annonse
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist

 VAKKER SANG: Guren Hagen kommer til Høstdalen med vakre viser og ballader. Foto: Jan Tore Øverstad, post@overstad.no, http://overstad.no

Når seterfolket i Høstdalen varter opp med Høstdalsdagene 2012 12-14. juli er det faktisk femte gangen dette tre dager lange arrangementet avvikles. Fra både nært og fjernt har mange gjennom disse årene funnet veien til den særegne seterdalen i Alvdal vestfjell, og årets program har både tradisjonelle programinnslag og nye poster i seg.

Tradisjonsmat, husflid og kultur står som vanlig i høysetet under Høstdalsdagene, så også i år. Innslaget med hesteaktører er imidlertid ikke med i programmet denne gang, da de i stedet setter hverandre stevne i forbindelse med Sommermoro i Dalsbygda.
  Men, programmet er da mangfoldig nok til å kunne lokke mange til seters uansett, og vi tror ikke budeiene får noen publikumsnedgang om værgudene spiller litt på lag. Guren Hagen er årets store trekkplaster under lørdagen på Sveivangen.

Kurskveld om mat og helse

Høstdalsdagene har som enkelte har fått med seg hatt et par gode hjelpere i de to innleide budeiene Margrete Vistnes og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Førstnevnte er universitetslektor ved Universitetet i Stavanger med mat og helse som spesialområde, mens Hilde GP tør være kjent for de fleste alvdøler og andre for sine bragder i skisporet. Begge to har de hvert år stilt opp og bidratt i arrangementet, og i år har de to sikret seg en post i programmet som bør kunne vekke interesse.
  Dagen før “avspark” på Gjermundshaugvangen stiller de nemlig med et selvkomponert kurskonsept med plass til maksimalt 16 deltakere. Stedet er Alvdal ungdomsskole, og temaet er “Basic matlaging og trening”. Her håper disse to å kunne bidra til hvordan så vel matlaging som trening kan gjøres enkelt og morsomt, med andre ord kokketips med utgangspunkt i ekte råvarer kombinert med treningstips, demonstrert både i teori og praksis. Dette tilbudet vil nok friste mer enn de det er plass til, tror vi!
  Under tradisjonsmatdagen inkludert aktiviteter for små og store vil det som vanlig på åpningsdagen bli demonstrert ysting, kinning og bakst, med tilhørende smaksprøver. Her vil også de to kursaktørene fra onsdagen bli å treffe, og kanskje kan de ta på seg et ekstrakurs om responsen blir stor?

Husflid før mesterskap og pub

Fredag er det på Valråmovangen det meste skjer, først med husflidsaktiviteter og båtbygging samt barneridning for de minste. Senere på dagen blir det så muligheter for fysisk fostring, enten man vil delta på fottur fra Kolve eller bli med på konkurransen om å bli høstdølenes mester.
  Det aner oss at tidligere deltaker i NRK-sendte Mesternes Mester, Hilde Gjermundshaug Pedersen, også blir å finne i manesjen her. Men, konkurransereglene og øvelsene det skal kjempes i er ikke nødvendigvis bare i skiheltens favør, så her kan alle delta. Helt til slutt åpner Valråmovangens fjøspub dørene og Arild Nygaard spiller sommernatta inn.

Lørdag med Guren Hagen

Sveivangens kulturdag avrunder Høstdalsdagene 2012 lørdag 14. juli, og også i år blir det demonstrasjon av gammelt hesteutstyr samt opptog med hester. Felespill underholder Martin Follstad med, mens Alvhild Stenhaug Nyhus skal synge utover vangen.
  Etter disse lokale talentene entrer så rendølen Guren Hagen scenen, og byr på konsert med mange av sine vakre viser og ballader. Hele dagen gjennom blir det i tillegg mange dyr å se og klappe på, så både små og store bør kunne se fram mot en innholdsrik avslutning.
  Velkommen til seters, også i år, hilser trioen Else Iren Smedplass, Gunhild Valråmoen og Anne Berit Gjermundshaug.
  Alle de tre dagene arrangementet pågår vil også Kloppbekkmovangens bjøllemuseum samt fjøsmuseet på Taraldshaugvangen holde oppe for publikum. Stikk gjerne innom!

Høstdalen2
VELKOMMEN: Budeiene Else Iren Smedplass, Gunhild Valråmoen og Anne Berit Gjermundshaug hilser nok en gang velkommen til Høstdalsdagene. Foto: www.seterlandet.com

Høstdalen3
BJØLLEENTUSIAST: Ove Sand fikk realisert sin drøm om et museum for de mer enn 1000 bjøllene han har samlet opp siden barnsben av, og på Kloppbekkmovangen vil han i sommer vise fram denne hver torsdag og søndag, samt hver dag under Høstdalsdagene. Et besøk innom anbefales alle! Foto: www.seterlandet.com

Ivar Thoresen
Ole Sylte Heggset
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse