annonse
FriluftUGJESTMILDT FØDESTED: Ved denne steinen i Bekkelegret i Einunndalen fødte ei samekvinne sin datter den 19.juni 1895, under ufyselige værforhold. Søndag drar turforeningen sammen med Historielaget Fredriks Gave til steinen og får hele historien gjenfortalt, før det blir avslutning med middag på Romsdalssetra på hjemturen. Foto: Privat.

To tematurer med hvert sitt særpreg står for døra i turforeningens regi denne helga. Lørdag er de på plass med tilbud under Høstdalsdagene der geologiguiding tilbys, mens det søndag er tur til Einunndalen der historien om samekvinna Ane Sofie Nordfjells dramatiske fødsel i Bekkelegret i 1895 er utgangspunkt for turen.

  – Under årets Høstdalsdager har vi gleden av å invitere til en liten geologitur. Bjørn Abelset har hytte i området og kjenner området svært godt. Han tar oss med på et liten gåtur i området og vi får med egne øyne se ulike geologiske fenomener, sier Johan Ragnar Eggen.

Turen har varighet på opp mot 1,5 time, og starter med oppmøte ved Langsetra kl. 11.00. Etter endt tur satser turlederen på at de fleste benytter seg av de tilbud som vil finnes på Langsetra forbindelse med seterarrangementet, og spørsmål kan rettes firekte til Eggen på tlf 958 73 907.

Søndagens tur går så til Einunndalen, i et samarbeid med Historielaget Fredriks Gave, og bakgrunnen for turen er historien om samekvinna Ane Sofie Nordfjell som 19.juni 1895 fødte ei lita jente på dramatisk vis ved en stor stein ved Haugtjønnin, vest for Bekklegeret. I løpet av natta tok mora seg fram til Øiansetra på Småbakkan innerst i Einunndalen i snøvær og krevende forhold. Her fikk hun hjelp, for så å slenge komsa med barnet på ryggen og vandre videre, trolig til Kvikne. 

  – Denne historia er ikke en vandrehistorie, poengterer Eggen, og søndag har vi tenkt å gå til den store steinen ved Bekkelegeret der jenta ble født. Vi vet forresten at jenta ble døpt i Oppdal kirke 4. august samme året, og at hun ble gift Brannfjell fikk mange etterkommere. – Etter endt tur, satser vi på å avslutte med middag hos Gun og Hilde på Romsdalssetra.

Fra Historielaget er det Leif Braseth som er kontaktperson og historiekjenner (tlf. 905 43 556), mens Nils Flaten er turforeningens kontakt (tlf. 905 30 860). Oppmøte er valgfritt med enten Steia kl. 10.00, alternativt inne ved Bekkelegret kl. 11.30. - Vi satser på en flott søndag i Einunndalen, avrunder Johan Ragnar Eggen i turforeningen. 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse