annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

BRYLLUPSFØLGE: Fjorårets bryllupsfølge gjentas med en litt annen sammensetning i år, når Østerdølenes lag legger sin kåring av profilerte østerdøler til Høstdalsdagene. Glåmdalsbrud og –brudgom skal høytidlig offentliggjøres på Sveivangen under lørdagens kulturmønstring. Foto: www.seterlandet.com

Fjorårets utgave av Høstdalsdagene sitter på netthinna til mange fortsatt. Et ekte seterbryllup avrundet det tre dager lange arrangementet hvor setertradisjoner, hesteaktiviteter og kultur i stort mangfold preget dagene. Årets arrangement vil, som i fjor, bli avrundet med et nytt brudepar, men uten ekteskapsinngåelse denne gang.

Fjorårets Høstdalsdager med avslutningen hvor Inger Os og Bjarne Måntrøen ble viet som ektepar på Sveivangen, var en verdig finale for det tre dager lange seterarrangementet. Mange har lurt på hvordan rammen for årets Høstdalsdager blir, og nå er programmet så godt som klart.

Mat, hest og trimtur med Hilde GP

Høstdalsdagene 7. - 9. juli får også i år besøk av hestefolket, og etter den innledende torsdagen med fokus på mattradisjoner hos Anne Berit Gjermundshaug, blir det innridning av det såkalte Stjernerittet til Høstdalen, hvor hestefolk fra fjern og nær presenteres og sjekkes inn til leirområdet på Langsetra. Etter innridningen blir det musikalske godbiter regissert av velkjente Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen. Det blir salg av både mat og drikke utover kvelden.
  I samarbeid med Alvdal Turforening blir det i tillegg arrangert topptur til Kvitvola denne torsdagen. Turen markerer 30-årsjubileumet for turforeningens ”10 på topp”, og her vil eks-landslagsstjerne på ski, Hilde Gjermundshaug Pedersen, delta. Med sine røtter til Alvdal og Gjermundshaugvangen stiller hun på ny som budeie under Høstdalsdagene, og vil helt sikkert bidra med gode tips om både utstyr, trening og kosthold til de som måtte ønske slike på vei opp til Kvitvola. God tur!

Kinning 

KINNING: Seterkostholdet har fokus på Gjermundshaugvangen torsdagen i Høstdalsdagene, og som her på bildet er det mulig å delta på blant anna kinning av smør. Budeie og vert, Anne Berit Gjermundshaug (t.h.), instruerer de besøkende. Foto: www.seterlandet.com

Husflid og glødende stål

Dag to i årets program på Høstdalen domineres av husflidstradisjoner på både den ene og andre måten. Setra til Gunhild Valråmoen i Tangen-grenda er arena for aktivitetene med håndverk og husflid av mange slag, og her blir det også barneridning og anna aktivitet for de minste.
  Til festplassen på Langsetra kommer så flere av landets beste skoere for å konkurrere i hovslagerkunsten. Glødende stål, rykende høver og svette arbeidsfolk i høyt tempo, loves fra prosjektleder i Hest i Fjellregionen-prosjektet, Nina Veslum.
  – Hovslagere fra hele landet deltar. Fersk norgesmester i faget, Simen Krog fra Dalsbygda, står i spissen for dem alle. 
  Hestefolket setter også ytterligere preg på fredagen, når det som under fjorårets Høstdalsdager blir guidet ridetur fra Valråmovangen over Kvitvola og ned til Svartåsen hvor det på ny serveres helstekt gris fra bålet, samt litt underholdning i tillegg. Etter endt servering her samler hestefolket seg til buskspell og hesteprat på leirplassen.

Glåmdalsbrud og –brudgom

Fjorårets ekte seterbryllup erstattes så i år med den tradisjonelle kåringen av Glåmdalsbrud og –brudgom, i samarbeid med Østerdølenes lag i Oslo. Tittelen som brud, brudgom og for den del svenner og terner, deles denne dagen ut under en høytidelig seremoni med både dans, musikk og anna underholdning.
  Som Glåmdalsbrud og –brudgom plukker Østerdølenes lag og arrangørene av Høstdalsdagene ut en kvinnelig og mannlig person som har satt Østerdalen/Glåmdalen på kartet de siste årene, og det er klart at mange fort vil assosiere mot ulike mer eller mindre lokale kjendiser her. Offentliggjøringen av hvem som ankommer Sveivangen i ”brudefølget” lørdag 9. juli for å motta disse utmerkelsene vil du kunne lese om i media i nær framtid.

Høstdalsfest med countrystjerne

Seterpub på Valråmovangen ble i fjor arrangert fredagskvelden under Høstdalsdagene, men er i år på ny tilbake til fredagen helgen etterpå. Den tradisjonelle Høstdalsfesten i regi av spellmannsmiljøet i Alvdal og Høstdalen veilag arrangeres imidlertid som vanlig, lørdag kveld. Lokale krefter spiller opp på festplassen, hvor countrystjernen Vibeke Grøtli Fossen fra Tynset og resten av Pubens Venner, bør kunne trekke godt med folk ut på danseplatten.
  Ut over alt av programinnslag vil det også i år være åpent bjøllemuseum på Kloppbekkmovangen hos May og Ove Sand, samt åpent i museumsfjøset på Vardenærvangen. På setrene og ellers i Høstdalen vil det selvsagt også være mulig å hilse på de firbeinte av både kyr, geiter, sau, griser og hester. Velkommen til Høstdalen!

Bjlleentusiast
BJØLLEENTUSIAST: Ove Sand fikk realisert sin drøm om et museum for de mer enn 1000 bjøllene han har samlet opp siden barnsben av, og på Kloppbekkmovangen vil han i sommer vise fram denne hver torsdag og søndag, samt hver dag under Høstdalsdagene. Et besøk innom anbefales alle! Foto: www.seterlandet.com
Ivar Thoresen
Ole Sylte Heggset
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse