annonse
KulturOMMACHLE: Trond Randmæl kan nok si at noe er ommachle. Harald Grue tror enkelte ord er i ferd med å forsvinne ut av dialekta. Foto: Randi Nørstebø.

Ommachle! svarte leserne. Vi spurte hva som var det fineste alvdalsuttrykket, og nær 500 lesere ga sin stemme. Nesten fire av ti mener Ommachle er det fineste ordet. Men en spørrerunde avdekker at ordet er ikke så mye i bruk lenger. – Men vi bruker det på Plassen, forsikrer Anne Berit Gjermundshaug.

Hele 38 prosent av de 491 som svarte mente Ommachle er det fineste ordet i alvdalsdialekta. Men det skulle vise seg å være vanskelig å finne folk som bruker ordet til daglig. Svært mange, både unge og eldre som var ute på handletur i dag, medgir at de ikke bruker ordet på ordentlig. Bare for moro skyld. Men for andre er uttrykket fortsatt i daglig bruk:

Ommachle på Brandvold

– Jo, jeg kan nok si at noe er ommachle, forteller Trond Randmæl. – Men jeg sier det nok ikke så mye som før, innrømmer han. – Det er når en er oppe i situasjon at uttrykket kommer. Det kan for eksempel være noe som er skikkelig slimete. Kviknedølen Harald Grue bruker ikke ordet: – Og ikke kan jeg komme på noe uttrykk på Kvikne som er tilsvarende ommacle, heller, sier han. 

Ommachle på Plassen

– På Plassen sier vi ommachle rett som det er, fastslår Anne Berit Gjermundshaug. Det må være noe som er skikkelig fælt, for eksempel noe som smaker fryktelig, forklarer hun. Men hun kan ikke komme på når hun brukte uttrykket sist. – Ommacle? spør Olav Steihaug. Jo, det kan jeg godt si. For eksempel hvis noe lukter ille, forteller han.

 

Lesernes dialektfavoritter

(prosentandel av stemmene i parentes)

Ommähle (adjektiv) vemmelig 38% 

Kvømmset (adjektiv) Vimset, tankeløs 16%

Ørtullen (uttales med lang ø) (adjektiv) svimmel 13% 

Tokkløs (adjektiv) Uoppdragen, mangler folkeskikk 9%

Våsmes (adjektiv): tøysete person 7%

Trævklopp (substantiv) – låvebru 5%

Kje (adjektiv) sliten/slitsomt 5%

Svengle (verb) Brenne tørt gras 3%

Oppsop (substantiv) sammensopt rusk og rask, avfall 2%

Hannrævle (substantiv): rekkverk på bru/trapp 1%

(Ordforklaringene er fra Alvdal Bygdekvinnelags Alvdalsmålet i ord og uttrykk fra 2006)

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse