annonse
KulturPASSENDE RAMMER: Husantunet blir nok en gang rammene rundt spelet om Malena-Knut som settes opp i august. Arkivfoto: Ivar Thoresen.

"1 og 2 og 3, og 1 og 2 og 3..." Agnar teller takta, vi andre går i en sirkel, så rundt oss selv. Etter hvert går vi i par, to og to. 1 og 2 og 3, og 1 og 2 og 3 og så rundt, høyre, venstre, sammen, høyre, venstre, sammen, høyre, venstre, sammen. Så 1 og 2 og 3, nøyaktig den samme turen igjen. 50 aktører er i sving når årets spel om Malena-Knut settes opp i august.

Det er igjen duket for musikkspelet Malena-Knut på Husantunet. De femti aktørene, skuespillere, dansere og spellemenn er i full gang med forberedelsene. Agnar Olsen er en proff danseinstruktør, han er ansatt i prosjektet "Bygda dansar" og er nærmest danser på heltid. Rollen til Agnar Olsen i Malena Knut spelet er å ha ansvar for koreografien.

Stor musiker fra magre kår

Malena Knut spelet handler om livet til en musiker under magre kår. Hvor det er arbeid om dagen og spillemann om natten. I år vil det bli mer fokus på Malena-Knut, og hvordan livet hans var. Det vil handle om hvordan det er å bli glemt som spillemann, og nederlaget ved og ikke å være like god som en en gang var. I år vil det bli lettere å forstå historien bak.

Tre forestillinger

Malena Knut spelet vil bli spilt på Husantunet 17. og 18. august, det vil være tre forestillinger i løpet av disse to dagene. Det er rundt 50 personer involvert i spelet, det er skuespillere i hele spekteret i fra 10 år og opp til 80 år. Noen av disse skuespillerne er Mattis Tronsmoen, som skal spille brudgom, og Martin Follstad som skal spille den unge Malena'n. Begge to spiller i et band som heter Folck som har litt tilknytning til Alvdal spellemannslag og de har begge spilt med spellemannslaget. De tror dette vil bli veldig bra og artig.

Mange unge aktører

Det er Alvdal spell- og danselag som arrangerer Malena Knut spelet. – Det har kommet inn mange nye yngre i miljøet, noe som er veldig viktig for miljøet og kanskje dette kan være starten på et teatermiljø i Alvdal som et alternativ for idretten. Det er viktig å holde historien ved like, slik at den ikke blir glemt, og kanskje spelet kan bli en tradisjon i framtida. Dette er lærerikt for ungdommen og et tilbakeblikk for de eldre, forteller Berit Margete Kjølhaug (Bele), og Olav Lilleeggen.

Gamle travere i hovedroller

Kjølhaug har en stor interesse for teater og folkehistorie, og er også oppvokst ved smeltehytta. Hun spiller Gammel- Bele i Malena-Knut spellet. Olav er med i Alvdal spellemannslag og har en god innsikt i folkehistorier og musikktypen, han brenner for dette prosjektet. Og han spiller Gammel-Malena'n. De synes begge at dette er artig å drive med.

Fakta om Knut Torsplass - Malena Knut

  • Levde 1843-1928
  • Dansefestmusiker /felespiller
  • Brukt som spillemann i bryllup og fester
  • Fra Plassen i Alvdal ved smeltehytta ”Lovise hytte”
  • Farløs og ”løsunge”
  • Lærdom fra sin bestefar Knut Eriksen

Malenaknut1malenaknut2 Foto: Marianne K. Hårdnes.

Marianne K. Hårdnes og Patrick D. Kjølhaug
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse