annonse


AUKRUSTFAN: Filmskaper Hallvar Witzø er stor fan av Kjell Aukrust. Regissørens Oscarnomierte kortfilm har klare referanser til Alvdalsforfatteren. Foto: Paradox.

Den Oscarnominerte filmskaperen Hallvar Witzø har Kjell Aukrust som inspirasjonskilde. – Kortfilmen Tuba Atlantic er inspirert av Alvdals store sønn, bekrefter filmregissør Witzø. Nå skal han lage film basert på Aukrusts verden som åtteåring.

Denne uka ble det klart at Norge igjen har en nominasjon til Oscarutdelingen i februar. Filmen Tuba Atlantic er nominert i kategorien kortfilm i den prestisjetunge amerikanske prisutdelingen. Filmen er Witzøs eksamensfilm fra regilinjen ved Den Norske Filmskolen i Lillehammer.

Allerede en vinner

Tuba Atlantic handler om en døende mann som bygger en kjempetuba for å forsone seg med broren på andre siden av jordkloden. Filmen har allerede vunnet studentversjonen av Oscarprisen, som første norske film. Bare nominasjonen til den ordinære Oscarprisen er en seier, mener filmskaperen selv:  – Nei, det er mer enn det. Å bli nominert til en Oscar er ganske enkelt veldig stort for en enkel sjel, sier trønderen beskjedent til Alvdal midt i væla.

Nå skal Witzø i gang med et filmprosjekt basert på de tre bøkene i alvdalstriologien; Simen, Bror min og Bonden som er spekket med historier fra alvdalforfatterens barndom. Historiene til Aukrust fascinerer filmskaperen enormt. 

Varm spurvehistorie

Har du noen favoritthistorie?

– Å, det er så mange. Men jeg kanskje spesielt svak for historien der de varmer opp noen forfrosne spurver i jula, etter å ha servert de havregryn dynka i dyrlegesprit, ler Hallvar Witsø. – Det er en veldig varm og fin historie, mener filmregissøren. Witzø forteller at han har godt samarbeid med Aukrustsenteret, at han allerede har snakket med folk som kjenner til historiene og at det kommer til å bli mer research lenger ut i prosjektet for å gjenskape Aukrustverdenen anno 1928.

Kjenner seg igjen i Alvdal

En trønder bosatt i Oslo har kanskje kjørt mye i gjennom Alvdal?

– Å  ja, og jeg føler også jeg har mye til felles med alvdølene. Jeg er selv fra en liten plass og kjenner godt til det lille livet man har på en slik plass. Jeg kjenner meg godt igjen i Alvdal, forteller Hallvar Witzø.

Den røde løperen for tidenens 84. Oscarprisutdeling rulles ut søndag 26. februar.

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse