annonse
KulturINSPIRERT: –Mange av Harriet Backers malerier er inspirert og malt etter motiv i Strålsjøåsen, fortalte Hans Jacob Bull. Foto: Randi Nørstebø.

Harriet Backer en av Norges største malere i overgangen til 1900-tallet og var en av få kvinner med en vellykket kunstnerkarriære. Hun valgte å tilbringe flere somre ved Strålsjøåsen i Alvdal og mange av maleriene hennes har motiver fra området.

Tirsdag fikk rundt 40 små og store kunstvenner en guidet tur gjennom Harriet Backers Strålsjøåsen. Alvdal Turforening inviterte til kultur-turen og Hans Jacob Bull ledet an og fortalte om kunsteren som ble spesielt inspirert av naturen og kveldslyset i Strålsjøåsen.

Garborgvenn

Harriet Backer var nær venn med Hulda og Arne Garborg og kom til Nord-Østerdalen første gang i 1893 etter å ha blitt invitert av Hulda og Arne Garborg. Hun kom tilbake hver sommer fram til 1900.

–Harriet Backer jobbet ofte flere år med bildene sine. Skissene laget hun i Strålsjøåsen. Så tok hun de med til Christiania for å arbeide med dem gjennom vinteren, fortalte Bull. –Neste sommer tok hun de gjerne med til Strålsjøåsen igjen for å arbeide videre med dem.

Elever

Harriet Backer var opptatt av å gi malekunnskapene sine videre. I Kristiania hadde kunsteren egen maleskole og hun hadde ofte elever med seg til Strålsjøåsen. Ved kulturstien kan du se eksempler på maleri malt av studentene hennes.

–Harriet Backer var opptatt av å male motivene bokstavelig. Hun malte oftest morgenen eller kvelden. Ofte i kveldslys, og da kunne hun holde på utover kvelden, gjerne i kulde og blest, fortalte Han Jacob Bull. Friskt vær var det det også for turgjengen tirsdag kveld. Varmegradene kom aldri opp i tosifra og i tillegg serverte værgudene både vind og regn.

Inspirert av Strålsjøåsen

I perioden 1893-1900 maler Harriet Backer en 15-20 malerier, og de fleste maleriene fra denne perioden er fra nettopp Strålsjøåsen. Mange av maleriene hennes henger nå i nasjonale gallerier, mens noen er i privat eie. Harriet Backer ga selv bort mange av maleriene sine, for eksempel til Hulda og Arne Garborg.

Lokalkunnskaper

På bildet fra Strålsjøhaugen brukte Harriet Backer lokale modeller. Bull mente det finnes mye kunnskap om kunstnerne som vanket i området på gårdene i Strålsjøåsen. – Folk i Strålsjøåsen skryter ikke, men de vet godt hva de har her oppe, sa Bull. –Det finnes ingen originale Harriet Backer malerier her, men det finnes mange kopier, sa Han Jacob Bull.

Kultursti

I Strålsjøåsen kan en følge kulturstien "Harriet på frihand. Garborg sett med kunstnerauge". Gjennom åtte poster fra Garborgs Kolbotn via Strålsjøåsen og til Egnund Kapell kan du følge Harriet Backers malerireise. På tavlene er det informasjon om Harriet Backer og bildene hun malte og de fleste stedene er tavlene plassert slik at en kan se akkurat det motivet som inspirerte maleren.

jreggenstaendebackerKULTUR-TUR: –Tur er så mye, sa Alvdals turgeneral Johan Ragnar Eggen. –Det er ikke bare å gå! Foto: Randi Nørstebø.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse