annonse
KulturPOPULÆR CANYON: 30 000 besøker Nord Europas største canyon hvert år. Det kunne trolig vært langt flere. Foto: Randi Nørstebø.

– Turister kommer sørfra og spør hvor Barkald ligger, forteller turistvert Elisabeth Sørhus ved turistinformasjonen på Aukrustsenteret. – Da må vi jo fortelle dem at de har kjørt forbi Jutulhogget. – Jutulhogget burde vært skiltet med et brunt severdighetsskilt, mener Svein Borkhus.

På turistinformasjonen på Aukrustsenteret kommer turister og spør etter veien til Barkald. De har lest om Nord-Europas største canyon før de legger ut på veien og leter etter Barkald. To mil sør for Alvdal sentrum kjører mange av de rett forbi en av Alvdals største turistattraksjoner. (Saken fortsetter under bildet).

srhusKJØRER FORBI: Turister spør hvor Jutulhogget er når de akkurat har kjørt forbi. Elisabeth Sørhus forteller gjerne om alle attraksjonene i regionen på Turistinformasjonen på Aukrustsenteret. Foto: Randi Nørstebø.

Gratisattraksjon

Enhetsleder for kultur, Erland Horten sier at han ikke vet hvor mange turister som er innom Jutulhogget hver år, men at det må være veldig mange. Han forteller at eventuell utvikling av turistattraksjonen Jutulhogget er noe som har vært debattert ved flere anledninger. – Det hadde helt klart vært mulig å gjøre noe ut av Jutulhogget kommersielt, men det vil ikke være Alvdal kommune sin oppgave å gå inn som en næringsaktør, sier Horten. Skilting, tilrettelegging og eventuell utvikling kan være en oppgave for kommunen, men da fortinnsvis i samarbeid med grunneiere og private aktører. – Eventuelt kan man jo se på Jutulhogget som en gratisattraksjon for alle, sier kulturlederen. Uansett mener Horten det ville vært ideelt med god skilting til Nord Europas største canyon.

30 000 besøkende årlig

Svein Borkhus var sentral i å kartlegge mulighetene for Jutulhogget på slutten av 90-tallet. Han telte besøkende fra mai til september og kalkulerte med rundt 30 000 besøkende årlig. Enkelte dager var det hele 1000 besøkende. Borhus ønsket å lage et turistsenter ved Jutulhogget:

–Jeg intervjuet besøkende og fant ut at mange var skuffet over at det ikke var noe mer de kunne få ut av attraksjonen. Mange ønsket for eksempel å kunne kjøpe med seg noe fra Jutulhogget, forteller Borkhus.

Borkhus er klar på at han mener stedet fortjener bedre skilting og bedre tilrettelegging: – Det burde vært et brunt severdighetsskilt ved Rv.3, og det burde vært bedre tilrettelagt rundt Jutulhogget. Slik det er nå går folk fritt og ferdselen fører til at det nærmest blir ørken enkelte steder. Jeg hadde en god dialog med Fylkesmannen i Hedmark om dette på 90-tallet. Men miljøvernavdelingen hos Fylkesmannnen var redd det ville bli for mye trafikk til stedet, forteller Svein Borkhus. Nå har det vært stilt rundt Jutulhogget i mange år, og Borkhus har skrinlagt alle planer siden han er opptatt på annet hold. Han mener imidlertid at Alvdal kommune bør ta initiativ til bedre skilting til Jutulhogget. (Saken fortsetter under bildet).

skiltjutulhoggetNØYTRALT: Slik er skiltinga ved avkjøringa til Jutulhogget fra Rv3 per i dag. Foto: Randi Nørstebø.

Barnelærdom

Britt Jensen er norsk og Jørgen Rasmussen dansk. De er bosatt på nøytralt land i Skåne i Sverige. – Jutulhogget hører med til barnelærdommen, sier Britt som opprinnelig kommer fra Mo i Rana. Det var ikke så vanskelig å finne fram, mener hun. – Men det var vanskelig å skrape fram de 40 norske kronene til bompenger. Det var vi ikke forberedt på. Vi måtte putte på litt svenske kroner også, og håper det går bra, forteller hun. (Saken fortsetter under bildet).

skaneBARNELÆRDOM: –Vi fant fram, men måtte rote lenge før vi fant nok kroner til bommen, forteller Brith Jensen. Foto: Randi Nørstebø.

Dagstur fra Lørenskog

Liv Karin Johansen og Morten Nielsen har kjørt fra Lørenskog til Nord-Østerdalen i ens ærend. – Vi er på dagstur og skal innom Aukrustsenteret og Røros før vi returnerer i kveld, forteller Lørenskogparet. De er godt forberedt før turen og visste derfor godt at de skulle se etter skilt til Jutulhogget to mil sør for Alvdal. (Saken fortsetter under bildet).

lrenskogDAGSTUR: Liv Karin Johansen og Morten Nielsen fant fram til Jutulhogget tirsdag formiddag. De startet tidlig og setter av en dag i Fjellregionen før retur Lørenskog. Foto: Randi Nørstebø.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse

    Cron Job Starts