annonse
FritidFJELLFOLK: Kari Sangro Olestad nådde toppen av Snøhetta, og Erling Steigen toppen av Kilimanjaro. Begge fortalte sine historier i Aukrustsenteret lørdag. Foto: Randi Nørstebø.

En fullsatt Flåklypasal vekslet mellom latterbrøl og tåretørk da Kari fra NRK-serien Ingen grenser fortalte om den lange veien til toppen av Snøhetta. – Prøver man ikke, kan man heller ikke si at ting ikke går, slo Kari Sangro Olestad fast.

Kari Sangro Olestad har greid en prestasjon de færreste kan fatte: En vanskelig start på livet med surstoffmangel, hjertestans og hjerneblødning førte til en krevende oppvekst med cerebral parese. Alt er strevsomt, - å snakke, ete, kle seg, å gå. Men i Aukrustsenteret fortalte hun at det ikke bare var de fysiske begrensningene som gjorde oppveksten tøff. Et bilde fra første skoledag kommenterte hun slik: – Her er jeg lykkelig uvitende om hva som ventet meg. 

Tre ganger så slitsomt

Men hamarjenta har alltid gyvd løs på utfordringer og meldte seg på Lars Monsens NRK-serie hvor deltakere med ulike handikap drar på ekspedisjoner der de fleste funksjonsfriske ville snudd i døra. 31-åringen og ti andre ble plukket ut blant mer enn tusen søkere. På tretti dager traska gjengen de 400 kilometrene fra svenskegrensa i Femundsmarka til toppen av 2286 meter høye Snøhetta. – Jeg bruker nok tre ganger så mye energi på å gå som et funksjonsfrisk menneske, fortalte Olestad. – Men det gjelder å tenke på det du har og ikke på det du ikke har, understreket den blide fjelljenta, men la ikke skjul på at det har vært og fortsatt kan være tøffe hverdager med sinne og bitterhet. I Flåklypasalen fikk godt over hundre fjetra tilhørere oppleve ei sprudlende dame med en sjølironi som går de fleste enn høy gang.

Liker utfordringer

– Du er glad i friluftsliv, spurte Alvdal midt i væla. 

– Nei, egentlig ikke. Men jeg så på turen som en utfordring, sa Olestad om grunnen til at hun labbet og krabbet seg gjennom Nord-Østerdalsnatur på en av de bløteste og kaldeste somrene i manns minne. – Jeg tenkte hele tida at jeg fikk ta en dag av gangen så langt det gikk. Jeg hadde for eksempel aldri satt opp et telt før, fortalte hun, og hadde følgende kommentar til de som mener Lars Monsen virket streng på TV: – Lars Monsen var veldig oppmerksom og hjalp oss hele tida. Og ja, han var streng. Det måtte han være, ellers hadde vi aldri kommet oss noen steder!

– Samarbeid fikk oss til toppen

– Jeg hadde jo aldri klart det alene. Det var samarbeidet som gjorde at vi kunne klare det, understreket Olestad og fortalte at hun også kunne være til hjelp for andre på turen: – Jeg kunne for eksempel gå foran og være øyne for Kjersti. Og Kjersti på sin side kunne godt bære en stor sekk både på ryggen og magen. Hun så jo ikke noe likevel, fortalte Olestad om sin nære og blinde turvenninne til en humrende sal.

Stående applaus.

Det ble en time med latter og tårer. Alvdølene svarte med stående applaus etter foredraget og ville vite om hun har planer om flere turer: – Nei, det blir i så fall bare koseturer, smilte Olesen. – Det blir ingen flere lange ekspedisjoner, garanterte hun.

Mange tilhørere hadde fulgt nøye med på TV-serien og latt seg inspirere av innsatsen til Kari Olestad og de andre turkameratene. Beundrere i alle aldre ville ha en prat med TV-helten etter foredraget. Ordføreren var en av dem; – Solan sier at det vanskelige er en bagatell og det umulige en utfordring. Det har du vist, sa Alvdals ordfører Svein Borkhus til Kari Sangro Olestad.

Kari2LATTER: Kari Sangro Olestad snakket i vel en time om utfordringene i livet generelt og turen til Snøhetta spesielt. Foredraget var spekket med humør og sjølironi. Foto: Randi Nørstebø.

Knakk ryggen under gjødseltank

Alvdalsbonden Erling Steigen fortalte også om sin kamp for å komme tilbake til vanlig gjenge etter ei arbeidsulykke i 1994. Et uhell på jordet førte til ryggbrudd, fire operasjoner og en lang opptreningsperiode. Tre år senere sto alvdølen på toppen av Kilimanjaro sammen med Tore på sporet Strømøy og en god kamerat han hadde tatt den samme turen sammen med tjue år tidligere.

Han fortalte om den lange veien tilbake til arbeidet og delte sine tre beste tips: – Det er en stor fordel å være i god fysisk form før noe slikt hender. Det er uvurderlig å ha et godt nettverk av familie og venner og du må ikke gjøre deg sjukere enn du er, sa Erling Steigen.

Se TV-programmene fra ekspedisjonene til Erling Steigen og Kari Sangro Olestad

Erling Steigens reise til Kilimanjaro kan du se på NRK.no her.

Og Kari Sangro Olestad og de ti andre turkameratenes ekspedisjon til Snøhetta kan du se på NRK.no her.

Kari3BOKGAVE: Erling Steigen ga boka som blant annet omtaler hans egen tur til Kilimanjaro til Kari Sangro Olestad. Foto: Randi Nørstebø.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse