annonse
KulturØNSKEBYGG: – Jeg skulle ønske jeg hadde hatt dette bygget, sier Morten M. om Aukrustsenteret. Foto: Randi Nørstebø.

– Jeg føler meg i slekt med Kjell Aukrust. Derfor er det ekstra hyggelig å komme hit til Aukrustsenteret sier Morten M Kristiansen. Lørdag åpnet avistegnerens utstilling "99 innpakka damer".

Kjell Aukrust og jeg har jo møttes noen ganger, forteller Morten M til Alvdal midt i væla. Det er moro å stille ut i så flotte lokaler som her på Aukrustsenteret. Jeg skulle ønsket jeg hadde dette bygget sjøl, sa Morten M. Utstillingen viser 99 damer med burka i svært ulike situasjoner og er bare humor, sier tegneren, mest kjent som Morten M. – Men jeg sier som Aukrust; Humor er fali. Humor blir ofte tatt for å være noe annet enn det det er. Jeg har bare tatt tak i formen på et plagg, burkaen og lekt med det, understreker Morten M.

– Jeg er en pøbeltegner og har fått smakt hva det koster. For seks år siden fikk jeg beskjed fra Iran om at noen skulle skjære av meg hodet utenfor VG-bygget. Da tenkte jeg på Kjell Aukrust som spurte far sin om det var fali å skjære av seg hue. Aukrust og jeg har også samme sans for biler.

Feig norsk presse

Morten M benyttet anledningen til å lange ut mot norsk presse og politikere: – Jeg synes norsk presse stort sett er feige. Jeg ser at angsten griper om seg blant journalister, også i mitt eget hus VG, sa Morten M. – Før var det mer rom. Nå har det blitt så stramt. En skal ikke snakke om muslimer, ikke om katolikker og ikke jøder. En vil ikke vise ting akkurat som de er fordi man er redd for å trå feil.

– Men noen vil alltid reagere, mener Morten M. Det er det samme hva du gjør, bare du tråkker feil. – Så da får vi bare fortsette å tråkke feil, da. Du erter jo alltid på deg folk uansett, sier avistegnerer som har hatt signaturen sin på baksiden av VG på hver eneste utgave i 33 år.

Han reagerer også på at ikke politikere støttet Magazinet redaktøren da han valgte å trykke Muhammed-karrikaturer. – Han ble stående alene. I Danmark fikk redaksjonene politisk støtte.

En oppgave

– En avistegner skal vekke sinne, munterhet og debatt. Vi har hoffnarrens oppgave; Vi skal si det, men i en annen innpakning. – Håpet med denne burka-utstillingen er å bruke ytringsfriheten for alt den er verdt. Så får vi heller snakke sammen etterpå. Burka-utstillingen er faktisk godkjent av en imam i Oslo. Han likte den ikke, men lovte å ikke lage bråk, forteller Morten M.

MortenMutstillingKOPIER OG ORIGINALER: Salgsutstillingen "99 innpakka damer" står utstilt i Aukrustsenteret til midt i oktober.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse