annonse
Fritid 

IRSK PÅ LANGSETRA: Høstdalsdagene 2014 får besøk av den irske folkemusikeren Andrea Rice, som byr på toner fra sitt hjemland i vest fra scena på Festplassen i Høstdalen. Noen smakebiter serveres på dagtid lørdag 2.august, før de varter med festmusikk senere på kvelden. Den irske folkemusikeren har aldri opptrådt i Alvdal tidligere, men turnerer faktisk for femtende året på rad i Norge. Foto: Privat.  

Mens Høstdalsdagene tidligere har gått av stabelen tidlig i juli, med aktiviteter over tre dager på tre ulike setrer, endret Høstdalsbudeiene i fjor litt på konseptet og la alt til festplassen på Langsetra. I år endrer de også litt på tidspunktet.

– Helgen 2-3.august håper vi bygdefolket, hytteeierne og alle andre strømmer til festplassen på Langsetra, sier Høstdalsbudeiene Anne Berit, Gunhild og Else Iren, som i år kan lokke med irsk besøk til lørdagens festkveld. 

Fra juli til august

– Ja, tilbakemeldingene etter fjorårets STAUT-konsert første helg i august gjorde at vi i år velger å flytte ut arrangementet med de tradisjonelle Høstdalsdagene en måned, til helgen2-3.august, sier de tre budeiene som går i bresjen for det sjuende arrangementet i rekken. 

– Konseptet fra i fjor med alt på Langsetra fungerte imidlertid bra, og i år blir det lørdag og søndag vi konsentrerer det til. Det blir bodsalg med husflidsprodukter og tradisjonsmat, mens det demonstreres ulike håndverkstradisjoner, matlaging og såpekoking. 

I samarbeid med Alvdal turforening blir det også reprise av geologisk vandring i området Tangen og Langsetra sammen med geolog Bjørn Abelset. Søndagens program er mye likt lørdagens, men da kommer også veterankjøretøyer på besøk til Langsetra. 

Irsk musikk fra scena

Den folkekjære irske artisten Andrea Rice ferdes så rundt i landet på turné denne sommeren, og blir årets musikalske trekkplaster under Høstdalsdagene. – Hun vil presentere noen smakebiter fra den irske folkemusikken under dagarrangementet, mens vi håper på å fylle opp festplassen når hun igjen entrer scenen med den nært beslektede musikken fra den grønne øya vest.

Andrea Rice er fra Downpatric, like sør for Belfast i Nord-Irland, og har med seg sin mann Fee Dobbin samt Mark Haddock på turneen, og til sammen har de reist med musikken sin på flere kontinenter. Norge har nå blitt besøkt i rundt 15 år, og mens Rice selv trakterer gitar og irsk harpe, har mannen bassgitar og den særegne irske trommen bohran som sine instrumenter. Haddock følger på med banjo, mandolin og gitar, så dette samspillet høres burde lokke mye publikum.

Folkemusikken sin framfører de irske musikerne aller helst på scener som kan løfte historiene inn i en atmosfære. – De tonesatte fortellingene fra dagliglivet før og nå blir best på slike arenaer, sier Andrea Rice, og da tipper vi omgivelsene i Høstdalen skulle passe bra!

Setersafari

Ut over Høstdalsdagene har så budeiene faste åpningsdager for servering og aktiviteter på sine private setervanger, ellers i sommer. Gjermundshaugvangen kjører videre med åpne torsdager fra 10.juli til 7.august, mens Valråmovangen i år tar to søndager med servering, 20.juli og 17.august.

Tre fredager i sommer blir det så et nytt tilbud fra budeiene. – Ja, i samarbeid med Destinasjon Røros og Aukrustsenteret tilbys det setersafari med utgangspunkt i oppmøte på Aukrustsenteret. Planen er busskyss opp til Høstdalen herfra og guiding og servering i seterlandskapet vil da inngå, mens publikum før eller etter kan besøke Aukrustsenterets attraksjoner, avrunder Anne Berit Gjermundshaug.

Hostdalsdagene3SETERLIV MED VETERANER: God mat, veteranbiler og salgsboder bare noe av det som står på programmet når de sjuende Høstdalsdagene arrangeres 2-3.august. Foto: Ole Sylte Heggset.

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse