annonse
FritidFoto: StockXchng.com.

Sola har snudd. Dagen i dag er kortere enn gårdagen, men i kveld feires sankthansaften. Send inn dine minner fra sankthansfeiringen i Alvdal og del med leserne på Alvdal midt i væla.

Du kan legge inn kommentarer i feltet under denne saken (logg deg inn via Facebook, eller registrer deg her). Av fellesarrangement er Alvdal midt i væla kjent med at Barnas turlag sitt arrangement i Hammermånå er avlyst grunnet uframkommelig vei. Men feiringa på Kaninholmen går som planlagt. Sjekk Alvdal midt i vælas aktivitetskalender.

Johannes' fødsel

Sola snudde i går. I følge yr.no sto sola opp klokka 03.25 i dag tidlig og går ned kl. 23.13 i kveld. Sankt Hans eller Jonsok er fra gammelt av en kirkehøytid til minne om døperen Johannes' fødsel, i følge Store norske leksikon, snl.no.

Bål og bryllup

En rekke gamle skikker og tradisjoner er forbundet med jonsok. De fleste er knyttet til feiringen av sankthansaften. Den mest utbredte og best bevarte er bålbrenningen. På Vestlandet har man jonsokbryllup, et bryllup «på lissom» gjerne mellom barn. Ved jonsok skulle man samle legende urter og såkalt jonsokgress, som styrket buskapen. De unge kunne jonsoknatt få vite hvem de skulle bli gift med, f.eks. ved å sove på dulebekk (sove et sted det rant en bekk under jorden) eller ha jonsokblomster under hodeputen.

St. Hans i Alvdal

Finnes det noen Alvdalstradisjoner? Spesielle hendelser knyttet til St.Hans? Kom med de! God (og brannsikker) feiring!

  • Ingen kommentarer funnet
annonse