annonse
Kultur

Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

EKTE BRYLLUP: I fjor var det ekte bryllup under Høstdalsdagene. I år kåres Glomdalsbruden. Foto: Seterlandet

Alt er klart for Høstdalsdagene. Høydepunktet kommer når Glomdalsbruden kåres lørdag.

Når Glomdalsbruden for første gang kåres på Høstdalen i Alvdal, skjer det 75 år etter at den første Glomdalsbruden ble kåret på Glomdalsmuseet i Elverum. Hvem som blir årets  Glomdalsbrud er sjølsagt hemmelig helt til lørdag, men vi kan røpe såpass at det dreier seg om en høyt profilert og veldig populær personlighet.
  To alvdøler har blitt Glomdalsbrud eller –brudgom i løpet av de siste 25 åra: Anne Nørdsti ble kåret til Glomdalsbrud i 2005, Olav Kjernmoen ble brudgom i 1986.

Østerdølenes lag i Oslo

Seremonien rundt kåringen av Glomdalsbrud og –brudgom har sitt utspring i Jacob Breda Bulls bok ”Glomdalsbruden”. Og helt siden første kåring i 1936, har Østerdølenes lag i Oslo vært en sentral aktør i seremonien.
  Fram til 1998 skjedde kåringen fast i forbindelse med Utflytterdagene på Glomdalsmuseet i Elverum. På 2000-tallet har det vært fire seremonier ved Bull-museet i Rendalen, mens Glomdalsbruden i 2008 ble kåret på Tynset.
  I år er det altså budeiene bak Høstdalsdagene som sammen med Østerdølenes lag i Oslo, kårer Glomdalsbrud, -brudgom, terner og svenner.
  I statuttene ligger det at de som kåres anses som ”svært gode ambassadører for Østerdalen”. 

Tidligere brudepar

Her følger en oversikt over Glomdalsbrud og brudgom de siste 25 årene:
• 2008: brud Ingrid Stubsjøen, brudgom Madhi Hassan
• 2005: brud Anne Nørdsti, brudgom Christian Fredrik Nordahl Dyresen
• 2003: brud Tove Hagen, brudgom Lars Espen Rath Vestad
• 2001: brud Helga Norman Møller, brudgom Kåre Nordseth
• 2000: brud Maj Helen Sorkmo, brudgom Guren Hagen
• 1998: brud Åse Randi Nordstad, brudgom Odd Sæming Negård
• 1996: brud Solrun Flatås, brudgom Kjetil Bjørgan
• 1995: brud Elin Kristiansen, brudgom Stig Inge Bjørnebye
• 1987: brud Oline Sofie Bakken, brudgom Tor Inge Smedås
• 1986: brud Anita Karlsen, brudgom Olav Kjernmoen

Starter torsdag

HildeGPHøstdalsdagene starter allerede torsdag. Da er det tradisjonsmatdag på Gjermundshaugvangen på Midtsætra. Både ysting, kinning og litt bakst står på programmet. Bolette Bele fra Bioforsk vil også snakke om kortreist mat og lokal identitet, og presentere resultatene av et rømmeprosjekt som Anne Berit Gjermundshaug har vært med på. Det blir i tillegg natursti, tur til Kvitvola der Alvdal Turforening byr på ”Hyllest til 10 på topp”.   Det blir også et spennende foredrag ved Hilde Gjermundshaug Pedersen (bildet til venstre) – ”Målsetting – viktig å sette seg mål og hvordan nå dem”.
  Deltakerne på Stjernerittet vil også ankomme området, det blir servering av mat og drikke, og musikk ved Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen.

Husflidsdag

Fredagen står i husflidens tegn, og da er det på Valråmovangen på Tangen det meste skjer. Da blir det demonstrasjon av skinnfellsøm, lafting og kvilting for å nevne noe.
  I tillegg servering av tradisjonell seterkost hele dagen, barneridning, hovslagerkonkurranse og guidet ridetur over Kvitvola, til skogstunet Svartåsen, hvor det serveres helstekt gris, fulgt av musikk og moro.
  Så avsluttes det hele med stor aktivitetsdag på Sveivangen på Langsetra lørdag. Foruten kåring av Glomdalsbrud, blir det utdeling av Høstdalsprisen, underholdning ved Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen, lokking og lurspill, veteranbilkortesje og til slutt den tradisjonelle Høstdalsfesten på kvelden, der Pubens Venner spiller til dans.

Hstdalsdamer

DRIFTIGE: Det er litt av et program de drfitige Høstdalsdamene inviterer til under årets Høstdalsdager. Fra venstre: Else Iren Smedplass, Gunhild Valråmoen og Anne Berit Gjermundshaug. Foto: Ole Sylte Heggset

Se video om Høstdalsdagene fra Hesteriket:


Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse