annonse
KulturAUKRUSTÅND: F.v. Ingrid Vollan, Olav Kjernmoen, Tore Reppe, Erland Horten og Kari Mari Jonsmoen, skapte Aukrustånd i Flåklypasalen og ga oss et levende inntrykk av Kjell Aukrusts liv og forfatterskap. Alle foto: Ole Sylte Heggset.

  - Dette var fali bra, og slettes ikke fali, oppsummerte en av tilhørerne i Flåklypasalen, etter at Ingrid Vollan og Kari Mari Jonsmoen som fortellere med god støtte av trioen i Frak, hadde gitt oss en svært så levende fortelling om Kjell Aukrusts oppvekst og forfatterskap.  - Mange flere bør ta turen til Aukrustsenteret søndag, når disse fem kjører to nye forestillinger.

Kari Mari Jonsmoen lar oss få et ekte og rellt inntrykk av Kjell Aukrusts liv og forfatterskap i forestillingen "Å leve det er fali det". Med sine dypdykk i forfatterskapet hass Kjell, lar hun oss bli med på historiene bak fortellingene om både Solan, Ludvig, Simen, Bonden, Bror min, Fjøsnissen og Gurin med reverompa, pluss selvsagt sykkelreperatør Felgen og mange av de andre karakterene i Aukrusts forfatterskap.

- Ta turen i mårå!

Når så Ingrid Vollan smetter inn med sitater fra bøkene hvor innlevelsen og ektheten blir mildt sagt STOR, da hadde vi egentlig ikke trengt mer. Men, de to eks-alvdølene har også med seg Olav Kjernmoen, Tore Reppe og Erland Horten som spiller på hele sitt register. Dermed blir forestillingen en opplevelse mange flere burde fått lov til å oppleve.

De to scenevisningene i Flåklypasalen i morgen, søndag, fortjener full sal og vel så det. For det kunne vært flere i salen lørdag ettermiddag.  - Ja, det kunne og burde vært mange flere her. Men, vi får håpe de tar turen i mårå i stelle, sier Arne Harald Maana med en klar oppfordring til både  alvdøler og andre nord-østerdøler.

Perfekt brytning

De fem bak forestillingen behersker et stort repertoar av scenekunst. Kari Mari Jonsmoen er kanskje den minst scenevante, men med pedagogisk fortellerstil blir det en levende timeslang opplevelse å høre henne skildre hvordan Kjells oppvekst og liv farget fortellingene, og hvorfor hans fortellerstil ble så godt likt av både liten og stor. - Solan og Ludvig er to ulike personligheter, og Kjell var nok litt dem begge to.

Med Ingrid Vollans teatralske kvaliteter blir så hennes innsmett med sitater fra Kjells bøker, en perfekt brytning i forestillingen. Skuespilleren bidrar til både humor og latter, frysninger og klump i halsen.

Frak-trioen Tore Reppe, Olav Kjernmoen og Erland Horten har også sine strenger å spille på. Når dette skrives har undertegnede fått med seg lørdagskveldens forestilling med Herborg Kråkevik, sammen med to musikere av nasjonalt format. Ingenting negativt om disse, men de tre Frak-musikerne kunne også de spilt opp en kunstner som Herborg.

Tore Reppes variasjon mellom trøorgel, trekkspill og munnspill, Olav Kjernmoens felespill og Erland Hortens spenn når han trakterer gitar og fløyte, kompletterer oppsetningen "Å leve det er fali' det". Sammen med Ingrid og Kari Mari blir dette slettes ikke fali, men det er fali bra!

FaligodeEKTHET OG HUMOR: Kari Mari Jonsmoen (t.v.) og Ingrid Vollan gjør et dypdykk i Kjell Aukrusts liv og forfatterskap, som hadde fortjent langt flere publikummere.

FalifrakFRAKE MUSIKERE: Trioen i Frak, f.v. Tore Reppe, Olav Kjernmoen og ErlandHorten, spiller på mange strenger i forestillingen "Å leve det er fali' det". Deres musikalske innsmett gjør det hele til en stor opplevelse.

 

  • Ingen kommentarer funnet
annonse