hundene finne ryper og i lavlandet skal de finne fasaner og rapphøns.
  Under konkurransene på kontinentet er det likevel en del som er forskjellig fra norske forhold. Blant annet teller hundens stil og aksjon mye mer enn det vi er vant til i Norge. Estetikk er viktigere under konkurransene lenger sør i Europa.
  Konkurransene foregår ved at hundene blir sluppet i søk i par. Hundens oppgave er presentere fugl for sin fører slik at det blir en jaktbar situasjon. Hunden skal da ta stand på fugl og respektere fuglen når den letter og ikke springe etter, samt at den skal apportere skutt fugl.
  Alt skal gjøres korrekt og dommerne gir hver hund poeng ut fra en gitt skala. Mens det i en vinnerklasse i Norge kan deles ut seks premier (1-6 VK) deler de her inn i tre premieklasser;  Bon, Tres Bon og Excellent. Oversatt til norsk vil dette være rangering fra 3 til 1, med Excellent som best.

Proffer og amatører

I Serbia og Kroatia er viltet både fasan og rapphøns. Terrengene de går i er åkermark.
  Her deltar både profesjonelle og amatører fra hele Europa. De sterkeste nasjonene er tradisjonelt Italia, Frankrike, Hellas, Spania og Serbia, men det kommer gode hunder fra hele mellom-Europa.

Egen hund

Bjørn Plassgård har i en mannsalder trent andres hunder for jakt.
  Derfor er det artig at han nå konkurrerer med sin egen hund. Nordvestjydens Evita er en tre år gammel engelsk setter tispe som Plassgård har importert fra Danmark og nå fører som sin egen hund i den kommende VM-konkurransen.

Uheldig start

I de første konkurransene har ikke Bjørn Plassgård og Evita hatt den nødvendige flaksen. I sine slipp har ikke Evita hatt sjanse på fugl, det har rett og slett ikke ikke vært fugl i de terrengene hvor hun har vært i slipp.
  Derfor har det hittil ikke blitt noen premiering, men den viktigste konkurransen kommer til helga.
  Det har heller ikke blitt noen premier på de andre norske så langt.  Utfordringene der nede er litt annerledes enn i Østerdalen for tida; de bruker våte dekken til å kjøle ned hundene på grunn av varmen. Søndag var det 22-23 grader under konkurransen.
  Alle deltakerne er nå på vei til Zadar i Kroatia. Her møter de tre norske de andre nordmennene som også skal delta i VM.
  • Les mer på hjemmesiden til VM for stående fuglehunder i Kroatia.  
  • Her er reglementet for internasjonale prøver for stående fuglehunder.

BjornEvita
PÅ PLASS: Bjørn Plassgård og Evita på plass og klar for VM-innsats i Kroatia. Foto: Morten Baastad

Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse