annonse
KulturNATTPOTTA: Dette maleriet malte Kjell Aukrust bare 15 år gammel. Bildet er usignert, men Kjell har notert litt om bildet på baksiden av Maleriet som er kalt Nattpotta. Foto: Randi Nørstebø.

Lørdag åpnes utstillingen "Den unge Kjell Aukrust". Her får du se malerier fra private samlinger som aldri tidligere har vært vist for et større publikum. De fleste maleriene er malt under krigen da Kjell Aukrust oppholdt seg blant anna i Nord-Østerdalen og på Røros.

Gunn Strømsøyen Hvamstad gleder seg. Ho har reist Norge rundt for å samle malerier til en unik utstilling av de tidlige Aukrustmaleriene. - Ja, ikke akkurat hele Norge, men jeg har blant anna henta bilder i Bøverdalen, Lom og Røros. Og noen bilder er fra Alvdal, forteller Aukrustsenterets daglige leder. Arbeidet med å sette sammen en utstillingen medfører endel detektivvirksomhet.

Stadig nye bilder

- Og så er det mange som har kommet med bildene hit sjøl. Alle har syntes det har vært veldig hyggelig å bidra til denne utstillingen, forteller Hvamstad. Det har stadig vært nye henvendelser fra folk som har bilder de kunne tenke seg å vise fram. Senest i dag.

De som tar turen til utstillingsåpningen lørdag eller tar seg en runde i utstillingen senere i sommer vil få et unikt innblikk i Aukrusts tidlige uttrykk. Du kan til og med se et maleri som er så gammelt som fra 1936.

Malte i Alvdal

De fleste maleriene er malt i krigsårene og de aller fleste i tidsrommet 1942-1944. Da Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og kunstakademiet ble stengt i 1942, på grunn av krigen, flyttet Kjell til Alvdal igjen for å male. To somre under krigen var han også på Røros og i Bøverdalen og malte, sammen med flere unge kunstnere.

- Dette er en viktig periode i livet til Kjell Aukrust. Han er i en veldig utvikling og vi kan se at han er påvirket av kunstnere han så opp til som Henrik Sørensen og Anders Krigsvold. Disse var igjen inspirert av franske malere, forteller Gunn Hvamstad. - Kjell Aukrust bodde en periode på Røros sammen med Anders Krigsvold. Røros har jo alltid tiltrukket seg kunstnere, minner hun om.

Malte på treplater

Utstillingen er på rundt tretti bilder og viser for det meste interiør, hus og landskap. Alle maleriene er malt på plater, for det meste huntonitt men også finerplater.

- Lerret var ikke å oppdrive under krigen, forteller Gunn Hvamstad. Det eneste bildet Kjell Aukrust malte på lerret under krigsåra er bildet Barna i skogen som allerede henger i Aukrustsenteret: - Da malte Kjell rett og slett over et annet bilde de hadde hjemme. Trangen etter å få male på lerret ble kanskje for sterk, smiler Aukrustsenterets daglige leder, Gunn Strømsøyen Hvamstad.

Utstillingen åpnes lørdag av Ola Jonsmoen.

Aukrust3NATTPOTTA: Malt av Kjell Aukrust som 15 åring.

Aukrust4

Randi Nørstebø
    • Ingen kommentarer funnet
    annonse